Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Etikett a 10 legnépszerűbb üdülőhelyen: vicces, szokatlan vagy furcsa kulturális szokások

Utazásaink során nem csak a lenyűgöző tájak és izgalmas programok miatt gyűjthetünk felejthetetlen élményeket, hanem a helyi lakosok és szokásaik megismerése révén is. Érdemes megismerni és megérteni a különböző országok és régiók sajátosságait, hogy tiszteletben tudjuk tartani a helyi hagyományokat - ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk 10 népszerű üdülőhelyet, és ezek vicces, szokatlan vagy éppen furcsa kulturális szokásait, amelyekkel találkozhatsz.

TörökországGörögországCiprusEgyiptomSpanyolországOlaszországHorvátországBulgáriaTunéziaAlbánia

Shutterstock

1. Törökország

Számos arab, hindu és buddhista országban a tiszteletlenség jele olyan testhelyzetben ülni, amelyben a talpunk a másik ember számára látható: ezeken a helyeken a talpunkra úgy tekintenek, mint a - piszkos földdel való folyamatos kapcsolata miatt - testünk legalsó és legmocskosabb részére. Törökországban is kifejezetten udvariatlan gesztusnak minősül, ha valaki a talpát mutatja, ezért társas helyzetekben lehetőség szerint igyekezzetek kerülni, hogy a talpatokat egy másik ember felé mutatva foglaljatok helyet.

2. Görögország

Hol találjuk Görögország legszebb strandjait? – utazási szakértőnk válaszol

Ez is érdekelhet:

Hol találjuk Görögország legszebb strandjait? – utazási szakértőnk válaszol

Görögországban a közvélemény szerint balszerencsét hoz, ha valaki egy üveg bort kibontva hagy az asztalon: miután megtöltöttük az asztal körül ülők poharait, a palackba mindig vissza szokás tenni a dugót.

Kourion

Kourion Shutterstock
 

3. Ciprus

Cipruson udvariatlanságnak számít, ha valaki fel- vagy kifelé néző kézzel integet vagy int valakinek; ha a kezünk gesztusával szeretnénk valakit közeledésre bátorítani, azt tenyerünket lefelé tartva tegyük.

4. Egyiptom

A legjobb ár-érték arányú egyiptomi szállodák

Ez is érdekelhet:

A legjobb ár-érték arányú egyiptomi szállodák

A baksis (vagy baksheesh) Egyiptomban egy olyan bevett szokás, amit a polgári jog is rögzít, és a gazdaság egy fontos pillére. A legszegényebbek szociális biztosításaként kezelt - számos szolgáltatáshoz adott - borravaló a szanszkrit bhiksha szóból származik, melynek jelentése: alamizsnát kérve kapott étel. Manapság a baksis a turizmusban mindenhol megjelenik; nem csak az éttermekben és a taxikban bevett, de a szállodai személyzet minden tagjának, esetenként az útbaigazítást vagy kisebb segítséget nyújtóknak is jár.

Ronda, Andalúzia

Ronda, Andalúzia Shutterstock

5. Spanyolország

A latin sexta szóból eredő "szieszta" a hajnal utáni 6. órát jelenti: Spanyolországban és Olaszországban ez a mezőgazdasági munkások hagyományos pihenőideje volt. A forróbb régiókban bevett déli alvás ma már nem csak az agráriumban szokás; Spanyolországban a legtöbb üzlet is bezár néhány órára délután, hogy a mediterrán nap legforróbb sugarai elől mindenki visszatérhessen ehhez a hasznos és egészséges hagyományhoz.

6. Olaszország

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Ez is érdekelhet:

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

A kávé hazájában a cappuccinó olyan, elsősorban reggeli ital, amit délelőtt 11 után nem illik kérni - ezt a hibát a helyiek szerint kizárólag turisták képesek elkövetni.

Hvar

Hvar Shutterstock

7. Horvátország

A horvátok többsége számára fontos a személyes tér, különösen a társasági életben. Ha helyiekkel találkozol, vagy helyi emberek által nyújtott szolgáltatást veszel igénybe, igyekezz kényelmes távolságot tartani, és tartózkodj a bizalmaskodó gesztusoktól.

8. Bulgária

Felejtsd el az előítéleteket és adj esélyt Bulgáriának!

Ez is érdekelhet:

Felejtsd el az előítéleteket és adj esélyt Bulgáriának!

Vigyázat, Bulgáriában a bólintás azt jelenti, hogy „nem”, a fejrázás pedig azt, hogy „igen”. Mivel a fejünk mozgásával az esetek többségében szinte észrevétlenül egészítjük ki a verbális mondanivalónkat, nem lesz könnyű odafigyelni erre, de sok félreértést előzhetünk meg ennek a különbségnek a tudatosításával.

Napnyugta Sousse-ban

Napnyugta Sousse-ban

9. Tunézia

Tunéziában a szerénység és a jó modor egyik fontos kifejezése a felkínált étel, ital többszöri visszautasítása: udvarias dolognak számít néhányszor visszautasítani a régiónként változó, de jellemzően francia és afrikai ízeket ötvöző, fűszeres finomságokat elfogadás előtt.

Tunézia látnivalói

Ez is érdekelhet:

Tunézia látnivalói

10. Albánia

Albániában a kávé fogyasztása nem a működésünkhöz szükséges koffein beviteléről szól, hanem egy fontos társas tevékenység, ami így a figyelmünket és az időnket is igényli. Megéri azonban részt venni a gyakran órákig tartó, sokszor társasjátékot is tartalmazó aktivitásban - ha meghívást kapnál egy kávéra, tudd, hogy az invitálás elsősorban a társaságról szól, nem a fekete italról.

Látni- és tennivalók Albániában

Ez is érdekelhet:

Látni- és tennivalók Albániában

 

2024.07.17. Viktoria Nagy

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.