Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Thaiföld - 5 érdekesség a „mosoly országából”

Thaiföld, ez a fantasztikus ázsiai ország, gazdag kulturális és lélegzetelállító természeti értékei mellett izgalmas kontrasztokkal is bír. A színes, folyton nyüzsgő Bangkok, az olyan filmekbe illő szigetek, mint Phuket, vagy a festői partok és az izgalmas bulikat kínáló Pattaya okán sokak bakancslistáján szerepel.

Ha te is thaiföldi utazást tervezel, ebben a cikkben 5 olyan érdekességet találsz, amelyek segítségével jobban megismerheted ezt a mesés, izgalmas világot.

1. A családnevek nélküli ország

Thaiföldön sokáig nem volt hagyománya a vezetéknévnek, a thaiföldiek egyszerűen csak a keresztnevükön szólították egymást; egészen addig, amíg 1913-ban kötelezővé nem tette VI. Rama király egy második név választását. Ekkor bárki, bármilyen vezetéknevet választhatott magának, amennyiben azt még nem választotta előtte valaki más. Ez a szabály a mai napig érvényes, és ha egy helyi egyszerűen csak nem elégedett a meglévő vezetéknevével, és talál olyat, amit másik család még nem választott, akkor is szabadon nevet változtathat.

2. Thaiföld - a macskák királysága

A thaiföldiek a buddhista filozófiának megfelelően minden állatot szeretettel vesznek körbe, de a macskáknak itt még ezen felül is különös megbecsülésben van részük. A thaiföldiek szerint azon felül, hogy úgy általában szerencsét hoznak, azok az otthonok, melyekben (legalább) egy macska is él, védettséget élveznek a gonosz erőkkel szemben. Kezdetekben szentként kezelték négylábú barátainkat, és a királyi személyek kiváltsága volt a társaságuk. Az egyik mára világhírű fajta, a sziámi macska is Thaiföldről származik.

3. Leejtettél egy papírpénzt? Nehogy rálépj!

Elsőre furcsának tűnhet az a helyi szabály, ami a bankjegyekre való lépés teljes tilalmát rögzíti - máris érthetőbbé válik azonban, amint megtudjuk, hogy a hagyomány szerint minden bankjegyen az uralkodó képe látható, aki a thaiföldiek számára szinte egy szent szerepét tölti be. A papírpénzre lépni így - még ha véletlenül történt is -, rendkívüli udvariatlanságnak, szélsőséges esetben akár istenkáromlásnak is számíthat, és mint ilyen... akár börtönbüntetést is vonhat maga után. A király megsértéséért is súlyos pénzbírság jár, ezért az a biztos, ha az uralkodót egyáltalán, semmilyen formában, sehol nem minősítjük, munkáját nem véleményezzük, így biztosan nem hozunk senkit kellemetlen helyzetbe.

4. Thai újév áprilisban

A Songkran, vagyis a thai újév megünneplésére április közepén kerül sor, és a több napig tartó ünneplésének az országszerte, az utcákon zajló vízi csaták is szerves részét képezik: a thaiföldiek szerint a víz a megtisztulás és a megújulás szimbóluma, vízzel leönteni valakit pedig szerencsét, egészséget és gazdagságot hoz.

Thaiföldi körutazás - Irány Koh Samui és Koh Phangan!

Ez is érdekelhet:

Thaiföldi körutazás - Irány Koh Samui és Koh Phangan!

A Songkran idején a vízi csaták mellet a thaiföldiek tömegesen keresik fel a buddhista templomokat, ahol azért imádkoznak ilyenkor, hogy az év következő hónapjaiban boldogság és békésség jellemezze az életüket. életet éljenek. Ha thaiföldi utazást tervezel, érdemes megfontolni, nem szeretnéd-e áprilisra időzíteni, hogy részt vehess ebben az örömteli hagyományban.

5. Durian - a bátrak gyümölcse

Amellett, hogy egy a gyümölcs Ázsia egyik szimbóluma, egyben egyik legvitatottabb élelmiszere is. Híres intenzív aromájáról és illatáról, amelyet sokan inkább „kellemetlennek” tartanak, míg másoknál szinte kábultságot idéz elő. Többek közt emiatt is a durian fogyasztása számos nyilvános helyen, például a szállodákban és a repülőtereken tilos, ahogy a szállítása sem engedélyezett. Ezt a gyümölcsöt vagy nagyon kedvelni, vagy gyűlölni szokás; a karakteres szaga ellenére a helyiek általában szeretik, és sok helyen árulják az utcán.

Thaiföldi nyaralás: kulináris élmények

Ez is érdekelhet:

Thaiföldi nyaralás: kulináris élmények

Thaiföld számos rendkívüli kis szigettel büszkélkedhet, amelyek tökéletes menedéket nyújtanak a téli hideg elől menekülőknek, és életre szóló élményekkel gazdagíthatnak. Koh Phangan nyugalmas környezetében garantált a feltöltődés, míg ha kirándulni szeretnél, Koh Chang lesz a tökéletes választás, a nyüzsgést keresők pedig Koh Samui és Phuket szigetein találhatják meg számításaikat. Bármelyik szigetet választod is, az egzotikus világ páratlan természeti és kulturális kincsei mindenhol elkápráztatnak majd!

2024.09.02. Ula Sawicka

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.