A francia édességek világa
Franciaország nem csak gyönyörű fővárosáról, varázslatos vidékéről és lenyűgöző tengerpartjairól, hanem gasztronómiájáról is méltán híres. A francia konyha hatalmas elismertségnek és közkedveltségnek örvend, amit elsősorban kellemes ízvilágának és elegáns fogásainak köszönhet.
A finom ételek mellett természetesen mennyei édességeket és hangulatos cukrászdákat is találunk, melyek szintén világhírnévre tettek szert. Ahhoz, hogy jobban megértsük a francia édességek népszerűségének okait, érdemes alaposabban szemügyre venni a péksüteményeket és a többi mesés finomságot.
Francia finomságok a középkortól napjainkig
Franciaország cukrászata a középkorban kelt életre, és azóta megállíthatatlanul fejlődik, meghódítva az egész világot. Kezdetben olyan édességeket készítettek, mint a palacsinta vagy a croissant, majd szép lassan bővült és folyamatosan egyre színesebbé vált a kínálat. Mára a régi klasszikusok mellett rengeteg péksüteményt és egyéb édességet találunk. A választék olyannyira széles lett, hogy maradéktalanul fel sem tudnám sorolni azt a sok fajta süteményt, amit a cukrászdákban kapni lehet – ebből sejthetjük, hogy a végigkóstolásuk sem feltétlenül reális cél, de ezzel együtt akad néhány kihagyhatatlan tétel.
Jelenleg az ország legnépszerűbb cukrásztermékei közé többek között az eclair fánk, a krémes, a francia briós, a millefeuille, az Opéra-szelet és természetesen a macaron tartozik. Ez utóbbi jelentős népszerűségre tett szert, így például hazánkban, azon túl, hogy évek óta egy külön, szakmai napot szentelnek ennek a csodás kis édességnek, akár már esküvői torta is készülhet belőle.
Azt azonban feltétlenül szeretném kiemelni, hogy versenytársai térhódítása ellenére a croissant a mai napig tartja világszintű kedveltségét, így nem is csoda, hogy Párizs utcáin járva szinte minden sarkon hozzájuthatunk.
Kihagyhatatlan cukrászdák a fővárosban
A francia főváros nem csak a klasszikus péksüteményből, hanem cukrászdákból, pékségekből és kávézókból sem szenved hiányt, így nem nehéz rátalálni a finomabbnál finomabb édességekre sem.
Az ország elsőrangú cukrászdái közül az én személyes kedvencem a Ladurée. Ezen az egyedi stílusú, igazán hangulatos helyen különleges töltött csokoládékat, macaront, bonbont és egyéb nyalánkságokat lehet kapni. Természetesen más híres cukrászdákat is találunk Párizsban, ezek közül érdemes felkeresni például a Sébastien Gaudard-t.
Ha édesszájúként Franciaországba látogatunk, inkább felejtsük el a diétát és teljes erővel vessük bele magunkat az édességek élvezetébe!
Forrás:
Címke:
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.