A legfinomabb vegetáriánus receptek
Elrontja az örömödet, amikor a közelgő nyaralás előtt rápillantasz a mérleg mutatójára? Esetleg hiányoznak az egzotikus finomságok, amelyeket a nyaralásod során kóstoltál? Készítsd el valamelyik ízletes vegetáriánus ételt, amely már messziről csábít az illatával…
Hummus: A szuper egészséges reggeli
Ugyan ennek a hüvelyes növényből készült krémnek az elnevezése elsőre nem feltétlenül hangzik túl vonzóan, tudva, hogy az alábbi finomságok egyvelege alkotja, máris érdekesebb lehet:
- 200 g főtt csicseriborsó
- 200 g csicseriborsó alaplé
- 20 g tahini paszta (vagy pedig őrölt szezámmag)
- 20 g extraszűz olívaolaj
- 10 g citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet só
Minden alapanyagot tegyünk bele egy magasfalú edénybe, és botmixerrel zúzzuk krémesre. A hummus nagyon finom tud lenni egy kis rozskenyérrel, és egy kis bazsalikom levéllel díszítve.
A hummust alapvetően főleg a Közel-Keleten fogyasztják, de könnyű elkészítésének és magas tápanyagtartalmának köszönhetően az egész világon nagyon népszerűvé vált. A csicseriborsó segít megszüntetni a puffadást, megőrizni a bőr szépségét és energiával tölti fel a testet, így ideális méregtelenítéshez is.
Tarts velünk egy kis gasztronómiai kalandozásban!
Bissara: Leves az távolkelet illataival
Egy jó leves átmelegíti a testet és lelket is. A sűrű marokkói Bissara gond nélkül kitesz egy teljes ebédet. A főszerepet a szárazbab játssza, amit könnyűszerrel helyettesíthet a csicseriborsó is. Ehhez az észak-afrikai különlegességhez az alábbiakra lesz szükséged:
- 250 g szárazbab (vagy csicseriborsó) egy éjszakára beáztatva
- 0,5 liter víz (vagy zöldség alaplé)
- 4 gerezd fokhagyma
- kanál só
- olívaolaj
- római kömény
- édes paprika
Az előkészület nagyon egyszerű. Elegendő megfőzni a csicseriborsót vagy a babot, amíg az meg nem puhul (legalább fél óráig), és fokozatosan hozzáadni a fokhagymát és a sót. Ezután már csak össze kell keverni és fűszerezni borssal, köménnyel, édes paprikával és néhány csepp olívaolajjal.
Edd körbe a Földet – fedezd fel a legjobb konyhákat!
Zöld curry: Ebéd thai módra
A thai curry már messziről illatozik, a kókusztejtől pedig igazán egzotikus ízű lesz. A hozzávalók listája meglehetősen összetett, de a végeredményért mindenképpen megéri. Mutatjuk, hogyan állj neki:
- 30 g kockára vágott szárzeller
- 30 g kockára vágott sárgarépa
- 30 g kockára vágott zellergumó
- 30 g kockára vágott zöld és piros paprika
- 30 g nagyobb darabokra vágott póréhagyma
- 50 g vastag szeletekre vágott, késői laskagomba
- 30 g rózsáira szedett brokkoli
- 30 g apróra vágott vöröshagyma
- 30 g rózsáira szedett karfiol
- egy kanál apróra vágott gyömbér
- egy kanál finomra vágott fokhagyma
- egy kanál nádcukor
- 30 g zöld curry paszta
- növényi olaj
- 150 ml víz
- 200 ml kókusztej
- só
- egy kanál citromlé
- egy kanál apróra vágott koriander
A felforrósított olajhoz fokozatosan add hozzá a répát, a zellert és néhány perc múlva dobd bele a paprikát és a póréhagymát is. Szórd meg a laskagombával, majd néhány perc elteltével a vöröshagymával, gyömbérrel és a fokhagymával is. Állandó kevergetés mellett add hozzá a cukrot, curry pasztát, vizet, kókusztejet, karfiolt és brokkolit. A főzési időt a zöldségek keménysége alapján tudod megállapítani. Puhának kell lennie, mikor megkóstolod. Tálalás után szórd meg egy csipet sóval, citromlével és apróra vágott korianderrel.
Fedezd fel Thaiföld csodáit: a legjobb egzotikus ajánlatok egy helyen
Pastizzi: Vacsora mediterrán ritmusban
Ha már jártál Máltán, biztosan találkoztál a leveles tésztából készült péksüteménnyel, amely ricottával, vagy fűszeres borsópürével van megtöltve. Ezt a nagyszerű, ropogós finomságot a történelmi város utcáin a helybeliek és a turisták is ugyanúgy megkóstolhatják. Akkor a legfinomabb, amikor még forró, rögtön miután kivették a sütőből. Ehhez a finomsághoz, vagyis a pastizzi elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:
- minőségi leveles tészta
- 2 db tojás
- egy marék apróra vágott petrezselyem
- 300 g ricotta
- só és bors
- a kenéshez egy tojássárgája
A leveles tésztát nyújtsd ki minél vékonyabbra. Vágjatok ki belőlük 10 cm átmérőjű köröket. A köröket kend meg a tojássárgájával. Minden egyes kör közepére tegyetek egy kanállal az összekevert tojással, petrezselyemmel, sóval és borssal összekevert ricottás krémből. Hajtsd félbe a kis köröket és alaposan dolgozd össze a széleket. A megkent pastizzit fordítsátok fejjel lefelé, majd ismét kenjétek meg tojássárgájával, és közepes hőmérsékletű sütőben süsd, míg aranybarna nem lesz.
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.