Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A téli Budapest szépségei

Chain bridge and Royal palace

Chain bridge and Royal palace A Lánchíd és a budai vár

Hazánk fővárosa minden évszakban gyönyörű, de a tél beköszöntével még csodálatosabbá válik. A hideg idő ellenére Budapest és környéke rengeteg látnivalóval rendelkezik, melyek szépsége hívogatóan vár mindenkit. Ez az ámulatba ejtő vidék évről évre fényesebben tündököl kiérdemelve ezzel minden hazai és külföldi utazó figyelmét. Öltözzünk hát fel melegen és járjuk be e csodálatos város utcáit és a környező vidék nevezetességeit.

Az ünneplőbe öltözött Budapest

Advent elérkeztével, minden nagyváros, így Budapest is ünnepi díszbe öltözik. A Bazlilika előtti téren kirakodó vásár, kürtös kalács és forralt bor várja az ide látogatókat. A karácsonyi hangulatot a székesegyház falaira vetített fények csak még inkább fokozzák.

Innen nem messze, a Vörösmarty-téren is igazi adventi forgatag vár bennünket. Természetesen itt is felmelegíthetjük magunkat egy csésze forró borral vagy punccsal és ehetünk igazi magyaros ízeket, mint például sült kolbászt vagy töltött káposztát. A gyönyörűen feldíszített karácsonyfát, az utcák ünnepi fényeit, és a Duna partján elhaladó fényvillamost csodálva garantáltan mindenkit magával ragad az igazi karácsonyi hangulat.

Karácsonyi vásár a Szent István Bazilika előt

Karácsonyi vásár a Szent István Bazilika előt

Kötelező látnivalók

A karácsonyi fényeken túl bőven akad még itt látnivaló, melyek teljes felsorolásával meg sem merek próbálkozni, a legfontosabbakat azonban igyekszem mind számba venni.

A város dombokkal és hegyekkel tarkított oldalán a Budai Várnegyed a legjelentősebb nevezetesség, melynek teljes bejárásához akár egy fél nap is szükséges lehet. Megcsodálhatjuk a lenyűgöző szépségű Mátyás templomot, kileshetünk a Halászbástya falai közül a méltóságteljesen kanyargó Dunára, vagy látogatást tehetünk a Magyar Nemzeti Galériában. A macskaköves utcákon sétálva talpunk alatt érezhetjük a történelmet, miközben elveszünk a várat minden oldaláról körülvevő fenséges panorámában.

Fisherman's bastion

Fisherman's bastion Halászbástya

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, közel 800 éves múltra visszatekintő épületegyüttestől nem messze található Gellért-hegyen álló szobor a város egyik jellegzetessége. A hegy tetejéről beláthatjuk egész Budapestet, olyan mesés panorámával, melynek csodálását nehéz abbahagyni.

A természet kedvelőinek a János-hegyre és a Hármashatár-hegyre is érdemes elmenniük, ahol kellemes séta után érhetik el a kilátót. A téli hideg ellenére is remek program lehet, hiszen a városban élvezhetjük a hó lepte fák és a természet szépségeit.

Míg a budai oldal a lenyűgöző kilátásról és a természet közelségéről, addig a pesti inkább a nyüzsgésről és a nagyvárosi életérzésről szól. Az impozáns épületekből azonban itt is akad bőven választék. Az Országház büszkén áll a Duna partján, szépséget és nagyságot hirdetve. Különlegességével nem csak kívülről, hanem belülről is elkápráztatja az embereket.

Budapest parliament

Budapest parliament Budapest, Parlament, téli Duna

A város szívében megannyi csodálatra méltó épület csalogatja a kíváncsi szemeket. Az egyik ilyen a Dohány utcai zsinagóga, mely Európa legnagyobb zsinagógája, vagy éppen a csodálatos freskókkal díszített Szent István-bazilika, ahol Szent István jobb kezét, a Szent Jobbot őrzik.

A város további látványosságait is érdemes megtekinteni, mint például a Hősök terét és a Városligetet, ahol a téli sportok kedvelői korcsolyázhatnak. Ha a klasszikus műveltségünket szeretnénk fokozni, akkor mindenképpen célszerű jegyet venni az Magyar Állami Operaházba egy balett- vagy egy opera-előadásra. Már maga az épület belső enteriőrje is lenyűgöző, hát még a jobbnál jobb előadások.

Heroes square

Heroes square A Hősök tere

A szomszédos vidék

Ha a főváros nem elégítette volna még ki a kalandvágyunkat, akkor megéri ellátogatni az agglomerációba, ugyanis a környező települések is tele vannak csodálatos látnivalókkal. Az egyik ilyen hely nem más, mint Szentendre, mely Budapesttől alig 10 km-re található. Igaz, itt nyáron nagyobb az élet, de a tél talán még egyedibbé varázsolja a Korzó hangulatát. Érdemes egy sétát tenni a Duna partján, beülni az egyik üvegteraszos étterembe, hogy azután újult erővel ismét végigjárhassuk a régi városrészt, a romantikus kis utcákat, és ellátogathassunk a Szamos Marcipán Múzeumba is.

Szentendre, Hungary

Szentendre, Hungary Szentendrei utcakép

A síelés és szánkózás szerelmeseinek a Dobogókőre való utazást ajánlom, ugyanis ez a hely remek választás, ha élvezni szeretnénk a tél fehér szépségét. Akik inkább a kirándulást preferálják, azok is megtalálják itt a számításukat, hiszen bőven akad túraútvonal, melyeken sétálva magunkba szívhatjuk a kellemesen fagyos táj levegőjét. Az aktív kikapcsolódás mellett a szemünket is elkápráztathatjuk, hiszen a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról pazar kilátás tárul elénk a Dunakanyar képében.

Aki inkább a múzeumokat részesíti előnyben, annak mindenképpen el kell látogatnia Gödöllőre. Az itt található meseszép Grassalkovich-kastély Sisi korába repít vissza, ugyanis ez a hely volt Erzsébet császárné egyik kedvence, ahol lovagolhatott és pihenhetett. A kastélyhoz tartozó gyönyörű, hóval borított parkban kellemes sétát tehetünk, és képzeletben visszarepülhetünk az 1800-as évekbe.

A Grassalkovich-kastély télen

A Grassalkovich-kastély télen EtelkaCsilla

Budapest és a környező települések telis-tele vannak felfedezésre váró csodákkal, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy belevessük magunkba a tél szépségeibe, a karácsony forgatagába. Egy finom kürtöskaláccsal és egy jó meleg forralt borral a kézben garantáltan remek élmények várnak ránk hazánk mesébe illő fővárosában.

2017.12.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.