Megnyitás | Vissza a főmenühöz

All Inclusive nyaralás - Pihenj maximum fokozaton!

Hátradőlni, és mindent elengedni: ez bizony elég kecsegtetően hangzik, ha valaki egy gondtalan nyaralás után vágyakozik. Sokan emiatt esküsznek az úgynevezett All Inclusive utazásra, tehát az olyan üdülőhelyekre, ahol a teljes ellátásnak köszönhetően kihozhatják a maximumot a szabadságukból. Az ilyen ajánlatok skálája igen széles, ezért most segítünk eligazodni az All Inclusive üdülések kánaánjában!

All InclusiveTípusokElőnyökKinek?Tippek

Mit jelent az, hogy „All Inclusive“?

Legyen szó szállodákról, üdülőhajókról vagy körutazásról – rengeteg utazásszervező kínál All Inclusive csomagokat. Aki ilyen ellátást igényel, az egy csomagban megkapja a repülőjegyet, a szállást és az étkezést is. De ez korántsem minden: az alapokon kívül még számos szolgáltatás benne van az előre kifizetett árban, az utazásszervezőtől és a szállodától függően! Érdemes tehát alapos összehasonlítást és kutatómunkát végezni, hogy minden forintot megérjen a hőn áhított vakáció!

Általánosságban szállást, legalább napi háromszori étkezést és válogatott harapnivalókat, valamint alkoholos és alkoholmentes italokat kapunk - anélkül, hogy külön kellene fizetni értük.

Mindent az üdülőhelyekről

Ez is érdekelhet:

Mindent az üdülőhelyekről

A célország különleges helyi italai mellett általában kávé, sör, házi bor és néhány válogatott koktél is plusz költségek nélkül fogyasztható a nyaralás alatt. Az ismert márkák importált italai azonban gyakran nincsenek benne az árban. A nassolni vágyók is jól járnak az All Inclusive ellátással, mivel sütemények, fagylalt és más harapnivalók is beletartoznak a csomagba. Ha azonban a büféidőn kívül választunk ételt az étlapról, gyakran felárat kell fizetnünk.

Változatos étkezés All Inclusive ellátásban

Változatos étkezés All Inclusive ellátásban

Gyakran wellness- és sportprogramok, sőt, szórakoztató vagy kulturális műsorok is az All Inclusive csomag részét képezik, így garantáltan unalmas percek nélkül telhet a vakáció. Különösen kedvező lehet ez a széles programkínálat a családok számára, csakúgy, mint a gyerekklubb. Itt nemcsak vigyáznak rájuk, hanem szocializálódhatnak is a kortársaikkal, amíg a szülők végre eltöltenek egy-két órát kettesben. Sok esetben ahhoz, hogy a szálloda személyzete közvetlenül azonosítani tudja az All Inclusive szolgáltatást igénylő nyaralókat, karszalagot kell viselni.

Ebben a cikkben csupán általánosságban ismertetjük a különböző ellátási formákat, ezért a foglalás előtt mindenképpen ajánlott tájékozódni a kiválasztott hotel szolgáltatásairól és sajátosságairól!

Melyek az All Inclusive különböző típusai?

All Inclusive Light/Soft

Egyes utazásszervezők az All Inclusive módosított változatát kínálják. Ez azt jelentheti, hogy egy kicsit kevesebb választási lehetőség van, ha a büféről és az italkínálatról van szó, például nem választhatunk alkoholos italokat vagy harapnivalókat. Az úgynevezett All Inclusive Light ára ezért lényegesen alacsonyabb.

All Inclusive

A hagyományos All Inclusive ellátásba a főétkezéseken kívül beletartozik az italfogyasztás és a különböző harapnivalók. Azonban a legtöbb esetben egy bizonyos időpont után (általában 22:00) véget ér a korlátlan fogyasztás, így ezután már a számlánkhoz írják a rendeléseink árát. Jó hír, hogy az ilyesféle üdülőhelyek nemcsak a határtalan gasztronómiai élményeket teszik lehetővé, hanem különböző műsorokkal és változatos programokkal is szórakoztatják a vendégeiket.

All Inclusive Ultra/Plus/Premium

Gondoltátok volna, hogy még ennél is van feljebb? A legkiemelkedőbb szolgáltatást az All Inclusive Ultra nyújtja, amely Premium és Plus néven is ismert. Természetesen szállodánkként változó, hogy pontosan milyen extra lehetőségek vehetők igénybe, de leginkább a wellness kezelések (masszázs, arckezelés), transzferszolgáltatás a repülőtérre, valamint kirándulások szervezése teszi vonzóvá ezt az opciót. Ezenkívül az importált italok fogyasztása is benne van az árban, és a korai vagy késői check-in is sokszor díjtalan. A sima All Inclusive üdüléssel szemben, a prémiumot választva többlet költségek nélkül étkezhetünk és fogyaszthatunk italokat a nap 24 órájában.

A fitnesz- és wellness-ajánlatok azonban sokszor csak bizonyos időpontokban foglalhatók, vagy csak korlátozott számú órára vehetők igénybe. Ha a minibár kiürül, az All Inclusive Plus csomagban általában ingyenesen feltöltik. A medencénél lévő napozóágyat sem kell reggel 6-kor egy törölközővel foglaltnak jelölni, mert ezt a szolgáltatást a szálloda biztosítja.

Hozd ki a legtöbbet a vakációból!

Hozd ki a legtöbbet a vakációból!

All Inclusive vagy félpanziós és teljes ellátás – Mi a különbség?

Hajlamosak vagyunk összekeverni az All Inclusive ellátást a fél-, illetve a teljes panzióval, ezért rögtön tisztázzuk is különbségeket! Bár ezek mind a szervezett utazások tipikus formái, a fél- és teljes panziós ellátás általában csak a főétkezéseket fedezi – az egyéb harapnivalók és italok plusz költségekkel terhelik a pénztárcánkat. Ha félpanziót választ a vendég, többnyire egy svédasztalos reggelivel lesz gazdagabb.

Csapvíz a nyaralóhelyeken

Ez is érdekelhet:

Csapvíz a nyaralóhelyeken

Teljes panzió esetén napi három étkezés jár a szállás mellé, tehát reggeli, ebéd és vacsora. Azonban ilyenkor sincsenek előre fedezve az extra italok, a kávé és a sütemények, valamint az étlapon szereplő ételek. Azt tanácsoljuk, hogy mindenki kritikus szemmel keresgéljen, és hasonlítsa össze az árakat! Valójában a teljes ellátás sokszor ugyanolyan drága, mint egy All Inclusive csomag – ráadásul az utóbbi jóval többet tartogat számunkra a finom falatoknál!

Milyen előnyöket kínál egy All Inclusive üdülőhely?

Az eddigiek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy gondtalan pihenés vár az All Inclusive nyaralást választókra. Nem nyomja majd a vállukat a tervezés és szervezés okozta stressz, ráadásul remek ár-érték arányú ajánlatok között válogathatnak. A költségek kifizetését pedig még otthonról, kényelmesen elintézhetik, így a vakáció alatt nem árnyékolja be az önfeledt hangulatot az anyagiakért való aggodalom.

Mivel az ár tartalmazza a repülőjegyet, a szállodát és az étkezést, tulajdonképpen nincs más hátra, mint élvezni az utat! Többletköltségek persze mindig adódhatnak, de ezek lényegesen visszaszorulnak az All Inclusive pihenés ideje alatt. Ez sokkal könnyebbé teszi a kiadásaink kiszámítását, ami a családok esetében talán még fontosabb tényező, hiszen a nyaralás költségei általában a tervezettnél gyorsabban összeadódnak. Egy fagylalt itt, egy üdítő ott – és végül több pénzt költenek, mint amennyit valójában terveztek. Az All Inclusive ellátás viszont sokkal hatékonyabb költségkontrollt és ezáltal kiszámítható, teljeskörű ellátást biztosít. Hagyjátok a pénztárcát a szállodai szobában, és kezdődhet a feltöltődés!

Hotelcsillagok

Ez is érdekelhet:

Hotelcsillagok

Egyébként az nyaralás végösszege általában a borravalót is tartalmazza a szállodai alkalmazottak számára. Azonban ne feledjétek, hogy viszonylag alacsony juttatásról beszélhetünk a legtöbb esetben. Így, ha tehetitek, és valóban elégedettek vagytok a szobalányok, animátorok, pincérek és idegenvezetők munkájával, értékeljétek őket egy kis bónusszal!

Stresszmentes nyaralás

Az All Inclusive csomagok egyik legnagyobb előnye az, hogy számos vitától és nehéz döntéstől megkímélik az embert. Véleményünk szerint sokkal nyugodtabban telik akkor a nyaralás, ha nem kell minden nap eldönteni, hogy hol, mikor és mit együnk – bár ez nem tűnik nagy kihívásnak, néha mégis azzá válik a különböző igények találkozásakor. Praktikus, hogy minden megtalálható egy helyen, ami szem-szájnak ingere. Az ételek és italok változatossága mellett az időbeli rugalmasság is egy rendkívül pozitív érv a resortok mellett.

Pihenés végeláthatatlan teendők nélkül

Pihenés végeláthatatlan teendők nélkül

Míg az olyan döntések, mint az étkezés vagy a napirend megtervezése konfliktust vagy döntésképtelenséget szülhet nagy társaságokban vagy családokban, egy All Inclusive nyaralás gyakran harmonikusabban telik - kompromisszumok nélkül!

Kinek ajánljuk?

Családoknak

Nem fér ahhoz kétség, hogy a családok az egyik legnagyobb nyertesei az All Inclusive nyaralásoknak. Kisgyermekkel elindulni egy városnézéssel és kirándulással zsúfolt utazásra a legtöbb esetben nem célravezető – legalábbis pihentetőnek biztosan nem mondható! A mondással, miszerint „Gyerekkel az ember már nem nyaral, hanem nyaraltat“ valószínűleg sok szülő egyetért. Persze mindenkinek az a legfontosabb, hogy csemetéje jól érezze magát és rengeteg új élménnyel gazdagodjon a vakáció alatt, az sem lehetetlen küldetés, hogy közben a szülők is (ha csak néhány óra erejéig is) kikapcsolódjanak. Itt jön képbe az All Inclusive szálloda, annak minden gyermekbarát szolgáltatásával – beleértve a szórakoztató és fejlesztő animációs programokat, a játszóteret, vagy a gyermekmedencét.

A legkisebbek is jól érezhetik magukat

A legkisebbek is jól érezhetik magukat

Akiknek a pihenés az első

Ha fokozott stressz ér a mindennapi életben, és emiatt a jól megérdemelt nyaralást a teljes feltöltődésnek szeretnéd szentelni, az All Inclusive ellátás éppen Neked való! Ez lehetővé teszi, hogy a legkevesebb erőfeszítést tedd a vakáció alatt, és a főszerep tényleg a pihenésé legyen. Töltsd fel az energiaraktáraidat a medence mellett, használd ki a korlátlan fogyasztás örömeit, és lazíts sokat a wellness részlegen! Szinte biztos, hogy erőt tudsz meríteni egy ilyen környezetben, ami remélhetőleg sokáig lendületben tart majd a szabadságod végezetével is.

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Ez is érdekelhet:

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

A sportolás szerelmeseinek

Ma búvárkodni, holnap teniszezni, holnapután pedig zumbázni szeretnétek? Ha a lételemetek a mozgás és nyitottak vagytok az újdonságokra, érdemes egy olyan All Inclusive szállodát keresnetek, ahol a sporttevékenységeket is tartalmazza az ár. Az ilyen jellegű üdülőhelyeken a sport és a zavartalan pihenés tökéletes kombinációja teszi felejthetetlenné az ott eltöltött napokat. Mi több, az elégetett kalóriákat bűntudat nélkül pótolhatjátok a szálloda svédasztalos éttermében.

Sport + nyaralás = életre szóló élmények

Sport + nyaralás = életre szóló élmények

Bulizóknak

Táncoljátok végig az éjszakát, egy késői reggeli után pedig pihenjétek ki a másnaposságot a medence partján, vagy küzdjetek ellene egy frissítő alkoholmentes koktéllal. Ez a terv különösen vonzónak hangozhat a fiatalok, például a friss érettségizők, diplomások vagy legénybúcsús társaságok számára. Egyre több All Inclusive szállodában nyílnak szórakozóhelyek és bárok, ahol az éjjeli baglyok is kitombolhatják magukat - elvégre a nyaraláson mindig van ok a bulizásra!

Időseknek

Egy All Inclusive szállóban általában rövid távolság választja el a szobát a strandtól, az étteremtől vagy a létesítmény egyéb szolgáltatásaitól. Éppen ideális azoknak, akik egészségügyi okokból már nehezebben közlekednek, és inkább a csendes időtöltést preferálják a megerőltető utazásokkal szemben. Ennek ellenére megannyi, kifejezetten az idősebb korosztálynak szóló programlehetőség közül választhatnak a vendégek, legyen szó vízi aerobikról vagy nordic walkingról.

Programok minden korosztálynak

Programok minden korosztálynak

Takarékoskodóknak

Most talán arra gondoltok, hogy az All Inclusive üdülés márpedig sokkal drágább, mint a félpanziós vagy a teljes ellátás. Természetesen ez megint csak a szolgáltatótól függ, de az árak általában nagyjából azonos szinten mozognak. Az All Inclusive opció azonban tartalmazza a snackeket, italokat és egyéb szolgáltatásokat is, ami ár-érték arányban jelentősen vonzóbbá teszi. Előfordulhat, hogy a plusz költségek miatt végül jóval több pénzbe kerül a teljes nyaralás, mintha befizettetek volna egy All Inclusive útra.

Kinek nem éri meg?

Individualistáknak

Ha fontos számotokra, hogy a lehető legjobban megismerjétek a célország kultúráját, beleértve a lakóit is, akkor nem érdmes az All Inclusive mellett dönteni. Minden bizonnyal sok időt töltenétek kirándulással és kultúrprogramokkal, így nem tudnátok teljes mértékben kihasználni a üdülőhely ajánlatait. Valószínűleg bőven megfelel az igényeiteknek egy félpanziós szálloda, hiszen utazás közben is tudsz enni - és a jellegzetes helyi konyhát is élvezheted.

Utazni jó! - de vajon egyedül vagy barátokkal a legjobb?

Ez is érdekelhet:

Utazni jó! - de vajon egyedül vagy barátokkal a legjobb?

Diétázóknak

Míg az ínyencek minden étkezést teljes mértékben kiélveznek, és az összes fogást kipróbálják egyszer, addig a diétázó vendégeket a svédasztalos dőzsölés után nagyobb valószínűséggel gyötri a bűntudat. Akik nagyon ügyelnek a táplálkozásukra, vagy speciális étrendet követnek, szintén nem tudnák kihasználni az All Inclusive ellátás előnyeit.

Nyaralás futócipőben: Úticélok a futás szerelmeseinek

Ez is érdekelhet:

Nyaralás futócipőben: Úticélok a futás szerelmeseinek

Magányos farkasoknak

Egy All Inclusive üdülőhelyen ritkán van az ember egyedül a szállodai szobán kívül. A műsorokon, és a különféle sport- illetve szórakoztató programokon rengetegen vesznek részt - ami kéz a kézben jár a zenével és a folyamatos háttérzajjal. Ha teljes nyugalomra és mély relaxációra van szükségetek, akkor a medencés bulik és a jó kedvű, hangoskodó gyerekek zavarni fognak ebben, ezért inkább más típusú szálláshelyet ajánlunk.

A legjobb All Inclusive úti célok

Ahová igazán érdemes All Inclusive útra indulni, az többek között Törökország, Tunézia, Mallorca, Bulgária, Egyiptom és Görögország. A nagy szállodákkal rendelkező, turisztikailag frekventált országokban azonban már szinte minden utazásszervező kínál All Inclusive csomagokat. Ha olyan lokációt választotok, ahol kevés a látnivaló és a programlehetőség, az All Inclusive tökéletes választás. Ez azonban csak akkor érvényes, ha elsősorban az időjárást és a tengerpartot szeretnétek kiélvezni.

All Inclusive szálloda Törökországban

All Inclusive szálloda Törökországban

Mire érdemes figyelni az All Inclusive nyaraláson?

  • A csomag tartalmazza a borravalót a szálloda személyzetének. A jó szolgáltatást mégis ajánlott megjutalmazni.
  • Ne essetek túlzásba a büfénél! Csak annyi étel kerüljön a tányérra, amennyit meg tudtok enni. A svédasztalos étkezés hátránya, hogy rengeteg étel kerül kidobásra.
  • Az árban szereplő üdítők általában sok cukrot tartalmaznak, ezért rejtett kalóriabombák.
  • A túlzott alkoholfogyasztás a napon gyorsan keringési problémákhoz vezethet.
  • A napozóágyak törülközővel való lefoglalása nem kelt jó benyomást.

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

Ez is érdekelhet:

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

Összegzés: Nekem való az All Inclusive?

Nem minden nyaraló rajong az All Inclusive szolgáltatásért, mert inkább a falánksággal és az elkényelmesedéssel társítja azt. Az ideális vakációról kialakított képünk rengeteg féle lehet, és ez teszi hihetetlenül változatossá és egyedivé az utazási szokásainkat. Tervezzétek meg tehát pontosan úgy a nyaralást, ahogyan azt jónak látjátok! A következő kérdések segíthetnek meghatározni, hogy mennyire passzol az igényeitekhez az All Inclusive üdülés.

  • Inkább pihennétek a medence mellett, minthogy minden nap felfedezzétek a környéket?
  • Szívesen csatlakoztok vezetett csoportokhoz és vesztek részt előre megtervezett programokon?
  • A szálloda olyan területen található, ahol kevés étkezési lehetőség van?
  • A költségek ellenőrzése, a fix étkezési és szórakozási időpontok és a stresszmentes nyaralás elsődleges számotokra?
  • Olcsóbb lenne az All Inclusive, mint a félpanziós vagy a teljes ellátás?
  • Elegendő mértékig kihasználnátok az összes All Inclusive szolgáltatást?

Ha a kérdések többségére igen a válasz, akkor valóban megéri az All Inclusive ellátás mellett voksolni!

2024.05.29. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.