Csehországba készülsz? Fedezd fel a helyi konyhát is!
A Cseh Köztársaság elkápráztat minket olyan városaival, mint Prága vagy Brno, gazdag kulturális örökségükben gyönyörködni kiváló program. De vajon a közeli ország változatos ételei is megérnek egy próbát? Részletesen bemutatjuk a gazdag előételeket és leveseket, a változatos főfogásokat és az édes bűnöket, a cseh desszerteket!
ÁttekintésFőételekItalokTörténelemElőételekLevesekDesszertekVega/Vegán
Áttekintés
A cseh konyha ételei nem túl ismertek az ország határain kívül. Ezért igazán kár, mert egy cseh kulináris utazás sokkal több ínyencséget tartogat számunkra, mint gondolnánk. Az is jó hír, hogy az ország hagyományaihoz kétségtelenül hozzátartozó kiadós, húsos finomságok mellett vegetáriánus és vegán alternatívák is kaphatók - különösen az előételek és a levesek között. A Cseh Köztársaságban hús nélkül boldognak lenni tehát egyáltalán nem lehetetlen, még nyaralás során sem.
Történelmi gyökerek
A cseh konyha, amelyet "bohémiai konyhának" is nevezhetünk a történelmi Csehország elnevezése nyomán. Az ország földrajzi elhelyezkedése és közös történelme miatt hasonlóságokat mutat a magyarral és számos osztrák specialitást is átvett. Szlovákiában, a korábbi Csehszlovák társországban, avagy a még korábbi magyar Felvidéken is hasonló ételeket fogyasztanak.
A cseh éttermekben és otthonokban nagy hagyománya van a laktató leveseknek és a húsos főételeknek, amelyeket szeretnek jól megfűszerezni. Általában gombócokkal és egyszerű szószokkal tálalják őket. A jelző, ami eszünkbe juthat, a "rusztikus". Dobrou chut - Jó étvágyat!
Cseh hagyományok
A nagyobb étvágyúak számára előny, hogy általában minden főétkezés során levest és nagy adagokat szolgálnak fel. Bár maguk az ételek könnyen elkészíthetők, de általában lassan készülnek el. Milyen jó, hogy a nyaralás alatt hátradőlhetünk, és hívogató éttermekben kostólhatjuk meg a friss, házias ételeket!
Magyarországhoz hasonlóan az a szokás, hogy a főétkezést 12 óra körül tartják. Ezután a gyomrunk már könnyebb ételekre számíthat. Hagyományosan a helyek kora este bezárnak, és lefekvés előtt már inkább csak harapnivalót könnyű találni.
Előételek
A cseh konyha előételei gyakran olyan bőségesek, hogy alig marad hely a főételnek. Mindazonáltal, ha a Cseh Köztársaságban utazol, ne hagyd ki az olyan kincseket, mint az olvasztott vagy pácolt sajt vagy a prágai sonka.
Smažený sýr (vegetáriánus vagy húsos)
Az étel neve magyarra fordítva, egyszerűen Olvasztott sajt. Ezt vagy töltetlenül, mártással vagy sonkával töltve kínálják. Gyakori köret hozzá a sült krumpli, ami ezt a specialitást igaz kalóriabombává teszi. Ez az étel egyébként nemcsak a cseheknél népszerű, hanem Szlovákiában is. Ez annak ellenére van így, hogy ez nem egy klasszikus a cseh étel.
Utopenec/Utopenci (húsos)
Az "Utopenec" vagy "Utopenci" elnevezés többes számban leginkább "vízbe fulladt személy(ek)nek" fordítható. Alapja egy vízből és ecetből készülő főzet, amit felforralnak, és fűszereket, például fűszerpaprikát és borsot adnak hozzá. Ezután hagymát és főtt kolbászt tesznek bele. Az egészet legalább egy hétig áztatják, mielőtt például a kocsmában az asztalra kerülne.
Nakládaný Hermelín (vegetáriánus)
A "pácolt hermelin" nem az, amit a neve sugall, hanem szintén egy sajtos étel. A különleges fehér penészes sajtot felvágják, megkenik paprikával, fűszerekkel és fokhagymával, majd összecsukják és olajban pácolják. Kenyérrel tálalják. Az ételt a általában kocsmák kínálatában találjuk meg és természetesen cseh sörrel együtt fogyasztjuk.
Prágai sonka (húsos)
Bár a főtt sonkát "prágai sonkának" nevezik, de nemcsak Prágában, hanem az egész országban elterjedt, mivel a tradicionális cseh konyhából ered. Hagyományosan hidegen fogyasztják. De sok helyen kenyértésztába sütve, mártással kísérve is kapható. A korábban említett sajttal kombinálva is finom. Sőt akár párolt prágai sonkát is rendelhetünk, ez esetben leveszöldséggel és borral készítik.
Chlebíčky (vegetáriánus, halas vagy húsos)
A Chlebíčky szendvicskék, valahol az előételek és a harapnivalók között helyezkednek el. A megvajazott fehér kenyér szeletekre különböző feltétek kerülnek. Hasonlóak itthon is több helyen kaphatók. A vegetáriánus chlebíčky lehet például egy tojásos, csemegeuborkás, krémsajtos kompozíció. A halas változatokban heringet, tenger gyümölcsei vagy garnélarákot találhatunk. A húsos változatok szalámival vagy hússalátával készülnek. Ez az étel is népszerű Szlovákiában.
A csehek levesei
A cseheknél hagyományosan nincs étkezés leves nélkül. Ezek gyakran nagyon kiadósak, laktatóak. Mindazonáltal, hűen a cseh mottóhoz: "A leves az alap, a hús a befejezés", legalábbis akkor, ha a desszert kimarad.
Kulajda (vegetáriánus)
A kulajda krémes, sűrű burgonyás-gombás leves tejföllel vagy édes tejszínnel és buggyantott tojással. Apróra vágott kaporral fűszerezik, amit keménytojással együtt adnak hozzá. Leginkább a Cseh-erdő vidékén elterjedt.
Bramboračka (vegetáriánus)
Egy másik variáció ez a burgonyalevesre. Ez a krumpli mellett, más zöldségeket is tartalmaz. Rántással sűrítik krémlevessé. Végső ízét a hozzáadott zsályától nyeri el. Különösen népszerű a hideg téli hónapokban.
Česnečka (vegetáriánus)
Gyógyír másnaposságra, kúra betegségre, vagy egyszerűen csak egy kellemes élénkítő eledel: mindezek elmondhatók a Česnečka fokhagymalevesről. Az alapleves főtt burgonyából áll, amit reszelt fokhagymával és köménnyel fűszereznek. Pirított kenyérkockák (kruton) teszik teljessé ezt az ízletes levest.
Pacal leves (húsos)
Az elkészítéshez a pacalt puhára főzik, felszeletelik és párolják. A pacalleves sok országban elterjedt. Míg azonban máshol a ragut az elkészítés után ecettel ízesítik, a cseh változatban paprikát, babérlevelet, sót és borsot használnak. Végül az egészet egy kiadós húslevessel öntik fel majd krémes rántással sűrítik.
Grízgombócleves (húsos)
A grízgombócok alapja a búzadara, a tojás és a vaj. A főzés marhahúslevessel történik. A cseh leves gombócai kicsit keményebbek, mint az osztrák konyhában. Tálalás előtt a leves tetejére apróra vágott metélőhagymát tesznek, és a csehek általában fűszerként egy csipetnyi szerecsendiót is adnak hozzá.
Ez is érdekelhet:
Főételek
A cseh konyha főfogásai is intenzívek. Akár a vegetáriánus burgonyás palacsintát, akár a kiadós sertéscsülköt választja, a Cseh Köztársaságban töltött nyaralása során biztosan jóllakik.
Bramboráčky (vegetáriánus)
A "burgonya palacsinta" - krumplilángos, a reszelt burgonyából készült palacsinta-szerű finomságok szintén jól ismertek Csehországban. A burgonyát liszttel és tojással keverik össze, erősen fűszerezik szerecsendióval, majd forrón megsütik. A "Bramboráčky", ahogy a krumplilángost a cseh étlapokon nevezik, gyakori kísérője a savanyú káposzta.
Vepřo-knedlo-zelo (húsos)
Ez az étel a sült sertéshús, vöröskáposztával és knédlivel kísérve. A sertéshúst lassan megpárolják és korianderrel, köménnyel, fokhagymával és majoránnával fűszerezik. Általában szűzpecsenyéből vagy disznófejből készítik. A vöröskáposztához babérlevelet, szegfűszeget valamint egy kevés ecetet adnak. A gombócokhoz száraz zsömlét áztatnak tej és tojás keverékébe, majd sós vízben megfőzik. Tálaláskor az étel összes hozzávalóját a tányérra teszik és mártással öntik le. A cseh sör népszerű kísérő ehhez a fogáshoz (is).
Svíčková (húsos): a csehek vadasa
Eredetileg ez a húsétel bélszínből készült, de ma már a marhahús más részeit is felhasználják hozzá. A húst zellerrel, hagymával és a sárgarépával együtt főzik tejszínben, majd tejszínhabbal és vörösáfonyával tálalják. A cseh knédli elmaradhatatlan köret. Valószínűleg már kitaláltad: ez a finomság is nagyon tartalmas, sokáig eltelít.
Koleno (húsos)
Ha megnézzük ennek a finomságnak a nevét egy szótárban, lehet, hogy megdöbbenünk: a "Koleno" azt jelenti, hogy "térd". Az étel egy gyógynövényekkel és sörrel pácolt sertéscsülök. Hagyományosan egy nagy darab csülköt kapunk friss cseh kenyérrel, mustárral, tormával és uborkával.
Pečená kachna (húsos)
Nem nehéz kitalálni, hogy ez az étel a sült kacsa, amit általában knédlivel és savanyú káposztával vagy vöröskáposztával tálalnak. Ezt a pecsenyét fekete ürömmel, rozmaringgal fűszerezik. Megterhelő, nehéz étel a gyomornak, ezért nem ajánlott egy aktív napra ezt választani.
Kapr (halas)
A halételek alig játszanak szerepet a cseh konyhában, de a ponty (csehül "kapr") még mindig megtalálható az étlapokon - főleg karácsonykor. A feldarabolt halat bepanírozzák, majd kisütik.
Guláš (húsos)
Bár a gulyás elsősorban a magyar konyhából ismert, a Cseh Köztársaságban is elterjedt egy ilyen nevű étel. Itt ez párolt sovány marhahús. Majoránna, köménymag, paprikapor és borókabogyó kerül hozzá, valamint só és bors a kellemes ízélmény érdekében. Az egészet puhára főzik és knédlivel, mártással tálalják. Kevésbé fűszeres, mint a magyar nagy testvére.
Desszertek
Csehországban a desszertek elsősorban tésztafélék. Ha az előételek, levesek és főételek után még mindig bírod, akkor válassz egyet. Vagy tégy úgy, mint mások és tartalékold az édességet a délutáni kávéhoz.
Trdelník
A trdelník egy tésztatekercs, ami a magyar kürtőskalácshoz hasonló. Szlovákiából került a csehekhez, ahol egyre népszerűbb. A lisztből, cukorból, vajból, sóból, tojásból és vaníliából álló tésztát rudakra tekerik és nyílt lángon megsütik majd dióval, mandulával és/vagy cukorral szórják meg. Újabban fagylalttal megtöltve is árulják.
Palačinky
A palacsinta egyikünkek sem lesz meglepetés. A csehekhez Ausztriából került. Tésztája tojásból, lisztből és tejből készül. A csehek által csak "Palačinky" néven ismert finomság sokféle töltelékkel kapható. Például a lekváros vagy friss gyümölcsös ízesítésű errefelé is nagyon finom!
Buchtičky
A bukta egy klasszikus cseh étel. Amennyire gyakori köret a knédli a főételek mellet, olyan gyakori finomság a sütőben sütött, édes, kelt tésztájú bukta. Töltetlenül vagy szilvalekvárral töltve tálalják, gyakran finom vaníliamártással. Helyenként szilvalekvár helyett mákkal is készítik.
Kolatsche
Kiváló ünnepi desszert a kerek, kelt tésztájú, édes töltelékkel töltött sütemény. A kolatsche általában mákos vagy túrós ízesítésű, amelyet gyakran mazsolával díszítenek és különleges ünnepeken fogyasztanak. Tipikus cseh gasztronómiai fogás, a kétéle töltelék színkontrasztja. Ha nem tudunk a két töltelék közül választani, nem kell aggódnunk, hiszen vegyesen is kaphatóak – fekete-fehérben pompázva!
Žemlovka
Ez az édes tészta egy felfújtnak való edényben készül. Az alapot száraz kenyérszeletek adják. A kenyeret almával, mandulával és mazsolával rétegezve rakják az edénybe, Cukorral és fahéjjal fűszerezik, végül tejjel és tojással öntik le. Sütés után vaníliás cukorral díszítve tálalják. Desszertként vagy délutáni nassolnivalóként fogyasztják
Italok a Cseh Köztársaságban
Ha italokról van szó, valószínűleg minden cseh étlapon megtalálod a "Kofolát". Ez egy kólához hasonló üdítőital, amely a hozzáadott koffeinnek köszönhetően egy kis energiabomba. A szénsavassága is fokozza frissítő hatását.
A csehek között nem sok olyan lehet, aki a kiadós étkezések során nélkülözné szeretett sörét. A cseh sörnek nagy hagyománya van, és mint az ország nemzeti itala, a konyha szerves részét képezi. Az egy főre jutó sörfogyasztás az egész világon itt a legmagasabb.
Étkezés után egy kupica gyógynövényes párlat sem árthat. Hogy segíti-e az emésztést étkezés után, vagy egyszerűen csak finom, azt mindenki eldöntheti magának.
Vegetáriánus és vegán specialitások
A cseh konyhában a hangsúly egyértelműen a húson van. De aki odafigyel, az tudja: a vegetáriánusok is találnak valamit az előétel- és leves kínálatban. Az olvasztott sajt töltetlen változatban vagy a Nakládaný Hermelín finom harapnivalónak is kiváló, de gyakran olyan tartalmas, hogy önmagában is laktató. Előételként egy burgonya- vagy burgonya- és gombaleves választható. Főétel lehet például krumplilángos vagy a hús nélküli knédlis ételek is. Prága állítólag a vegánok számára is remek úti cél, mert itt van a legtöbb vegán étterem az egész országban. A legjobb: a hagyományos cseh ételeket ügyesen megfőzik szója alapú hozzávalókkal is.
Címke:
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.