Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Látogatás az albán tengerpartra - Minden, amit Durrës kínál

Az Adriai-tenger partján található nyüzsgő albán város, Durrës megfontolandó tengerparti célpont a napimádók számára. A Tiranától nyugatra fekvő kikötőváros gazdag római örökséggel büszkélkedhet, melyek közül az amfiteátrum a legnevezetesebb. Rátok vár egy hamisítatlan tengerparti vakáció városnézéssel kiegészítve!

ÁttekintésLátványosságokStrandokProgramokUtazási információk

Áttekintés

Durrës földrajzi szempontból viszonylag központi helyen fekszik az albán Adriai-tenger partján, ráadásul Tirana után a második legnépesebb város ebben a gyakran alábecsült országban. Remekül bemutatja, hogy Albánia igenis érdemes a látogatásra: lenyűgöző mecseteket és ókorból fennmaradt emlékeket találunk itt, valamint finom homokos strandokat, hangulatos kávézókkal. A hangsúly a mintegy tíz kilométer hosszú fő strandon van, ahol mindig mindenki számára van hely.

Durrës látképe Golemből

Durrës látképe Golemből

Több, mint 100 000 lakos él Durrësben. A nyaralóvendégek száma pedig folyamatosan növekszik. Nem lepődnénk meg, ha a jövőben újabb jelentős fellendülés következne be, hiszen a kulcsfontosságú albán kikötőváros már első látásra elbűvöl!

Nyaralás Durrësben - Kinek ajánljuk?

Az Adria-parti városban rengeteg lehetőség adott egy hibátlan tengerparti vakációhoz, ugyanakkor a városnéző látogatások és a kulturális programok kedvelői is megtalálják a számításaikat itt, Durrës hosszú történelmi múltjának köszönhetően. Mindegy, hogy a minél eseménydúsabb nyaralásokat kedvelitek, vagy inkább a zavartalan pihenés a célotok - mindenki elégedetten távozhat innen. Az is borítékolható, hogy a mindenhol érezhető albán vendégszeretet bearanyozza majd az ott eltöltött időt!

Látni- és tennivalók Albániában

Ez is érdekelhet:

Látni- és tennivalók Albániában

Látványosságok

Durrës városközpontja amennyire kicsi, annyira látványos is! Mivel nem egy óriási terület, a legtöbb látványosságot egy kellemes séta során felfedezhetjük. A legfontosabb nevezetességek közé soroljuk az amfiteátrumot és a régi városfal romjait. Útközben takaros kis kávézók, éttermek és üzletek mellett haladunk el.

Amfiteátrum

Durrës város története egészen Kr. e. 627-ig vezethető vissza. A gyönyörű amfiteátrum, a város legfontosabb és legismertebb látványossága a római korból, pontosabban a II. századból származik. A helyszín, amely egykor gladiátorviadaloknak adott otthont, állítólag legfeljebb 20 000 nézőt tudott befogadni. Valójában az amfiteátrumot csak véletlenül fedezték fel az 1960-as években végzett ásatások során. A külső megtekintés természetesen ingyenes, míg a boltozat belsejében található csodálatos mozaikok - színes angyal- és Mária-ábrázolások - belépődíj ellenében tekinthetők meg.

A durrësi amfiteátrum

A durrësi amfiteátrum

További római kori romok

Nem az amfiteátrum az egyetlen relikvia az ókori római időkből. A fórum, valamint a római fürdők romjai szintén az ókoriak hagyatékai. Egy régi torony és egy bizánci piactér is fennmaradt, ahonnan a kor jellegzetes oszlopaira nyílik kilátás.

Városfal

Bár Durrës városfala ma már az 500 métert sem éri el, a múltban ennél sokkal hosszabb és impozánsabb volt: feltehetően mintegy 3,5 kilométer hosszú, és majdnem 18 méter magas. A városlátogatás közben még mindig fellelhetőek a városfal maradványai, amelyeket sajnos gyakran firkálnak graffitivel.

Velencei torony

Velencei torony

Mecsetek

Az albán lakosság többsége iszlám vallású, emiatt pedig lépten-nyomon mecsetekre lehet bukkanni az országban. Ez Durrësben sincs másképp: az egész városképet meghatározó Nagymecset a legimpozánsabb és sejthető, hogy egyben a legnagyobb is mind közül. Magas pontra építették, így nem lehet nem észrevenni a városnézés során.

Nagymecset

Nagymecset

Durrës egy másik fontos egyházi épülete a Fatih-dzsámi, amely az ország egyik legrégebbi mecsete. A főépülethez tartozik még egy fehérre meszelt, keskeny minaret is, melynek kék tetejét már messziről megpillanthatjuk.

Strandok

Valószínűleg a városi strand vonzza a legtöbb fürdőzni és napozni vágyó nyaralót Durrësben, de nem ez az egyetlen hely, ahol érdemes megmártózni. Vessünk is egy pillantást a legjobb strandokra!

Albánia legjobb strandjai

Ez is érdekelhet:

Albánia legjobb strandjai

Városi strand

Durrës központi strandja a főszezonban különösen megtelik élettel. Sorra nyitják meg kapuikat a kávézók, éttermek és bárok, valamint bérelhető napernyők százai színesítik a tengerpartot. Hatalmas, mintegy tíz kilométernyi homokos partszakasz áll a látogatók rendelkezésére. Tehát még a legforgalmasabb időszakban sem kell sokáig szabad placc után kutatni. A parti sétányon mindig van látni- és tennivaló gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A játszótereken túl más programlehetőségek is kínálkoznak, többek között egy izgalmas quad túra vagy kenus kirándulás az Adrián. Ha elsősorban a tengerparti időtöltés miatt érkeztek Durrësbe, érdemes a part menti hotelek közül kiválasztani az igényeiteknek megfelelőt.

Napozóágyak Durrës városi strandján

Napozóágyak Durrës városi strandján

Golem

Golem néhány kilométer távolságra található Durrëstől délre, és igazán szép partszakasszal rendelkezik. A kis falu lassacskán népszerű nyaralóparadicsommá növi ki magát, ahol egyre több All Inclusive szálloda és étterem várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A homokos, lassan mélyülő strandnak köszönhetően a gyermekes családoknak is ideális választás.

Golem strandja madártávlatból

Golem strandja madártávlatból

Lalzi-öböl

A nyugalomra és csendre vágyók szívesen választják a Lalzi-öblöt, amely Durrëstől mindössze tíz kilométerre található. Nem jellemző rá a zsúfoltság, ennek ellenére frissítőhelyekben nincs hiány. Az éttermeknek és a több, mint 100 méter széles strandnak hála, kedvetek szerint választhattok a nyüzsgés és az elvonulás között. A gyermekes családok a helyszíni létesítményeket is szeretni fogják, legyen szó akár a csónakkölcsönzésről vagy a könnyen elérhető játszóterekről.

Programok

Nem csak a naphosszat tartó strandolásról szólhat az albániai városlátogatás, hiszen változatos szabadidős tevékenységekkel üthetitek el az időt, ha a lehető legtöbbet szeretnétek kihozni a durrësi utazásból. Hogy Nektek már könnyebb dolgotok legyen, mi utánajártunk a legjobb programlehetőségeknek. Íme a lista, amelyben a természet szerelmeseire és a tudásra éhező nyaralókra is gondoltunk!

Látogatás a Régészeti Múzeumba

Durrës nemcsak klasszikus látnivalókkal igyekszik mindenkit lenyűgözni, hanem Albánia legnagyobb régészeti múzeumát is a magáénak tudhatja. A kiállítás több, mint 3200 ókorból származó, a régióban talált tárgyi leletet mutat be a közönségnek. A római, illetve a görög időkből is találunk itt műtárgyakat. Az ékszerek, szarkofágok, szerszámok leírása nemcsak albánul, hanem angolul is elérhető, így széles körben tájékozódhatnak a kiállítási tárgyakról. A múzeum a város szerves részét képezi az 1951-es megalapítása óta.

Albánia legnagyobb régészeti múzeuma

Albánia legnagyobb régészeti múzeuma

Kirándulás & kikapcsolódás a természetben

Albánia a természeti kincseivel nyűgöz le! Felfedezésükkel pedig örök emlékeket gyűjthetünk, amellett, hogy mozogni még a vakáció napjaiban sem árt. Például a Durrëstől másfél órás autóútra található, változatos környezetű Qafë Shtama Parkot érdemes meglátogatni, ha van rá lehetőségetek. A 2000 hektáros területet fenyőerdők borítják, ahol nagyon jókat lehet kirándulni. A park fénypontja egy forrás, melynek vize állítólag gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Magas hegyek, folyók és meredek szurdokok formálják a gyönyörű tájat. A kiváló éghajlati viszonyok pedig pozitív hatással lehetnek a tüdőbetegségekre. Ha nem érzitek magatokban a kellő energiát a túrázáshoz, a park egy rövid kirándulás erejéig is jó választás, akárcsak egy kellemes piknikhez a természet lágy ölén.

Kirándulás Tiranába

Albánia fővárosa, Tirana mindössze egy félórás buszútra fekszik Durrës városától. Ha tudtok rá időt szakítani, ne hagyjátok ki! A buszok egy Durrës melletti pályaudvarról indulnak, ahol bármelyik "Tirana" feliratú járatra felszállhattok. A fővárosban is találni szép számban mecseteket, például a Namazgja mecsetet és az Et'hem Bey mecsetet, de az ország legnagyobb nemzeti történelmi múzeumát is megtekinthetitek. A pihenésre a város parkjaiban nyílik lehetőség.

Kilátás Tiranára

Kilátás Tiranára

Utazási információk

Durrëst választották a balkáni utazás célpontjául? Remek! Akkor biztosan hasznát veszitek néhány információnak az utazással kapcsolatban, amelyekről a következő sorokban tájékozódhattok!

Ideális időszak az utazáshoz

Tengerparti nyaralók figyelem! Számotokra a június és az augusztus közötti időszak a legalkalmasabb, amikor a vízhőmérséklet elérheti a 27 fokot is. Akár májusban és szeptemberben is elég meleg lehet a fürdéshez. Azonban a part soha nem zsúfolt annyira, hogy igazán indokolt lenne a mellékszezonra időzíteni a nyaralást. Ha kizárólag a városnézés vagy természetjárás miatt indulnátok a balkáni országba, október hava tökéletes erre a célra, helyenként 20 fokos hőmérséklettel.

Okmányok és pénznem

Magyar állampolgárként egyszerű a belépés Albániába: csupán egy érvényes személyi igazolványra van szükség, az útlevél nem kötelező. Felhívjuk azonban mindenki figyelmét, hogy a személyazonosító okmánynak legalább három hónapig érvényesnek kell lennie a hazaút napjától számítva.

Albánia hivatalos fizetőeszköze az albán lek. Durrësben számos ATM áll rendelkezésre, így a készpénzellátás nem jelenthet problémát.

Beutazás

Durrësbe valószínűleg a légtéren keresztül vezet a legnyugodtabb út. Budapestről közvetlen járattal juthattok el először Tiranába, ahová a repülési idő mindössze másfél óra. Ezt követően taxiba, bérelt autóba vagy buszra szállva könnyedén megtehető a 40 perces út Durrësig. Sőt, naponta több transzfer is indul közvetlenül a reptérről.

Helyi közlekedés

Durrës városközpontjában sok látnivaló gyalog is könnyedén elérhető. Alternatív megoldást a buszhálózat nyújt, amely nem csak helyben közlekedik, hanem akár Tiranába is eljuttatja az utasokat.

Autóbérlés külföldön - 9 jótanács

Ez is érdekelhet:

Autóbérlés külföldön - 9 jótanács

A nagyobb rugalmasság és kevesebb stressz érdekében érdemes az autóbérlés mellett dönteni. Így távolabbi, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető helyekre, például gyönyörű strandokra is eljuthattok. Az autós közlekedés árnyoldala, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Tirana sokszor nehézséget okoz parkolóhelyet találni, amit figyelembe kell venni a nap megtervezésekor

Nyelv és kommunikáció

Durrës lakói általában nehézkesen, vagy egyáltalán nem beszélnek angolul. De még mielőtt beiratkoznátok egy albán nyelvtanfolyamra, megnyugtatunk, hogy a helyiek vendégszeretetéből kiindulva, ha szükséges kézzel-lábbal fognak nektek magyarázni. Szerencsére a mai technika, például az egyszerűen kezelhető Google Fordító is a segítségetekre lesz.

Hotelek és más szálláshelyek

Durrës legtöbb szállodája a tengerparton sorakozik. Ez praktikus mindazok számára, akik közvetlenül a tenger mellett kívánják eltölteni a napjaik túlnyomó részét. Ha valaki a városnézésre összpontosít, a látnivalók közelében is talál kedvező árú szálláshelyet. Azonban ezek sincsenek kilométerekre az Adriai-tengertől, a strandhoz vezető titkos utaknak köszönhetően.

2024.07.24. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.