Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Eredeti, olasz minestrone recept

Az olasz minestrone leves

Az olasz minestrone leves

Nem könnyű igazán jó, eredeti recepteket találni; főleg, ha az olasz konyha egyik legjobbjának, a minestrone levesnek a titkait kutatnánk. Kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbírkoznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint péládul barnabab, míg a toszkán recept alapján fehérbab kerül bele. Ezzel a zöldséges levessel szabadon engedheted a fantáziádat és akár a maradékokat is nyugodtan felhasználhatod hozzá. A leves elkészítése igen egyszerű, a teljesen kezdők is megbírkoznak vele. Nyugodtan készíthetsz egyből egy kiadósabb adagot is belőle, hiszen a nyári melegben hidegen is nagyon jól tud esni.

4 adag minestrone leves megfőzéséhez szükséged lesz:

  • 2 répára
  • 1 zellerre
  • 2 fej vöröshagymára
  • 200 g fehérbabra (egy éjszakára beáztatva)
  • 2 kisebb krumplira
  • 2 gerezd fokhagymára
  • 100 g zöldborsóra (lehet fagyasztott is)
  • 1 zsenge cukkinire
  • 300 g fehér káposztára
  • 1 kisebb póréhagymára
  • 3 paradicsomra (ha nincs finom érett paradicsom, akkor jó lesz a sűrítmény is)
  • 1 dl oliva olajra
  • ízlés szerint sóra és borsra
  • és egy kevés parmezánra a tetejére

A minestrone hozzávalói

A minestrone hozzávalói

Elkészítése:

  1. A fehérbabot beáztatjuk éjszakára, majd másnap ebben 20 perc alatt (vagy amíg meg nem puhul) előfőzzük. Miután megpuhult, félretesszük, de a vizet nem öntjük ki.
  2. Egy fazékban oliva olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a hagymát és a csíkokra szeletelt répát.
  3. 10 perc után hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott krumplit, és egy rövid ideig pároljuk. Utána hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát.
  4. Ezt a zöldségkeveréket felöntjük a bab főzővizével, ami segít besűríteni a levet.
  5. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, a felkockázott cukkinit, a feldarabolt zellert, a megprárolt és meghámozott paradicsomot, majd további 20 percig főzzük.
  6. Hozzáadjuk a babot a maradék vízzel együtt. Ha szükséges, langyos vízzel még felöntjük – a cél, hogy a lé épp, hogy elfedje a zöldségeket. A babnak még további 20 perc főzésre lesz szüksége, hogy tökéletes legyen.
  7. A borsót az utolsó 5 percben adjuk hozzá, így megőrzi a formáját és finom ízét.
  8. A leves ¼-ét kimerjük, és botmixerrel összeturmixoljuk. Ezt a pépet visszaöntjük a levesbe, ami így kellemesen besűríti az egészet.
  9. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és parmezánt reszelünk a tetejére.

A minestrone elkészítése

A minestrone elkészítése

A minestrone olasz fehérkényérrel és egy jól behűtött borral a legfinomabb. Ha az erőteljesebb ízeket szereted, akkor a tányérra még szórhatsz pirított bacont, bazsalikompestót vagy egy kanál tejfölt. Ne félj kísérletezni a főzéssel, adhatsz még hozzá egy marék szárított gombát, káposztát, padlizsánt vagy friss fűszereket (rozmaringot, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet vagy bazsalikomot). Aki szereti a csípőset, azok chili paprikával is fűszerezhetik a levesalapot. Néhány receptben a babot rizstésztával helyettesítik.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.