Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Európa mesés szigetei

Aki álomszerű strandok és rejtélyes szigetek után kutat, annak egyáltalán nem kell messzire utaznia. Nem vitatjuk az egzotikus úti célok szépségét, de az európai kontinens is rengeteg olyan helyszínnel büszkélkedhet, ahol fantasztikus környezetben adhatjátok át magatokat a pihenésnek. Mindegy, hogy a nyugalmat keresitek, vagy a kalandvágy hajt Titeket, a következő 10 európai szigeten felejthetetlen tájak és élmények várnak!

1. Izland2. Madeira3. Tenerife4. Rügen5. Bornholm6. Mallorca7. Korzika8. Szardínia9. Hvar10. Kréta

Áttekintés

Talán meglepő számnak tűnhet első látásra, de több, mint 470 sziget tartozik Európához, melyek összesített területe a 20 négyzetkilométert is meghaladja. Sőt, ebbe a kisebb szigetek és zátonyokat bele sem számolják. Hadd bizonyítsuk be, hogy nem szükséges a világ másik végére indulni a különleges látnivalókért! Legyen szó az Atlanti-óceánról vagy a Földközi-tengerről, az európai szigetvilág könnyedén versenybe szállhat a távoli, egzotikus nyaralóhelyekkel.

1. Izland

Izland, a tűz és jég szigete sokak számára hőn áhított úti cél. Elsősorban az érintetlen természete nyűgözi le az odalátogatókat, különösképpen az aktív vulkánoknak és a gigantikus gleccsereknek köszönhetően. A lélegzetelállító nemzeti parkokat és a vulkanikus területeket mindenképpen érdemes felfedezni egy izlandi utazás során, mert misztikus tájak és csupa izgalmak várnak Rátok!

Izland - a kopár szépség

Ez is érdekelhet:

Izland - a kopár szépség

A Vatnajökull Nemzeti Park déli részén található Jökulsárlón gleccsertó esetleg ismerős lehet a Die Another Day című James Bond filmből. Izland egyik legnépszerűbb célpontja a Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdő, amely nemcsak egészen különleges látványt nyújt a kékes-fehér vizével, hanem pihentető pillanatokra is invitál. Ha már fürdőzés, akkor a sziget északi részén található, türkizkék színben ragyogó Mývatn-tó is megér egy látogatást.

Sarki fény a Kirkjufell felett

Sarki fény a Kirkjufell felett

Talán az egyik legnagyobb attrakció az Izlandon olyan sokszor megcsodálható sarki fény – például a Kirkjufell-hegy felett. Leginkább szeptember és március között lehet szerencsétek az aurora borealis jelenséghez. Vásárláshoz és városnézéshez Reykjavík, vagyis a világ legészakibb fővárosa a legjobb választás. Izland azért is remek úticél, mert egész évben látogatható, telis-tele egyedülálló természeti kincsekkel és változatos programlehetőségekkel. Ha szeretnétek megtapasztalni, hogy milyen az, amikor éjfélkor is süt a nap, akkor május közepétől augusztusig látogassatok el a szigetre!

2. Madeira

A portugál virágszigeten, azaz Madeirán a természet szerelmeseire igazán jó dolgok várnak. Ez a becenév onnan ered, hogy az Atlanti-óceán szigetcsoportja színes virágtengerben pompázik a szubtrópusi éghajlatának köszönhetően, amely szinte egész évben 20-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet teremt. Nemcsak a tarka virágokban gyönyörködik a látogatók szeme, hanem a buja babérerdőkben és a zord sziklákban is.

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

Ez is érdekelhet:

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

Többek között az 1862 méter magas Pico Ruivo hegycsúcsról nyílik mesés kilátás, ami kárpótol majd a túra megpróbáltatásaiért. Ez a vulkáni eredetű hegyvidéki sziget legmagasabb pontja! Madeira északnyugati részén pedig a lávakőből álló természetes medence lenyűgöző.

Madeira, a portugál virágsziget

Madeira, a portugál virágsziget

Madeira fővárosa, Funchal is egy valóságos ékszeresdoboz. Nagyon hangulatos sétákat tehettek a festői belvárosban, és persze nem árt bekukkantani az ajándékboltokba a szokásos szuvenírekért. Ha megéheztetek, térjetek be egy kellemes étterembe megkóstolni a sziget kulináris különlegességeit! A helyiek meleg fogadtatását Câmara de Lobos aranyos halászfalujában is megtapasztalhatjátok.

3. Tenerife

Az Atlanti-óceánban található Kanári-szigetek legnagyobbika évről évre rengeteg nyaralót vonz, hiszen gyönyörű partszakaszokkal büszkélkedhet. Biztosan hallottátok már, hogy Tenerifét az „Örök tavasz szigete“ elnevezéssel szokták illetni. Valóban kellemes, tavaszias időjárás uralkodik itt egész évben, ezért mindig nagyszerű választás! Aki a strandolás miatt érkezik, az biztosan nem fog csalódni az aranysárga homokú Playa Abama öböl láttán. Ha szívesen megmártóznátok egy fekete homokos strandon, akkor irány a Playa del Castillo! A szörfösök számára a hullámzó vizű Playa Hondát ajánljuk.

Tenerife - Az „örök tavasz szigete”

Ez is érdekelhet:

Tenerife - Az „örök tavasz szigete”

Ha inkább a sziget belsejében tevékenykednétek, érdemes az északkeleten húzódó Anaga-hegységben kirándulnotok. Túrázás közben a sziklás vonulatok és babérerdők találkozásában gyönyörködhettek. A természet szerelmeseinek szintén célszerű időt szánni az El Teide Nemzeti Park felfedezésére, amely az UNESCO Világörökség része. A felvonó a 3715 méter magas Pico del Teide-hez, Spanyolország legmagasabb csúcsához vezet.

Kirándulás az Anaga-hegységben

Kirándulás az Anaga-hegységben

Éppen olyan varázslatos a tengeri élőlények világa is Tenerifén. Egész évben megfigyelhetünk palackorrú és gömbölyű fejű delfineket, májustól júniusig pedig hosszúszárnyú bálnák és kardszárnyú delfinek is felbukkannak. A vezetett bálnales túrák többek között Los Christianosból és Puerto Colónból indulnak. Szeretnétek víz közelben pihenni, de nem a tengernél? Akkor a Siam Park, a világ egyik leghíresebb vízi parkja biztosan nem okoz csalódást!

4. Rügen

Ez a Németországhoz tartozó sziget talán nincsen a legismertebbek között, de bővelkedik az érdekes látnivalókban. Jelképeinek a Jasmund Nemzeti Parkban csúcsosodó Königsstuhl hegység jellegzetes mészkőszikláit tulajdonítják. Azonban a balti-tengeri sziget ennél sokkal többet kínál! Az idilli dombos táj sétára és kerékpározásra hív. Északon az Arkona-fok emelkedik ki, rajta egy impozáns világítótoronnyal. Jó hír a madárkedvelőknek, hogy szeptember közepétől október végéig daruk sokaságával találkozhatnak.

Rügen mészkősziklái

Rügen mészkősziklái

Ha Rügenre esik a választásotok, érdemes egy bájos part menti szálláshelyet foglalni. Az egykori halászfalu, Sassnitz a fürdőépítészetről vált ismertté, amely festői villákban jutott kifejezésre. Ezeket láthatjátok Binz tengerparti üdülőhelyén is, amely tökéletes helyszín mindenféle vízi sport kipróbálásához. Sellin mólóján a tengerből származó finomságokkal csillapíthatjátok az éhségeteket.

Sziget két tenger között: lenyűgöző táj a hegyeken túl

Ez is érdekelhet:

Sziget két tenger között: lenyűgöző táj a hegyeken túl

Rügen ideális a gyermekes családok számára, akik homokvár építéssel üthetik el az időt - a „Rasender Roland“-on utazni pedig maradandó élmény lehet a legkisebbeknek! E név mögött Németország egyik legrégebbi keskeny nyomtávú vasútja rejlik. A ralswieki Störtebeker Festspiele szabadtéri színházi fesztivál egy remek kulturális programajánlat, illetve a Granitz vadászházba is megéri ellátogatni.

5. Bornholm

Bornholm is egy európai sziget, méghozzá a Balti-tengerben. A dán fennhatóság alá tartozó 588 km2-es szigeten a pihenni vágyók és a természetbarátok éppúgy otthon érzik magukat, mint az aktív nyaralók és a gyermekes családok. Délen fehérhomokos partszakaszok várnak, ahol napozni és úszni lehet. Dueodde strandja az egyik legkedveltebb, ahol a dűnék festői hátteret nyújtanak.

Bornholm déli partja

Bornholm déli partja

Úszni az északi szigetrész idilli öbleiben is lehet, amelyeket gránitsziklák öveznek. Bornholm belsejében nagy kiterjedésű erdők és puszták borítják a felszínt, tehát aki kirándulni szeretne, garantáltan szép útvonalakat talál. Fedezzétek fel a Døndalen Søndre Strandvej vízesést, a sziget legszebb természeti látványosságát! Az épített nevezetességek közé tartozik a középkori Hammershus várrom és a titokzatos körtemplomok.

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

Ez is érdekelhet:

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

Bornholm híres a kreatív üvegművészetről, és az ínyencek körében és népszerű úti cél. A tengeri hangulatú éttermekben kipróbálhatjátok a sziget specialitásait. A frissen fogott halak mellett a helyi füge is része a konyhakultúrának - nyáron pedig a dán fagylaltkülönlegességeket élvezhetjük. Bornholm a sífutás miatt is széles körben népszerű.

6. Mallorca

Ha európai szigetek, akkor Mallorca semmi esetre sem hiányozhat a felsorolásból! Spanyolország legnagyobb szigete sokszínű tájjal és homokos strandokkal ejti ámulatba a turistákat – különösen a déli szakaszon. A barnulás és a frissítő tengeri fürdés után érdemes egy hagyományos tapasbárban zárni az estét. A január végétől március elejéig tartó mandulavirágzás idején rengetegen látogatnak el Mallorcára, tavasszal és ősszel pedig a túrázók és a biciklisek veszik birtokba a Baleár-szigetet.

A sziget déli részén található Playa Es Trenc

A sziget déli részén található Playa Es Trenc

A S'Albufera Természetvédelmi Terület reprezentálja a régió növény- és állatvilágát. A különleges hegyi falvak felfedezése bérelt autóval a legegyszerűbb, mivel többnyire kacskaringós szerpentinek vezetnek el oda. A sineui termelői piac is megér egy látogatást, ahonnan senki sem tud üres kézzel hazatérni. A kalandorok számára kötelező látnivaló a Mallorca keleti részén rejtőző Cuevas del Drach, azaz a Sárkánybarlang.

Mallorca és titkai, avagy amit még nem tudsz a legnagyobb Baleár szigetről

Ez is érdekelhet:

Mallorca és titkai, avagy amit még nem tudsz a legnagyobb Baleár szigetről

Palma de Mallorca, a sziget fővárosa hamar belopja magát a vásárlási lázban égők szívébe. Mit szólnátok például egy flamenco ruhához szuvenírként? Ezt a tüzes táncot nemcsak Andalúziában lejtik - a spanyol szigeteken is gyakran láthatunk előadásokat. Ez a műfaj remekül kifejezi a spanyol életérzést, ami akkor jön át a legjobban, ha Ti is táncra perdültök!

7. Korzika

Pihentető időtöltés vár mindenkire a földközi-tengeri Korzika szigetén! A Franciaországhoz tartozó terület idilli helyszín a vakációhoz, legfőképpen a karibi hangulatú Santa Giulia strandja. Helyezkedjetek el kényelmesen a puha, fehér homokon és gyönyörködjetek a hullámokban!

Bonifacio, Korzika legrégebbi városa

Ez is érdekelhet:

Bonifacio, Korzika legrégebbi városa

A fürdeni vágyók és a vízi sportok kedvelői egyaránt jól érzik magukat a vízben. A búvárok pedig a Cupabia öbölben találnak kimagasló feltételeket a víz alatti világ felfedezéséhez. A Santa Giulia védett elhelyezkedése miatt szívesen jönnek ide gyermekes családok.

Élvezzétek a nyarat Santa Giulia strandján!

Élvezzétek a nyarat Santa Giulia strandján!

Ha szerettek a tengeren utazni, érdemes hajókirándulást tenni a La Scandola Természetvédelmi Területre. A vörös színben pompázó sziklái egészen 900 méter magasra törnek. Emellett csendes öblök és titokzatos barlangok teszik lenyűgözővé a kirándulást. Aki szerencsés, delfineket és teknősöket is megpillanthat.

8. Szardínia

Európa legszebb szigetei közül hogyan is hiányozhatna Szardínia? Miután megittatok egy csésze erős eszpresszót a reggelihez, gyerünk felfedezni a környék látnivalóit! Ha strandolás szerepel a tervek között, a világhírű Costa Smeralda (Smaragdpart) legyen az egyik hely, amit meglátogattok. Persze más tengerparti gyöngyszemek is várnak Szardínián, többek között a Stintino és a Sinis félszigeteken.

A páratlan szépségű Costa Smeralda

A páratlan szépségű Costa Smeralda

Szardínia vonzó tájának középpontjában az 1834 méter magas Punta La Marmora hegy áll. A Gennargentu Nemzeti Parkhoz tartozik – akárcsak a lélegzetelállító Orosei-öböl. Ha kedvetek támad meghódítani a magaslatot, több túraútvonal közül válogathattok. Az úti cél lehet például a Grotte di Nettuno, ahová 656 lépcső vezet. Valamint a Gola di Gorrupo sem egy mindennapi látványosság, tekintve, hogy ez Európa egyik legmélyebb szurdoka.

Szardínia Téged is elvarázsol

Ez is érdekelhet:

Szardínia Téged is elvarázsol

Azért, hogy jobban megismerjétek a sziget történelmét, érdemes meglátogatni a bronzkori falut, a Su Nuraxi di Baruminit. Bepillantást nyerhettek a nurágh civilizáció által épített tornyokba, amelyeket kőből, kötőanyag nélkül hoztak létre. A sziget fővárosa, Cagliari is izgalmakat tartogat csakúgy, mint a nyugati parton található hangulatos kisváros, Bosa. Jellegzetes olasz hangulatot keltenek a szűk utcácskák a takaros üzleteikkel és éttermeikkel, ahol első osztályú pizzát és tésztaételeket szolgálnak fel.

9. Hvar

Hvar az egyetlen az általunk bemutatott európai szigetek közül, amely az Adriai-tengeren található. Mivel viszonylag kevés nyaralónak van a tarsolyában ez a rendkívüli üdülőhely, ez a mi kis bennfentes tippünk! Hvar szigete 67 kilométer hosszú és 10 kilométer széles. A békét és nyugalmat keresők, valamint a természet szerelmesei itt nagyon jó kezekben vannak. A hegyek és dombok láncolatát fenyőerdők tarkítják, amelyek éppen olyan fenséges illatot árasztanak, mint a szigetre jellemző levendulamezők. Szőlőültetvények és olajfaligetek teszik teljessé a mediterrán tájat.

Pihenés és kikapcsolódás a Dubovica Beach-en

Pihenés és kikapcsolódás a Dubovica Beach-en

Tökéletes tengerparti napot tölthettek el a Dubovica Beach-en, vagy a Pakleni-szigeteken. Különösen akkor festői a környezet, amikor a naplemente pirosra festi az eget. Éppolyan romantikus a sziget keleti csücskében található sucuraj-i világítótorony is.

A legszebb horvát faluk, melyeket imádni fogsz!

Ez is érdekelhet:

A legszebb horvát faluk, melyeket imádni fogsz!

A történelem iránt érdeklődők kiránduljanak el az erőd jellegű Tvrdalj-kastélyhoz Stari Grad városába, amely egy horvát költő rezidenciájaként működött. A környékén sétálva fedezzétek fel a régió gasztronómiáját! Ha a déli partot is feltérképezitek, kár lenne kihagynotok Sveta Nedjelja mesés partszakasszal rendelkező faluját.

10. Kréta

Végül, de korántsem utolsósorban a hatalmas népszerűségnek örvendő Krétát vesszük górcső alá. Görögország legnagyobb szigete remek választás azoknak, akik a tengerparti nyaralást és a városnézést szeretnék ötvözni. Ha nem hagy hidegen a görög mitológia, a Diktaion Andron cseppkőbarlang valószínűleg tetszeni fog. A Lasithi-fennsíkon tekinthetitek meg azt a barlangot, amely a legenda szerint Zeusznak, az istenek atyjának szülőhelye volt.

A mediterrán Kréta

Ez is érdekelhet:

A mediterrán Kréta

A sziget vendégei évente több, mint 300 napsütéses napra és kellemes strandokra számíthatnak Krétán. Az egyik legnépszerűbb az Elafonissi Beach, amely a rózsaszínnek tűnő finom homokjával és a türkizkék tengerrel nyújt egyedülálló látványt. A paradicsomi érzés a Balos strandon is előjön, ahol felejthetetlen órákat tölthettek el.

Rózsaszín homok, az Elafonissi Beach különleg

Rózsaszín homok, az Elafonissi Beach különleg

Túracipőt fel, és irány a Lefka Ori-hegység! Ezenkívül a Samaria-szurdok, vagyis Európa leghosszabb szurdokvölgye is várja a mozgás szerelmeseit. A Krétai Nemzeti Múzeumban pedig az ókori világról tanulhattok.

Herakliontól néhány kilométerre található a Knósszoszi Palota, az ókor építészeti remekműve. A sziget fővárosában sétálva az egykori Velencei Köztársaság hatásait észlelhetitek. Történelmi látnivalók várnak Rethymno és Chania városaiban is, ahol a kikötőkben üldögélve magatokba zárhatjátok a görög nyár fantasztikus hangulatát.

2024.09.16. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.