Grúzia megismerése
Kelet-Európában, a Fekete-tenger partján fekvő Grúzia nem az a hely, mely az átlagos turistának valószínűleg először eszébe jut, mikor soron következő utazását tervezi. Ez teljesen rendben van így, hiszen e számos természeti kincset rejtő ország legjava még bőven várat magára, ugyanakkor tagadhatatlan tény, hogy az utóbbi időben egyre inkább kezd felkerülni a turisztikai térképre. Ezért az alábbiakban igyekeztem összegezni, miért érdemes felkeresni és mi miatt lehet emlékezetes élmény az itt töltött idő.
Nézd meg legjobb, szervezett grúziai kalandtúráinkat!
Az országról tényszerűen
Ez a viszonylag kicsiny, közel 4 millió lakossal rendelkező ország nemrégiben kezdett egyre jelentősebb turisztikai szerephez jutni. A ma ismert Grúzia területén Krisztus előtt több száz évvel már léteztek királyságok, így történelme nem meglepő módon nevezhető viharosnak. Sajnos az elmúlt évezredek túlnyomó részében különböző nagyhatalmak uralma alatt állt, de tudván, hogy a mai Törökországgal és Oroszországgal egyaránt határos, e tény korántsem okoz meglepetést.
Ez is érdekelhet:
Ennek ellenére, vagy éppen ezért a grúz népben erős a nemzeti öntudat, ugyanakkor vendégszeretetből sem szenvednek hiányt. Habár az országban a grúz nyelv a hivatalos, sokan beszélnek oroszul, de a fiatalabb generációnak hála angolul is könnyedén meg tudjuk magunkat értetni. Grúziát földrajzi szemüvegen át szemlélve láthatjuk, hogy északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus határolja, köztes területén a Rioni folyó völgye terpeszkedik. Ez azt jelenti, hogy szemet gyönyörködtető természeti értékekben nagyon is bővelkedik, így célszerű grúziai tartózkodásunk alatt vidéki túrákat szervezni.
Ez is érdekelhet:
Grúziában, pontosabban Abházia területén, a Gagrai-hegységben találhatóak a világ legmélyebb barlangjai: az Alekszandr Verjovkin-barlang és a Kruber-Voronyja-Arabikszkaj a kalandos lelkűek számára tartogat izgalmakat. A büszkén magasodó hegyek mellett Grúziában a Fekete-tengernek hála kellemes tengarpartokat szintén találni. A Grúz Riviéra központjaként számon tartott Batumi szubtrópusi éghajlattal csábítja a pihenni vágyókat.
Az élmény, amit akár ajándékba is adhatsz!
Legnevesebb látványosságai
Ahogy fent már említettem, Batumi a tengerparti nyaralóhelyek közül a legismertebb és egyben legkeresetebb. Ha nyári időszakban látogatunk Grúziába, akkor mindenképpen érdemes itt is eltölteni néhány napot. Habár jó a tengerparton semmit tenni, mégis az a véleményem, hogy az országot ajánlott a lehető legegyszerűbb és legteljesebb módon bejárni, elmerülni természeti értékeiben és megismerni történelmi hagyatékait. Legjelentősebb nevezetességeinek felkeresése által talán picit jobban megismerhetjük őszinte, valódi arcát.
Ez is érdekelhet:
Grúziába látogatva az ország fővárosát semmiképpen sem szabad kihagyni, hiszen Tbiliszi óvárosa a Kura folyó partján számos izgalmas látnivalóval bír. Ennek megfelelően a Narikala erőd, a Metekhi-templom, vagy a Sioni-székesegyház megcsodálásra méltó. Ha valóban páratlan turisztikai élményre vágyunk, akkor bizony nyakunkba kell vennünk a vidéket és felkeresni Grúzia világörökségi helyszíneit: Mcheta műemlékei, a Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor, valamint Felső-Szvanéti hegyi falvai abszolút bakancslistás helyszínek. Az igazán természetközeli élményt keresőknek a Kaukázus káprázatos vízeséseit, a Rica-tavat, vagy a Kazbek-hegyet kár lenne kihagyniuk.
Gasztronómiája sem elhanyagolható
Grúzia izgalmas természeti csodáin és gazdag történelemmel átitatott világörökségi helyszínein túl rendkívüli gasztronómiai ínyencségeket ugyancsak tartogat. Érdekességei közé tartozik, hogy számos olyan, nálunk kevésbé népszerű fűszernövényt használ, mint az imereti sáfrány, vagy a koriander. Konyhájában előszeretettel köszön vissza többek között a gudisz (helyi sajt) és a khachapuri (sajtos-túrós lepény).
További gasztronómiai kalandokért kattints ide!
A fogásokat alapvetően húsételek teszik ki, melyeket kenyérféleségekkel fogyasztanak. Nemzeti ételeik közt találjuk a szacivit (dióscsirke), a csahohbilit (leveses csirkepörkölt), és a lecsóra hajazó adzsapszandált. A grúzok méltán büszkék finom boraikra, melyek világszinten is elismerésnek örvendenek, de a helyi konyakok szintén nagy jelentőséget tudhatnak magukénak. Ami az ország ételeinek finomságán mindenképpen túltesz, az a tiszta, szívből jövő vendégszeretet. Náluk az asztalra tett ételben érezni, hogy itt az embert valóban örömmel látják.
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.