Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Gyerekkel a repülőn? - Így lesz nyugodt az utazás!

Egy izgalmas kaland előtt

Egy izgalmas kaland előtt

Sokaknak már a gyerekekkel való repülés gondolatától is görcsbe rándul a gyomruk, akár kisbabáról, akár nagyobb gyermekről van szó. Pedig nem kell, hogy szenvedés legyen a fedélzeten eltöltött idő! Íme néhány tipp, hogy hogyan tehetitek mindenki számára gördülékenyebbé a rettegett repülőutat.

UtazástervezésAz indulás napjánA repülőgépenJetlagÁrak

Utazástervezés

A nyugodt repülés egyik alappillére az alapos felkészülés. Különösen érvényessé válik ez, ha gyerekkel együtt tervezünk nekivágni az útnak. Úgy is fogalmazhatunk, hogy már jóval a becsekkolás előtt elkezdődik az utazás! Először is, a repülőjegy lefoglalása során is van néhány olyan tényező, amelyek figyelembevételével Ti is közelebb kerülhettek egy stresszmentes repülőúthoz. Nem mindegy, hogy mikor indulunk, hová ülünk, és hogy milyen biztosítást kötünk!

Indulási idő

Sokan inkább az árat, nem pedig az indulási időt vesszük figyelembe a járat kiválasztásakor. Ha valaki azonban csecsemővel vagy kisgyermekkel repül, annak érdemes az anyagi szempontot egy kicsit hátrébb sorolni a fontossági listán, és nagyobb figyelmet fordítani a repülés időpontjára. Rengeteget számíthat, ha a gyermekek rutinjához igazítjuk az utazást. Hosszabb repülőút esetén éjszaka ajánlott indulni, mivel remélhetőleg a kicsik az idő nagy részében aludni fognak. Ha egy közelebbi úti cél felé tartotok, jó ötlet a déli alvásidőre időzíteni a repülést. Akár az is beválhat, ha a gyerekek frissen, kipihenve szállnak fel a repülőre.

Saját ülőhely foglalása

A második életévüket be nem töltött gyerekek az őket kísérő felnőttek ölében is utazhatnak. Korábban számos légitársaságnál ők ingyen repülhettek, azonban ezt a legtöbb helyen megszüntették. Ma már az ölben ülő csecsemők után is kell egy légitársaságonként eltérő díjat fizetni, de ez a legtöbbször csak töredéke egy normál repülőjegy árának. Persze ennek is megvan az árnyoldala, hiszen a babát is biztonsági övvel kell bekötni, ami korlátozza a szabad mozgásban. Főként egy hosszú repülőúton okozhat ez kellemetlenséget, ezért célszerű inkább külön ülőhelyet foglalni a kisgyermek számára is, ahol gyerekülésben utazva talán még zavartalanabb is lesz az alvás!

Saját ülésben az ablak mellett

Saját ülésben az ablak mellett

Poggyászkeret kihasználása

Ha a gyermeknek is vásároltok repülőjegyet, általában jogosultak vagytok egy további poggyászra. Ennél nincsenek korlátok, így ugyanúgy csomagolhattok a kicsiknek is, mint egy felnőttnek. Ha nagyobb csomagot szeretnétek magatokkal vinni, például kiságyat vagy babakocsit, azokat feladott poggyászként fogják szállítani. Sok légitársaság kedvezményes áron vagy ingyenesen viszi magával az ilyen babakellékeket a repülő rakterében.

A gyermekek úti okmánya

Személyazonosító igazolványra, bizonyos esetekben pedig útlevélre mindenkinek szüksége van a külföldre utazáshoz, kortól függetlenül. Tehát egy néhány hónapos gyermeknek is rendelkeznie kell saját úti okmánnyal, nem elegendő csupán a szülő dokumentumait felmutatni. Általánosságban elmondható, hogy az Európai Unió tagállamaiban és a schengeni térségben elegendő az érvényes személyi igazolvány a beutazáshoz. Ha azonban átlépitek ezeket a határokat, a gyermek útlevele nélkül ne induljatok útnak! Fontos, hogy célországtól függően szükség lehet egy szülői beleegyező nyilatkozatra is. Ennek mindenképpen utána kell nézni! Például abban az esetben, ha a kiskorú egyedül, vagy csak az egyik szülővel utazik, illetve, ha nem a törvényes gyámja kíséri.

Megfelelő biztosítás

Az egészség- és utasbiztosítás is fontos eleme egy jól megtervezett, illetve váratlan költségektől mentes nyaralásnak, különösen gyerekekkel együtt, akik hajlamosak hirtelen megbetegedni. Akinek az Európai Unió tagországaiba, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába, Svájcba vagy az Egyesült Királyságba szól a repülőjegye, annak nagyon egyszerű a dolga. Az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyával ugyanolyan áron (gyakran ingyen) részesülhetünk az állami egészségügyi ellátásban, mint a helyiek. Az EU-n kívüli országok esetében viszont alaposan utána kell járni, hogy milyen utasbiztosítás érné meg legjobban az egész családnak.

Az indulás napján

Az előkészületek befejeződtek, és elérkezett a repülés napja! A legfontosabb az lenne, hogy megőrizzétek a nyugalmatokat, hiszen ez a gyerekek hangulatára is pozitív hatással van. Igen, mi is tisztában vagyunk vele - ez sokkal egyszerűbben hangzik, mint amilyen a valóságban. Azonban egyáltalán nem lehetetlen, legalábbis az átalunk összegyűjtött hasznos tippek segítségével, amiket nem árt megfogadni az indulás napján!

Felszállás előtt a reptéren

Felszállás előtt a reptéren

Korábban elindulni otthonról

A rutinos utazók bizonyára nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a kelleténél órákkal hamarabb elinduljanak otthonról a reptérre. Bár a várakozás valóban egy utálatos dolog, mégis kevésbé idegtépő, mint kicentizni a megérkezést – főleg, ha mindezt gyerekekkel tesszük. Ilyenkor célszerű egy kis időt – vagy inkább sokat – rászámolni az útra, hiszen bármi történhet. Araszoló forgalom, útépítés, baleset, otthonhagyott pénztárca, amiért vissza kell fordulni – az ideges kapkodás pedig az egész napra rányomhatja a bélyegét. Gyerekekkel pedig megsokszorozódik az ilyen hibalehetőségek száma. Könnyen kifuthatunk az időből, ha az egyik megbotlik és vigasztalásra szorul, a másik pedig nyugtalankodik a reptéri nyüzsgés miatt. Mindenkinek jobb, ha nem kell állandóan eszeveszetten az órára pillantani!

Megfelelő ruházat a repülőre

Évszaktól függetlenül teljesen különböző időjárási körülmények uralkodhatnak otthon, a repülőgépen, és a célországban. Ehhez pedig úgy lehet a legjobban alkalmazkodni, ha rétegesen öltöztetjük fel a gyerekeket. Egy-két felesleges ruhadarabtól könnyebb aztán megszabadítani őket, minthogy a bőröndben kutassunk meleg darabok után, vagy az egész kézipoggyászt a ruháknak áldozzuk fel.

Nyugodt repülőút gyerekekkel

Nyugodt repülőút gyerekekkel

Elegendő váltóruha a kézipoggyászban

Nem is kell ahhoz turbulenciának lennie, hogy megfájduljon a kisgyermekek és a csecsemők hasa. Balesetek bármikor előfordulhatnak, amikre nem árt elegendő mennyiségű váltóruhával felkészülni. Ez egyébként nemcsak a kicsikre vonatkozik, hanem a szülőkre is – ha a tej vagy a bébiétel az apuka ingjén landol, örülni fog, hogy felkészült az ilyen esetekre is. A kézipoggyászba is célszerű átgondoltan bepakolni, hogy a gyakran használt holmik gyorsan az ember keze ügyébe kerüljenek.

Meleg víz a repülőtéri kávézóból

A bébiétel vagy a tápszer elkészítéséhez általában forró vízre van szükség. A repülőtérre vezető út hosszától függően azonban néha nem elég otthonról vinni valamennyit, mivel egyszerűen túl gyorsan kihűl. Ha szükséges, kérdezzétek meg a reptéri kávézóban, hogy kaphatnátok-e forró vizet a termoszotokba! Ez általában nem jelent nekik problémát, és gyakran nem is kerül semmibe.

Baba cumisüveggel a repülőn

Baba cumisüveggel a repülőn

Elsőbbségi beszállás

Kivárni a sort a check-in kapunál igazi türelempróba lehet. Szerencsére a legtöbb légitársaság is felismerte ezt, ezért elsőbbségi utasfelvételt kínál a családok számára. Ez azt jelenti, hogy a gyermekkel érkezők elsőbbséget élveznek a többi utassal szemben, és először csekkolhatnak be. Ez lerövidíti a várakozási időt, és megkönnyíti a repülőgépre való feljutást, nagy zsúfoltság nélkül. Érdeklődjetek a választott légitársaságnál, hogy létezik-e ilyen szolgáltatás!

Babakocsi a poggyászban

Csecsemőkkel vagy kisgyermekekkel való utazáshoz a babakocsi elengedhetetlen eszköz a legtöbb család számára. Sajnos ezek általában a méretükből adódóan nem vihetőek fel az utastérbe. Viszont vannak már olyan kicsire összecsukható modellek, amelyek a kézipoggyászban is szállíthatók. Azonban a legtöbb babakocsit poggyászként kell feladni, általában teljesen ingyen. Szerencsére, ezt röviddel a beszállás előtt is megtehetitek, ahonnan egy légiutas-kísérő fogja elvinni a babakocsit és gondoskodik a feladásáról.

A repülőgépen

Ha már végre elfoglaltátok a helyeteket, egy akadályt el is hárítottatok. A következő tanácsokkal pedig remélhetőleg az utazás további része is nyugodt és élvezetes lesz!

Bemutatkozni a melletted ülőnek

Úgy gondoljuk, hogy jó ötlet kezet rázni a mellettetek helyet foglaló utassal. Ez nem feltétlenül az előzetes bocsánatkérésről szól, hanem inkább egy udvarias gesztus azok felé, akik mellett akár hosszú órákat is eltölthettek a levegőben. Így megtörhetitek a jeget, és talán elnézőbbek is lesznek a gyerekek felé, ha valamilyen kellemetlenséget okoznak.

Babahordozó igénylése

Sok járaton babahordozóban pihenhetnek a két évnél fiatalabb gyerekek. Ezt az összecsukható kiságyat szükség esetén előre le kell foglalni, ugyanis csak korlátozott számban használhatóak egyszerre a repülőn. Azt is érdemes észben tartani, hogy a kiságyhasználat feltételei különbözőek lehetnek egyes légitársaságoknál. Valahol a gyermek magasságát veszik figyelembe, máshol súlykorlátozás van érvényben, de sokszor inkább az életkor számít.

Nyomáskiegyenlítés

A csecsemők és kisgyermekek füle közel sem végzi olyan hatékonyan a nyomáskiegyenlítést, mint a felnőtteké. A bedugult fülektől könnyen nyűgössé válhatnak, viszont van rá megoldás. Ösztönözni kell a gyermekeket a nyomáskiegyenlítésre a felszállás és a leszállás során. Ennek legegyszerűbb módja a nyelés. A gyerekeknek pontosan akkor kell elkezdeniük inni, amikor a repülőgép felgyorsul a kifutópályán, és csak a felszállás után szabad abbahagyniuk. Leszállás előtt nagyjából húsz perccel is érdemes ezt megismételni. Ezenkívül a gyermekméretű füldugók és az oldatos orrcseppek is segíthetnek. Ez utóbbit egyébként a nagyon száraz kabinlevegő ellen is ajánlják.

Legyen kéznél étel és ital

Elegendő itallal és apró finomságokkal könnyebb jó hangulatban tartani a kicsiket. A legjobbak az olyan harapnivalók, amikkel egy ideig le lehet foglalni őket. Például készülhettek apróra vágott gyümölcsökkel és zöldségekkel, kukoricarudakkal vagy nyalókával. Emellett saját magatokról sem szabad megfeledkezni, hiszen üres hassal mindenki ingerlékenyebb. A folyadékfogyasztás pedig a felhők felett sem hanyagolható el!

Szórakoztatás

Elérkeztünk feltehetően a legfontosabb napirendi ponthoz: legyen elegendő játék, amivel leköthetjük a gyerekek figyelmét. Előfordulhat, hogy még egy viszonylag rövid, kétórás repülőúton is minden kifestő, könyv, ügyességi vagy hangos játék hamar érdektelenné válik számukra. Éppen ezért ajánljuk, hogy egy vadonatúj játékot is csomagoljatok be, amellyel a gyerek még nem találkozott korábban. Az újdonság varázsa remélhetőleg hosszú ideig tart majd! Megkönnyítheti a helyzetet, hogy gyakran a légiutas-kísérők is segítenek a legkisebb utasok lefoglalásában, például kisebb ajándékokkal.

Játékkal hamar elrepül az idő

Játékkal hamar elrepül az idő

Nyugalom!

Nagyon fontos mindazok számára, akik esetleg maguk sem szeretnek repülni, vagy gyorsan idegesek lesznek, ha a gyerekük nyafogni kezd: maradjatok nyugodtak! A gyerekek számára a repülés valami hihetetlenül izgalmas és varázslatos dolog. Ez az izgalom azonban gyorsan átfordulhat, amit nem szabad tovább szítani. Annyi új impulzus éri az idegrendszerüket, hogy az agyuk gyorsan túlstimulálódhat. Meg kell próbálni nyugodt, szelíd hangon beszélni hozzájuk, és elterelni a figyelmüket.

Sírás

Előbb vagy utóbb előfordulhat, hogy a baba sírni kezd a repülőn. Végül is ez teljesen normális, hiszen egy bizonyos korig nem sok mindent tehet a kicsi, hogy kifejezze az elégedetlenségét. Az utazás nyüzsgésében azonban a sírás időről időre nyomás alá helyezheti a szülőket - különösen, ha nem lehet megnyugtatni a gyereket. Vegyetek egy mély lélegzetet, és ellenőrizzétek a következő hat dolgot, ami a sírást okozhatja:

  • Fáj valamije?
  • Fázik vagy melege van?
  • Éhes vagy szomjas?
  • Fáradt?
  • Új pelenkára van szüksége?
  • Unatkozik?

Egy kis változatosság: séta a repülőn

Egy kis változatosság: séta a repülőn

Jetlag

A jetlag (időeltolódás) a felnőttek számára is problémát jelent. A gyerekek néha még jobban összezavarodnak, amikor hirtelen egy másik időzónában találják magukat. Ez a kisgyermekekre pedig még nagyobb hatással van, mint a csecsemőkre, mivel utóbbiak egyébként is csak néhány óránként vannak ébren. Ahhoz, hogy a helyi időre való átállást a gyerekek és önmagatok számára egyaránt megkönnyítsétek, érdemes megfogadni ezt a három tippet:

  • A főétkezéseket a helyi idő szerint tartsátok. A köztes időt pedig harapnivalókkal lehet átvészelni. A vízfogyasztás nagyon fontos!
  • Esténként jól sötétítsétek be a szobát, mert úgy könnyebb elaludni.
  • Napközben pedig legyetek minél világosabb helyen, lehetőség szerint a szabadban. A természetes fény felébreszti az embert.

Mennyibe kerül a repülőút a gyerekeknek?

Erre a kérdésre nem lehet általánosan válaszolni, mivel az árak légitársaságtól függően jelentősen eltérnek. A két évnél fiatalabb gyermek repülőjegye átlagosan a normál jegy árának a 20 százalékát teszi ki. Egyes légitársaságok azonban csak 20 százalékos kedvezményt adnak, és átalánydíjakat számítanak fel az ölben utazó gyermekek számára. Néha a gyerekek ingyen repülnek ilyen esetben, és csak körülbelül tíz százalékot kell fizetni a saját helyért. Foglalás előtt tüzetesen nézzétek át az árakat és a feltételeket, hogy ne érjen Titeket váratlan meglepetés!

2024.08.22. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.