Indonézia és Bali legfinomabb ételei
ÁttekintésTörténelem és tradíciókElőételekPörköltek és levesekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán
Áttekintés
A tengerek és az Indiai-óceán közeli forrásai a különféle halaknak és a tenger gyümölcseinek, ami az étlapokon is megmutatkozik. A meleg éghajlathoz alkalmazkodva pedig a könnyű és az egészséges ételek hazája az indonéz szigetvilág. Gyümölcsös és frissítő finomságokból nem lesz hiány! Kezdjük is el a délkelet-ázsiai kulináris utazásunkat!
Történelem és tradíciók
Indonézia sok nép és kultúra olvasztótégelye. Ebből már könnyű következtetni, hogy hatalmas sokszínűség, valamint regionális sajátosságok jellemzik az országot, kulináris szempontból is. Azonban van egy olyan alapvető élelmiszer, amit mindenhol megtaláltok. Ez pedig nem más, mint a rizs! Néhány országrészen akár napi háromszor is az asztalra kerül. Bárhol is jártok Indonézián belül, rizstermő területek és rizsteraszok színesítik a tájat. A mítoszok szerint ez a növény az égiek ajándéka.
Hagyományos balinéz rizsteraszok
Keleten a melanéziai kultúra nyomait fedezhetjük fel, ami tápláló gyökereken alapszik. A maniókát, vagyis egy amerikai haszonnövényt a 17. században honosították meg Indonéziában. Malukuban ekkor már ismerték ezt az értékes alapanyagot, majd később Jáva szigetén is elterjedt. Indonézia a garnélarákról is híres. Főként a Madura régió halastavaiban tenyésztik őket. Mindegy, hogy Jakartába, a fővárosba, vagy Bali csodálatos szigetére vezet az utatok: élvezzétek ki minden pillanatát és az összes finomságát!
Előételek
Az indonéz konyha nemcsak egészséges, hanem finom is! Már az előételek között is találtok mennyei különlegességeket, amiket két étkezés között is megkóstolhattok!
Krupuk
A krupuk egy rákból készült sós ropogtatnivaló. Sok országban elterjedt, de Balin a mindennapokhoz tartozik. Küllemre vékonyak, korong alakúak, és néhány centiméter átmérőjűek.
A következő összetevőkből állnak:
⦁ Őrölt garnélarák
⦁ Tápióka liszt
⦁ Só és egyéb fűszerek
A krupuk chipset néhány másodperc alatt forró olajban megsütik. A finom rákfalatokat közvetlenül az étkezéshez szolgálják fel, vagy fogyasztásra készen, műanyag zacskókban értékesítik, így bárhol elrágcsálhatjátok. Ízléstől függően, enyhe vagy erősebb fűszerezésben is megvásárolhatjátok.
A krupuk az egyik legnépszerűbb helyi csemege
Vegetáriánus Krupuk
A vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk a krupukról, ugyanis a rák sárgarépával és tofuval is helyettesíthető. A hozzávalókat tápióka liszttel és sóval elegyítik. A végeredmény egy ízletes chips, ami útravalónak is praktikus!
Rizs chips
Ez az egészséges harapnivaló az állagában és a nagyságában is hasonlít a hagyományos krupukra, csak a színük különbözik. A rizsből és vízből készült chipset olykor egy kis chilivel is megbolondítják. Egyébként már maniókából is készítenek hasonló finomságot.
Emping
Ez a vegetáriánus előétel egy tipikus indonéz snack, amely köretként is megállja a helyét. Enyhén keserű ízének köszönhetően sok egzotikus étellel jól harmonizál. A Gnetum gnemon érett magjait, másnéven melinjo magokat használnak az elkészítéséhez. Miután a vörös héját eltávolították, pörkölik a magokat. Ezután vékonyra klopfolják és levegőn kiszárítják őket – lehetőleg a napon. Az egyik változat az, hogy olajban sütik majd megsózzák a rágcsálnivalókat. Ha inkább édesszájúak vagytok, a cukorban karamellizált emping lesz a nyerő választás!
Bakwan
A bakwan egy igen felkapott étel Bali utcáin. Ez tulajdonképpen egy zöldséges fasírt vagy palacsinta, amit más helyeken bala-bala vagy ote-ote néven ismernek. Leggyakrabban sárgarépa és fejes káposzta kerül a bakwanba, de sokan inkább a brokkoli és a karfiol kombinációját részesítik előnyben, paprikával és retekkel. Az egzotikus mungóbabos változatot is megkóstolhatjátok, ha valami különlegesebbre vágytok!
A Bakwan egy igazi klasszikus Délkelet-Ázsiában
Levesek és pörköltek
A levesek és pörköltek szintén népszerűek Délkelet-Ázsiában. Finomak, könnyen elkészíthetőek és nagyon egészségesek. Most kiderül, hogy mi rejlik legtöbbször az indonéz fazekakban!
Indonéz bihun leves
Ennek a finom ételnek indonézül "Soto Bihun Iga" a neve. Ez egy klasszikus tésztaleves, amely csirkealaplével készül. Jellemzője, hogy viszonylag sűrű és gazdag. Tökéletes egy kirándulás előtt, mert biztosan erőre kaptok tőle!
Bakso
Ha nagy rohanásban vagytok, a bakso leves az ideális megoldás! Általában a gyorsbüfék kínálatában szerepel ez a fűszeres húsgombócos leves.
A bakso-t tápláló húsgombóccal szolgálják fel
Az indonéz konyha főételei
Az indonéz konyha főételei éppen olyan sokoldalúak, mint a nyaralóparadicsom természete. Töltsetek el egy romantikus vacsorát egy part melletti étteremben, ahol biztosan felkínálják a most következő fogásokat!
Ez is érdekelhet:
Indonéz rizstál
Indonéziára jellemzőek az ünnepélyes bankettek, amiket a hollandok vezettek be még a gyarmati időkben. A lakomán egy hosszú tányért szolgálnak fel, telis-tele különböző finomságokkal. Az asztalt nagy társaság üli körbe. Az ételek túlnyomórészt a jávai konyhából származnak, de a tál alapját a rizs képezi, ami közel 40 fogást egészít ki. Szerencsére a hal- és húsimádók is kedvükre válogathatnak, de zöldségből és salátákból sincsen hiány.
Ez is érdekelhet:
Nasi Goreng
Ez a világszerte ismert étel valójában nem Indonéziából származó gyökerekből készül, hanem kínai hozzávalókból. Ennek ellenére a nasi goreng ma már elengedhetetlen része a balinéz és indonéz gasztronómiának. Az elkészítése röviden annyiból áll, hogy a megpirított rizst különböző zöldségekkel, tojással, tofuval és fűszerekkel keverik össze.
A nasi goreng egy kedvelt főétel
Sate Sapi
A sates sapi nem más mint, az indonéz marhahúsnyárs, amit előételként és főételként egyaránt fogyaszthattok, különböző köretekkel. A hagyományos recept szerint a marinált marhahúst bambusznyársa szúrják, majd sütőben vagy faszén segítségével megsütik. Különösen finom lesz, ha valamilyen szósszal párosítják. Például az indonéz sambal kacang névre hallgató földimogyoró mártást érdemes megkóstolni!
Sate Ikan
Úgy tűnik, hogy az indonézek rajonganak a nyársra tűzött húsokért. Ha ti is hasonlóan éreztek, akkor a sate ikan is jó választás. Grillezett csirkével vagy hallal készítik, valamint mogyoró mártással tálalják. Ha egy finom harapnivalót kerestek az útra, akkor az utcai standokon gyakran megtaláljátok. Szerencsére papírzacskóban kínálják, így már útnak is indulhattok!
Sate Udang
Aki kedveli a garnélát, annak valószínűleg ízleni fog a sate udang. Ehhez bepácolják a garnélát, majd bambusznyársra tűzve megsütik. A sate undang mellé is illik a mogyoró mártás, de fűszeres szójaszósszal talán még finomabb!
A garnélarákot gyakran szójaszósszal ízesítik
Sate Babi
A bambusznyársra tűzött ropogós sertéshús darabokat leginkább Bali szigetén kínálják fel. A bepácolt húst sütőben, vagy faszén felett sütik meg. Sokszor friss kókusztejes sate mártással kerül a tányérra.
Sate Kambing
Turisták számára egy kicsit egzotikusabb étel következik. A sate kambing kecskehúsból készül, és persze ezt is nyársa tűzik. A sate szósz ehhez is kiváló választás, de a mogyoró mártással soha nem lőhettek mellé!
Tipp: Ha nyársat szeretnétek enni főételként, tetszés szerint kombinálhatjátok köretekkel.
⦁ Rizs
⦁ Lepény
⦁ Bagett
⦁ Különböző zöldségek
Desszertek
Az édesszájúak elégedettek lehetnek Bali és Indonézia desszertkínálatával. Megannyi friss gyümölcsöt párosíthattok a légies süteményekhez, a határ tényleg a csillagos ég! A legnagyobb klasszikus kétségtelenül a pisang goreng. Ha kíváncsiak vagytok többek között erre az édességre, tartsatok velünk!
Pisang Goreng
Ennek az indonéz desszertnek ropogós banán az alapja. Sült banánként is emlegetik a kínai éttermek és ázsiai büfék kedvelt édességét. A krémes, de egyben ropogós finomság nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a turisták körében is.
Pisang goreng, az olajban sült banán
Érdekesség: Az a hír járja, hogy a sült banán receptje a Jáva szigetén található Banyumasból ered, amit sok étlapon fel is tüntetnek. Jellegzetesen édes és vanília illatot áraszt!
Ez is érdekelhet:
Italok
A meleg éghajlatú országokban különösen fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre! A vízfogyasztás mellett rengeteg féle tradicionális itallal is enyhíthetitek a szomjatokat!
Tea
Mi magyarok általában csak a hideg évszakokban teázunk, de Indonéziában ez egy mindennapos szokás. Néhány étteremben még egy kanna langyos tea is jár az étkezéshez, teljesen ingyen. Balira és egész Indonéziára jellemző, hogy nagyon sok cukrot tesznek az italba. Ha ezt szeretnétek elkerülni, akkor „teh tawar“-t, azaz sima teát rendeljetek!
Gyömbér tea
A gyömbértea nemcsak frissítő és finom, hanem számos jótékony hatást is gyakorol testre, és lélekre. Segíthet az ízületi- és izomproblémák, valamint emésztési panaszok esetén is.
Cendol
A Balin töltött nyaralás egyszerűen nem telhet el anélkül, hogy megkóstolnátok a cendol nevezetű italt, ami desszertnek sem utolsó! Különösen azoknak ajánljuk, akik szeretik az édes kókuszitalokat. Jegesen a legfinomabb. Nem mindennapi kinézetét a zöld hernyó alakú gumicukrok adják, amik Hun-Kwee lisztből, vagyis mungóbabból készülnek. Ezt gyakran rizs- vagy kukoricaliszt helyettesíti. Az édesítéshez karamellizált barnacukor szirupot (vagy pálmacukrot) használnak, ami karamellás ízt kölcsönöz a desszertnek.
Es Buah
Gyümölcsös élvezetet nyújt ez a hideg ital, amit különösen jó Bali egyik strandján üldögélve elszürcsölni. Szezonális gyümölcsök kerülnek bele, ezért rengeteg változat létezik. A poharat is színes gyümölcsökkel dekorálják, így még a szemünket is gyönyörködteti!
Az es buah gyümölcsös frissítést kínál
Es Pisang Ijo
Es pisang ijo - egy tradicionális balinéz innivaló, melynek magyar jelentése “jeges ital zöld banánból“. Holott nem zöld és éretlen hozzávalókból készítik, hanem hagyományos banánból, amit zöld tésztába csomagolnak.
Jus Alpukat
Tejszínes jegesital avokádóból? Bizony, a jus alpukat pontosan ilyen! Nagyon csábítóan hangzik, de ugyanakkor laktató is a magas zsírtartalom és a sűrített tej miatt. De mindenki megérdemel egy kis kényeztetést, főleg a vakáció alatt!
Kopi Es
A kávérajongók figyelmébe ajánljuk ezt az indonéz jegeskávét, ami egyszerre finom és a forró napok egyik megmentője is. Érdekesség, hogy a kávét a holland gyarmati uralkodók hozták Indonéziába. A helyiek érthető módon a hideg változatát részesítik előnyben.
Vegetáriánus és vegán ételek
Indonézia és a hozzá tartozó szigetek a vegánok és a vegetáriánusok eldorádója! Az ételek többségénél teljesen elhagyható a hús vagy a hal. Rengeteg tápanyagban gazdag gyümölcs- és zöldségféle könnyíti meg itt a növényi alapú táplálkozást. Az előételeknél már említettük a krupuk vegetáriánus változatait, a továbbiakban pedig még több ehhez hasonló finomságot mutatunk be!
Tempeh
A tempeh vagy tempe hagyományosan egy fermentált (erjesztett) szójababból készült tápanyagokban gazdag étel. Mivel magas a víztartalma, ezért gyorsan megromlik. De ismerünk néhány praktikát, amivel tartósítani lehet a tempét. Az egyik népszerű módszer a sós vízben vagy fűszeres szószban való marinálás. Különleges szerkezetének köszönhetően nagyon könnyen felszívja a fűszereket. Miután jól magába itta az aromát, forró olajban megsütik. Önmagában elég semleges ízű, kissé diós. Néha egy enyhe gombaíz is visszaköszön, de mindenhez nagyon jól passzol.
A tempe magas fehérjetartalommal rendelkezik. Ezért értékes élelmiszer a vidéki területeken, mivel segít az alapvető tápanyagszükséglet kielégítésében. A városokban snackként is kapható az élelmiszer-standokon.
Érdekesség: A tofu is kedvelt alapanyag Indonézia-szerte. Sok hagyományos és modern fogáshoz illik, valamint a húspótlásra is kiváló megoldás.
Ez is érdekelhet:
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.