Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Nyaralás gyerekekkel: férfi kollégáink tippjei

Az invia.hu csapatában dolgozó, gyakorló szülők számos remek ötletet gyűjtöttek össze az évek során, amivel a kisgyerekek első repülőútja, a nyaraláskor felboruló napi rutin vagy a kedvenc alvósplüss szálláson felejtése okozta nehézségeket csökkenthetjük. A most esedékes apák napja alkalmából férfi kollégáinkat kérdeztük, mi az, az Apa-szerepükben szerzett, családi utazásokkal kapcsolatos tudás, amit szívesen megosztanának sorstársaikkal - lássuk!

Török tengerpart

Török tengerpart Shutterstock


"A repülés egy nagyon izgalmas élmény a kicsiknek, de ijesztő is lehet. Nekünk 3 dolog vált be:

  1. Előre átbeszéljük, esti mese témája is lehet, mit, hogyan fogunk csinálni, és mi fog történni a reptéren, majd a repülőn.
  2. A reptéren kisfiam kérésére mindig olyan helyet kell találnunk, ahonnan láthatjuk a gépeket; ez nem csak időtöltésnek, szorongásoldásnak is működhet.
  3. A gépen pedig természetesen az ablak melletti hely mindig a kíváncsi gyerekeké."

A keretek

Kollégáink sok év tapasztalatával sok mindent láttak már, ezért alapvetően bárhogy alakulnak is a dolgok, felkészülten éri őket minden helyzet. Ennek az attitűdnek egy titka van: az a tudás, ami annak a ténynek az elfogadásából akad, hogy a dolgok bizony sokkal ritkábban alakulnak úgy, ahogy terveztük, mint nem. Gyerekekkel az előzetes terveknek megfelelően alakuló program esélye pedig még tovább csökken... szóval az első és legfontosabb tipp a rugalmasság; mielőtt a gyerekeket kezdenénk el felkészíteni az útra, készítsük fel magunkat ennek szellemében!


"Most már én is értem, mennyire fontos a menetrend: minél kevésbé borítja fel a napi rutint, annál jobb. Ha a Te gyermeked alapvetően bárhol elalszik – akár a repülőn is – , remélem, tudod, mennyire nagyon szerencsés vagy."


Nyaralás gyerekekkel: lehet egyszerre tanulás és szórakozás!

Ez is érdekelhet:

Nyaralás gyerekekkel: lehet egyszerre tanulás és szórakozás!

Vannak persze dolgok, amikre fel tudunk készülni: legyen nálunk "biztonsági takaró", ha valahol elnyúlna a várakozás (pl. reptéri késés miatt), vagy hirtelen lehűlne a levegő, egészséges nassolnivaló ami adott esetben (szigorúan vészhelyzetben, de akkor nagyon hatékonyan) a figyelem elterelésére is használható, és néhány kedvenc játék, könyv.


"A gépen mindig van nálunk nyalóka a gyerekeknek, hogy ne dugoljon be a fülük."


"Nagyon fontos, hogy legyen nálunk valami, amit rágni, nyelni kell - víz, rágcsa - hogy a nyomásváltozás okozta esetleges fülfájást megelőzhessük."


"A repülőút ideje alatt kicsi gyerekeknél szerintem két stratégia működik: vagy valami új, még felfedezésre váró, vagy a legeslegjobban kedvelt, régi játék kötelező tartozék az útra. 


"Mi nagyon figyelünk a képernyőidőre, ezért tablet vagy telefon helyett úgy készülünk a váróban töltendő időre, hogy a reptéri újságosnál választhatnak maguknak a gyerekek képregényt, foglalkoztató füzetet."


Pro tipp: Nagy kedvenceink az úgynevezett "csendeskönyvek": kisebb gyerekek számára ideálisan lapozható a sokszor egyszerű színek, formák okán, míg nagyobbak akár nekünk is mesélhetnek belőle, a kreativitásukra és fantáziájukra hagyatkozva akár több mesét is, tetszőlegesen haladva a könyvben! Ráadásul, mivel a borítót leszámítva nincsen benne szöveg, bármelyik országban, bármilyen nyelvű kiadást választhatunk.

A tervezés

Egy kisgyerek igényei egy nyaralás számos kritériumát kijelölhetik: könnyebb, ha ezt el tudjuk fogadni, mint ha egy alapvetően nem gyermekbarát környezetet próbálunk helyben eszmélve megváltoztatni. Az első években még magunknak is inkább azt ajánljuk ilyenkor, hogy bármennyire tudjuk álmunkból felébresztve is, hol, milyen a part, mekkora a csúszda és milyen a szobák felosztása, amikor a várva nyárt nyaralásunk múlik ezeken a feltételeken, jobb azt szakértőkre bízni! 


"Ma már szerencsére számos reptér szolgáltatásaiból válogathatunk. A gyerekekkel mi Debrecenből repültünk: kisebb, emiatt gyorsabb a becsekkolás és a biztonsági vizsgálat is gördülékenyebb."


Shutterstock

Bizonyos partszakaszok alig néhány év alatt is jelentősen megváltozhatnak, egy szálloda és a célközönsége is átalakulhat, ezért biztosabb, ha az utazási szakértőkre hagyatkozunk, akik naprakész információk birtokában segíthetnek kiválasztani azt a szállást, ahol a délutáni alvás ideje alatt nem kell hangos buliktól tartanunk, ahol vannak pelenkázók a mosdókban, ahol valóban lassan mélyül a víz és sekély a partszakasz, ahol van mikró a bébiételnek, és gyerekmedence a nagyobbaknak... és ahol tényleg szívesen látják a gyerekeket is!

Top 3 tengerparti desztináció gyerekkel

Ez is érdekelhet:

Top 3 tengerparti desztináció gyerekkel

 

Pro tipp: legtöbb kollégánk Magyarországra visszatérve telefonált már a korábbi szállására azt kérve, nézzék meg, nem maradt-e ott gyermekük kedvenc alvósplüsse. Bárkivel előfordulhat, hogy elejti útközben, vagy a kapkodásban az egyik plüsst, miközben ezer másik dolgot (útlevél, csomagok, kalapok, nasik, babakocsi, stb.) egyensúlyoz; sokat segít a későbbi előkerítésben, ha még indulás előtt készítünk róla egy képet, amin jól látható és kivehető, kit is keresünk! Ne legyen rá szükség, de ha mégis, jó, ha van egy ilyenünk.

A gyerekek és a felnőttek

Side

Side Shutterstock

A legfontosabb, amire emlékeznünk kell, hogy minden család, minden szülő, minden gyerek és minden dinamika más: ami egyszer, egy körben beválik, az máskor, máshol egyáltalán nem biztos, hogy működni fog. Ezért sokat segít, ha nem rutinból, nem megszokásból, hanem sok-sok figyelemmel vagyunk jelen a családi nyaraláson (is). Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy magunkra is tudjunk figyelni, hiszen ha mi nem vagyunk jól, senki más sem lesz.


"Az utolsó nyaralásunk óta tudom, hogy nyaraláskor a gyerek elválaszthatatlan tartozéka a nagymama - persze csak akkor, ha nyaralni is szeretnénk."


Gyakorló szülők általában rohamtempóban fejlődnek az alkudozásban, ami egy nagyon hasznos készség az első (meg persze azt követő) időszakban: ha néha tudunk váltva "ügyelni", amíg a társunk gyűjthet egy kis erőt az általa preferált formában (ami néha nem több, mint egyedül, csendben bámulni a falat, míg máskor lehet egy edzés, egy magányos séta, egy nyugodtan elfogyasztott kávé vagy fánk, kinek, mikor, mi), a végén mindenki jobban jár!


"Lehet, hogy egy nyaralás alatt lesz olyan, amikor egyszerűbbnek tűnik beáldozni a napi rutint, mint megpróbálni bármi áron levezényelni. Értem, hogy miért tűnik jó ötletnek, de teszteltük: nem az... Később biztosan megbosszulja magát."


Mindenki vágyik a kalandra – az is, aki egy még anyatejet fogyasztó csecsemővel indulna útnak

Ez is érdekelhet:

Mindenki vágyik a kalandra – az is, aki egy még anyatejet fogyasztó csecsemővel indulna útnak

Az emlékek

Válassz megfelelő helyet

Válassz megfelelő helyet Shutterstock

Többünknek bevált a közös írás: van, aki indulás előtt családi magazint készít, van, aki a helyszínen vezet családi naplót, és vannak, akik a visszatérést követően készítenek közös kollázst. Bármelyik műfaj mellett döntünk is, adhat egy jó fókuszt a családi tartalomgyártás már az előkészületeknek is, ahogy az azt követő közös élmények is más megvilágításba kerülhetnek. Mindezt gyűjthető matricákkal, pontokkal, nyaralás során beváltható élményekkel (fagyi, csúszda, stb.) is megfűszerezhetjük a teljesebb hatás kedvéért!

A régi, klasszikus játékok a hosszabb utazásokra

Ez is érdekelhet:

A régi, klasszikus játékok a hosszabb utazásokra

 

Pro tipp: egy ilyen, az egész nyaraláson átívelő játék jó kapaszkodó lehet a nehezebb pillanatokban a család minden tagja számára, és számos kisebb játékot ötvözhetünk benne - sokszor ez a közös játék az egyik dolog, amire különösen kevés idő jut évközben. Érdemes kihasználni a nyaralás napjait a közös, minőségi időtöltésre is, ez a módszer pedig segíthet, hogy ez ne egy plusz feladatnak, nyomásnak éljük meg.


"Kicsi gyerek(ek) mellett a nyaraláshoz régen szorosan hozzátartozó élmények is megváltoznak, mint például a romantikus, közös vacsora. Étteremben arra érdemes készülni, hogy amíg az egyikőtök eszik, a másik próbálja lekötni a gyereket, aztán cseréltek, és a másik eszik kicsit egyedül. Ha azt hiszed, Veletek nem így lesz, és gyermeked szépen eszik mellettetek az etetőszékben, akkor arra érdemes készülnöd, hogy kb. 10 perced van mindezt kiélvezni - addigra vagy jóllakik, vagy megunja, és jöhet az eredeti forgatókönyv."



 

2024.06.15. Viktoria Nagy

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.