Megnyitás | Vissza a főmenühöz

10 álomstrand Krétán

A rózsaszín homokú Elafonissi beach

A rózsaszín homokú Elafonissi beach

Krétán, vagyis az egyik legkedveltebb görög szigeten egymást érik a szebbnél szebb strandok, ahol a vakáció napjai igazi paradicsomi hangulatban telhetnek. Egészen pontosan 1066 kilométernyi tengerpart várja a napozni és fürdeni vágyó nyaralókat, finomhomokos és sziklás részekkel egyaránt. Ha Kréta a következő célpont a bakancslistátokon, a következőkben bemutatott strandok közül érdemes a lehető legtöbbet feltérképezni!

1. Elafonissi Beach2. Balos-lagúna3. Vai Beach4. Preveli Beach5. Falassarna Beach6. Matala Beach7. Seitan Limana8. Agios Pavlos Beach9. Kedrodasos Beach10. Triopetra Beach

Áttekintés

Hellász legnagyobb szigete hatalmas népszerűségnek örvend a turisták körében. A mindössze 623 000 lakost számláló szigetre évente milliós nagyságrendben érkeznek nyaralók. Nem hiába teszik meg ezt ennyien - Krétát két tenger is határolja, nevezetesen a Krétai és a Líbiai. Így mindenki megtalálja a számára tökéletes tengerparti desztinációt. Vigyázat - a titokzatos öblök, a lélegzetelállító hegyek és sziklaalakzatok látványa újra meg újra a szigetre csábíthat!

Kréta - Észak vagy Dél? Az oldaltól függ!

Ez is érdekelhet:

Kréta - Észak vagy Dél? Az oldaltól függ!

 

1. Elafonissi Beach

Kezdjük a listát egy igazi gyöngyszemmel: az Elafonissi beach rózsaszín homokjával kápráztatja el a szemünket. Ez a különleges jelenség az összezúzott koralldarabok és kagylók eredménye. Nemcsak páratlanul gyönyörű helyszín ez, hanem a nyugalom szigeteként is emlegetik, mivel egy természetvédelmi területen található Kréta délnyugati felén. Ezen a strandon tényleg átadhatjátok magatokat a pihenésnek, amit a különböző szolgáltatások, például a nyugágyak is elősegítenek. Helyezzétek magatokat kényelembe, és élvezzétek a tiszta, türkizkék vízre nyíló kilátást! Persze nemcsak a parton gazdagodhattok felejthetetlen élményekkel: sznorkelezés közben közel kerülhettek a tengeri élővilág színes lakóihoz. A nyílttengeri elhelyezkedés miatt a kite- és windszörfösök is élhetnek itt a szenvedélyüknek.

A rózsaszín homokú Elafonissi beach

A rózsaszín homokú Elafonissi beach

Az Elafonissi beach Kréta nyugati részén található, és egy homokpadon keresztül kapcsolódik az azonos nevű szigethez. Ha nem csak lustálkodni szeretnétek a gyönyörű tengerparton vagy csobbanni a vízben, fedezzétek fel a szigetet! Az átkelést az árapálytól függően szárazon is megúszhatjátok – dagály esetén azonban víz borítja a területet. De ez sem jelent hatalmas akadályt, ugyanis a felnőtteknek csak derékig érő vízzel kell megküzdeniük.

2. Balos-lagúna

A sziget északnyugati részén, a mélykék víz és a fehér homokpad találkozásánál karibi életérzés fogad. A hűsítő tenger néhol gyönyörű azúrkék vagy rózsaszín árnyalatokban csillog, és számtalan kagylót, korallt mos a partra. A puha homok barnulásra hív, amihez nem kell más, csak egy törölköző. Ha inkább az árnyékban hűsölnétek, a kihelyezett napernyők alatt ezt is könnyedén megtehetitek. A nagy hőségben kényeztessétek magatokat egy hideg itallal vagy fagyival a helyi kávézóban. De azt hiszem abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a lagúna vizénél semmi sem kínál nagyobb felfrissülést!

A káprázatosan kék lagúna

A káprázatosan kék lagúna

Ha már eljutottatok erre a görög álomstrandra, sznorkelezés vagy búvárkodás nélkül nem ajánlott hazatérnetek. Egy kis szerencsével teknősök is felbukkanhatnak, de fókák is gyakran kitérőt tesznek a part felé. A Balos-lagúna gyerekekkel is teljesen ideális a strandoláshoz, a sekély vizének és a természetes medencéinek köszönhetően.
Szeretnétek a saját szemetekkel is látni a Balos-lagúnát, Kréta egyik rózsaszín strandját, annak lélegzetelállító környezetével? Azt ajánljuk, hogy egy szervezett hajókirándulás során látogassatok el ide, Kissamos kikötőjéből, ahová busszal juthattok el Chania városából. A kirándulásokat előre, online lehet lefoglalni. Bár autóval is megközelíthető, az utolsó két kilométert gyalog kell megtenni.

Kóstold meg Görögországot! 

Ez is érdekelhet:

Kóstold meg Görögországot! 

 

3. Vai Beach

A Robin Crusoe rajongók biztosan hamar a szívükbe zárják a sziget északkeleti részén található Vai beach-et, ugyanis egy mesébe illő pálmaerdő övezi a tengerpartját. Több ezer példányával ez a legnagyobb a maga nemében Európában. És ami a legjobb – így árnyékból sincs hiány! Nemcsak a pálmafák árnyékában pihenhetnek az idelátogatók, hanem napozóágyat és napernyőt is bérelhetnek. Ezenkívül lehetőség van SUP-ozni, vízibiciklizni és kajakozni is. Utána az étteremben kaphattok újult erőre!

Buja pálmaliget a Vai beach-en

Buja pálmaliget a Vai beach-en

Bőven van mit lencsevégre kapnia azoknak, akik szeretnek fényképezni! Különösen a stranddal szemközti sziget mutat majd jól a nyaralás emlékképein. A vízből pedig a hatalmas pálmaligetről lehet látványos képeket készíteni. Bár a Vai beach nyugodt helyen fekszik, mégis könnyen megközelíthető, főként autóval. Úgy gondoljuk, hogy ez a fürdőhely méltán Kréta egyik legszebb strandja.

4. Preveli Beach

A következő versenyzőnk egy jóval titokzatosabb, vadregényes helyszín: nem más, mint a Preveli beach! Kétségtelenül helye van a tíz legszebb krétai strand között, amiről mindjárt meg is győzünk Titeket! A Kourtaliotiko szurdok közelében található fürdőhely könnyen lenyűgözi az embert a jellegzetes sziklaalakzataival, a buja pálmaerdejével és a világosszürke homokos partjával. A mozgás szerelmesei a Földközi-tengeren kívül a Megalopotamós folyóban is úszkálhatnak. A káprázatos zöld vizét akár vízibiciklivel is fel lehet fedezni. Ugyanolyan hívogatóak a hűsítő, édes vizű sziklamedencék.

A természet lágy ölén, a Preveli beach-en

A természet lágy ölén, a Preveli beach-en

A közelben található egy klasszikus taverna is, ahol ízletes görög fogásokból válogathattok. A strand egyébként Kréta déli partján fekszik, ahová autóval érdemes elindulni. A parkolóból ugyan még fél óra séta vár a látogatókra, de a panoráma biztosan kárpótolni fog! Ha ezt az utat mégsem szeretnétek megtenni, de nem mondanátok le erről a lélegzetelállító strandról, akár hajóval is érkezhettek Agia Galiniből.

A legjobb ár-érték arányú görögországi szállodák

Ez is érdekelhet:

A legjobb ár-érték arányú görögországi szállodák

 

5. Falassarna Beach

Kréta északnyugati részén idilli természet fogadja a nyaralókat. A Falassarna beach hosszú partszakasza elegendő helyet biztosít a pihenni vágyóknak és a családoknak egyaránt, akik a lassan mélyülő víznek köszönhetően biztonságban játszhatnak a gyerekekkel. Ha természetes árnyékot épp nem is találtok, a napernyőkölcsönzés remek alternatíva. Érdemes betérni egy hagyományos vendéglőbe a strand közvetlen közelében, hogy megkóstoljátok a legfinomabb görög specialitásokat.

Strandolás a Falassarna beach-en

Strandolás a Falassarna beach-en

A vízi sportok szerelmesei is elemükben lehetnek itt: a windszörfösök és a hullámlovaglók ugyanolyan jó körülmények között élhetnek a hobbijuknak, mint az úszók és SUP-ozók. Egy másik plusz pont: a víz alatt egyetlen kő sem nehezíti meg a sportolást. Inkább a szárazföldi aktív programokat kedvelitek? Ebben az esetben sétáljatok el a strand északi végén található római város romjaihoz. Ezt bizonyítja, hogy Falassarna fontos kikötő volt az ókorban. A látványosság az olajfákkal szegélyezett földúton keresztül is megközelíthető.

Fedezd fel Kréta rejtett kincseit!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Kréta rejtett kincseit!

 

6. Matala Beach

Kihagyhatatlan látnivaló a 300 méter hosszú, finomhomos és apró köves öböl, amely otthont ad a festői környezetű Matala beach-nek. Gigantikus méretű, világos színű sziklái teszik jellegzetessé a helyszín látképét. Amint megérkeztek erre a strandra, meg fogjátok érezni a frissítő szellőt, ami a vízi sportok rajongóinak különösen jó hír. A körülmények adottak az aktív időtöltéshez – nektek a felszerelésről kell gondoskodni! Természetesen a víz alatti világ is felfedezésre hív!

Görögország gyerekekkel

Ez is érdekelhet:

Görögország gyerekekkel

Egy hajókirándulás alkalmával pedig egészen más nézőpontból ismerhetitek meg az öböl környékét és élővilágát. Mind a víz alatt, mind a szárazföldön misztikus barlangokat járhattok be. Utóbbiak a strand északnyugati részén találhatóak, és az őskorban lakóhelyként szolgáltak. A 60-as és 70-es években pedig a hippik vették birtokukba - ez a szabadszelleműség a mai napig érezhető a falu légkörében. A legegyedülállóbb kilátás a strand északi részén kiemelkedő szikláról nyílik, ahonnan ugrálni is lehet. Ha igazán látványos képeket készítenétek, kevés erre alkalmasabb helyet találtok!

Matala beach a rengeteg barlangjával

Matala beach a rengeteg barlangjával

A sportos nyaralóknak a strandröplabda pálya is nagyszerű szórakozási lehetőséget kínál. Ha árnyékban szeretnétek feltöltődni, kölcsönözzetek napernyőt a helyszínen! Ezenkívül más szolgáltatások, például zuhanyzó, mosdó és büfé is rendelkezésre állnak a strand területén. A falu közelségének hála több étterem közül is választhattok, ahol méltóképpen zárhatjátok a napot. Tudtátok, hogy a Matala beach nemcsak az egyedülálló természeti kincsei miatt ismert? Nyár elején ugyanis a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók a Matala Beach Festival apropójából. Ilyenkor minden színekben pompázik, amit fiatalok és idősek egyaránt élvezni fognak!

7. Seitan Limania

Az Akrotiri-félszigeten, Kréta északnyugati részén található keskeny öböl valószínűleg minden kalandor tetszését elnyeri. Sziklák veszik körül, és mesés kilátás nyílik innen az Égei-tengerre. A fehér homok és a türkizkék víz láttán pedig kinek ne lenne kedve azonnal a habokba csobbanni? Ebben a rejtett, békés környezetben minden esély megvan a zavartalan pihenésre!

A kis öböl nagy kalandokra hív

A kis öböl nagy kalandokra hív

A Seitan Limania eredetileg a "Stefanou" nevet viselte, ami valami olyasmit jelent, mint az "Ördög kikötője". Az elnevezés arra utal, hogy igencsak meredek úton lehet lejutni a partra, amelyhez megbízható lábbelire van szükség. Ha gyerekek társaságában szeretnétek felfedezni az öblöt, ezt alaposan meg kell fontolni. Az áramlatok itt meglehetősen erősek, ezért fürdés közben óvatosságra intünk mindenkit. Ide megfelelő mennyiségű étellel és itallal kell érkezni, mivel a helyszínen erre nincs lehetőség. Ugyanakkor a magazinokba illő táj szerintünk mindenért kárpótol!

TOP 5 görög sziget pároknak

Ez is érdekelhet:

TOP 5 görög sziget pároknak

  

8. Agios Pavlos Beach

Aki Dél-Krétán szeretné eltölteni a nyaralását, annak az Agios Pavlos Beach-re egyszerűen kötelező ellátogatnia! Nagy dűnék és zölden csillogó víz jellemzi a tájat, ahol kedvetekre úszhattok, napozhattok, illetve búvárkodhattok. A bérelhető napernyők alatt, egy napágyon is átadhatjátok magatokat a pihenésnek, egy izgalmas nyári olvasmánnyal a kezetekben. Azonban fontos tudni, hogy vagy egy homokdűnén kell leereszkedni a strandhoz, vagy egy meredek ösvényen át. De ezután garantáltan jobban fog esni a frissítő tengervíz! Olyan szemetgyönyörködtető látványosságokat tartogat az Agios Pavlos, mint az Apoplystra sziklaképződmény, ami úgy néz ki, mintha kézzel formálták volna.

Homokdűne az Agios Pavlos beach-en

Homokdűne az Agios Pavlos beach-en

A strandot Agios Pavlos falujából érhetitek el, ahová egy hosszú nap után visszatérve feltölthetitek az energiaraktáraitokat egy tavernában. Étkezés közben megtapasztalhatjátok a görögök vendégszeretetét, akik helyi ételeket és italokat szolgálnak fel. Ha a gasztronómiai élményt a tengerben való gyönyörködéssel szeretnétek párosítani, térjetek be a partmenti kávézóba egy könnyű harapnivalóért.

9. Kedrodasos Beach

Mivel a Kedrodasos beach egy természetvédelmi terület, így a nyugalmat kereső látogatók kimondottan jó helyen járnak! Kréta déli részén, a már bemutatott Elafonissi beach közelében található, és még egy európai túraútvonal is áthalad rajta. A keskeny, ámde hosszú tengerparton kellemes órákat lehet eltölteni, a borókafákkal borított tájban gyönyörködve. Gyerekekkel is ideális úti cél a viszonylag sekély vizének köszönhetően. Amíg a kicsik homokvárépítéssel foglalják el magukat, addig a szülőknek is juthat néhány perc a feltöltődésre. Ez a strand nem túl zsúfolt, viszont ezzel párhuzamosan étkezési lehetőség sincs.

Fürdés a természetvédelmi területen 

Fürdés a természetvédelmi területen 

A déli széltől védve mindazok, akik elkötelezték magukat a szörfözés és a kiteozás mellett tökéletes feltételekkel találkoznak itt. Búvárszemüveggel és légzőcsővel felszerelkezve a vízi alatti világ csodái is feltárulnak előttünk. Tudni kell, hogy ezen a strandon a nudizmus is engedélyezett, ami csak néhány fürdőhelyről mondható el Görögországban. Az autót a kijelölt területen, illetve a parkolóban lehet hagyni, ahonnan még 15 perc séta következik. Ne feledjétek, hogy stabil cipőre van szükség az ösvényhez.

Szuvenírek Görögországból

Ez is érdekelhet:

Szuvenírek Görögországból

 

10. Triopetra Beach

Ha tökéletes tengerparti időtöltésre vágytok, a Triopetra beach-en meglelhetitek! A Prevelitől keletre fekvő strand nevéből már talán következtetni tudtok a jelentésére. A "trio" jelentése három, a "petra" pedig a sziklákra utal. A parton kiemelkedő sziklacsoport kellemes látványt nyújt, különösen a naplemente pirosas fényében - a romantikus lelkek nagy örömére. Miután megcsodáltátok a naplementét, érdemes egy hagyományos tavernában zárni a napot. Valójában nem is egy, hanem két különböző strandra lehet itt ellátogatni. Egy félsziget választja el a őket, így alakult ki a "Kis Triopetra" és a főstrand. Az előbbi egy szélvédett, homokos öböl, ahol remekül lehet napozni, valamint egy vendéglő is található a területén. Nyugodt szívvel ajánljuk a kisgyermekes családoknak, hiszen akár egyedül is pancsolhatnak a part közelében, amíg a fáradt szülők a napernyő árnyékából tartják őket szemmel. 

A jellegzetes hármas szikla 

A jellegzetes hármas szikla 

Ezzel szemben a főstrand egy másik rétegnek is kedvez - nevezetesen az aktív, sportolni vágyó nyaralóknak. Mivel ez a szakasz nem szélvédett, nagy hullámai kiváló terepet biztosítanak a szörfösöknek. A naplementés séta itt is kihagyhatatlan program! Ezen a részén is van lehetőség napernyőbérlésre, a helyi bárokban pedig frissítő italok társaságában szórakozhattok. Az oda- és visszaúton hosszú, kanyargós út vár a látogatókra, de kellő higadtsággal és odafigyeléssel nincs ok az aggodalomra! 

2024.09.05. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.