Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Esküvő külföldön - Tippek & hasznos információk

Életetek egyik legszebb napja örök időkre felejthetetlen marad, bármilyen körülmények között is mondjátok ki a boldogító igent. Azonban egyre több szerelmespár esküszik meg mesébe illő külföldi helyszíneken, ami még különlegesebbé varázsolja ezt az önmagában is hatalmas eseményt. Legyen szó nyári hangulatú, tengerparti esküvőről a pálmafák alatt, vagy fényűző Las Vegas-i ceremóniáról, alapos tervezés kell ahhoz, hogy minden úgy alakuljon, ahogy megálmodtátok!

ÁttekintésSzervezésListaDokumentumokHelyszínekNászút

Kinek ajánljuk a külföldi házasságkötést?

Számos okot fel tudunk sorakoztatni a külföldi esküvő mellett. Lássuk, hogy kiknek érdemes leginkább fontolóra venni ezt a lehetőséget!

  • Akiknek álmuk egy meghitt, szűk körű esküvő, ahol kizárólag kettejükről szól a nagy nap, és nem a vendégekről.
  • Ha lényeges szempont számotokra a helyszín különlegessége/szépsége.
  • Egy adott ország iránti szeretet is alapos ok arra, hogy ott mondjátok ki az igent.
  • Akik rajonganak a nem mindennapi tevékenységekért, akár az esküvőjüket is egy extrém élménnyé varázsolhatják.
  • Praktikus megoldásnak bizonyul külföldön egybekelni, ha a párod az adott országból származik. Ha nem akartok, vagy tudtok a két ország között választani, i
  • gazságot tehettek azzal, ha egy olyan harmadik helyszín mellett döntötök, amely mindkettőtöknek kedves.
  • Ha szeretnétek megújítani az esküvői fogadalmatokat sok év után, akkor egy külföldi kiruccanás remek alkalom erre.

Tengerparti ceremónia

Tengerparti ceremónia

Aki gyors és bürokráciamentes esküvőt keres, az például az Egyesült Államokban vagy Dániában jól járhat. Egyre népszerűbb az esküvő és a nászút összekötése is. Egy meghitt szertartás a pálmafák alatt gyakran még anyagi szempontból is kedvezőbb, mint otthon vendégül látni az összes rokont és barátot.

Hogyan lehet házasságot kötni külföldön?

A külföldi esküvői szertartások megadhatják azt a bizonyos pluszt, ami méltó egy ilyen rendkívüli naphoz. Összegyűjtöttünk néhány korántsem mindennapi helyszínt a nagyvilágból, ahol lehetőségetek van törvényesen egybekelni. Hawaiin a klasszikus tengerparti esküvőkre van kereslet, ahol a menyasszony gyakran hagyományos virágkoszorút visel. Akik igazán extrém körülmények között szeretnék hivatalosan összekötni az életüket, azok a Bahamákat is számításba vehetik, ugyanis ott még a víz alatt is megtehetik ezt - stílusosan, frakkban és menyasszonyi ruhában!

Házasságkötés nem mindennapi helyeken

Házasságkötés nem mindennapi helyeken

Az új-zélandi Queenstown-ban a nem tériszonyos ifjú párok akár bungee-jumping, azaz szabadesés közben is kimondhatják az igent. A téli sportok szerelmesei pedig egy kanadai a sípályán is összeházasodhatnak. Felettébb romantikus, de egyben izgalmas pillanatokat élhetnek át a hőlégballonban házasodók, például Ausztráliában. Akit különös kapcsolat fűz az állatokhoz, valószínűleg ideális ötletnek tartaná, ha egy elefánt hátán tenne esküt a hitvesének. Mindezt például Srí Lanka egyik idilli nemzeti parkjában! Ha kiemelten fontos számotokra a humor és a szórakozás, Las Vegas tökéletes választás - akár egy Elvis-hasonmás is lehet a tanútok!

"Elvis Presley-vel" Las-Vegasban

Ahogyan hazánkban, úgy általában minden más országban is különbséget tesznek a polgári és az egyházi esküvők között. A polgári házasságkötés szinte mindenhol lehetséges, feltéve, hogy rendelkezésre állnak a szükséges dokumentumok. Azonban a Maldív-szigetek kivételt képeznek, ugyanis ott csak nem hivatalos, szimbolikus házasságkötésre van lehetőség. A polgári esküvőhöz tolmácsra is szükség van, ha a menyasszony és vőlegény nem beszélik az ország hivatalos nyelvét. Ha tanúk nélkül érkeztetek, a szállodákban is érdeklődhettek, ugyanis a személyzet gyakran vállalja ezt a szerepet.

Lépcsők, amik megérik a fáradtságot!

Ez is érdekelhet:

Lépcsők, amik megérik a fáradtságot!

 

Egyházi esküvőt szabadon köthettek Magyarország határain túl is. Ezt általában megelőzi a polgári ceremónia, ami szükséges ahhoz, hogy a házasságkötést elismerje az állam. Aki Olaszországban esküszik, az úgynevezett konkordátumházasságot köthet. Ebben az esetben az állam átruházza az egyházra a házasságkötés jogát.

Esküvőszervezés a távolból

Egy klasszikus nyaralást is sokszor intenzív tervezés előz meg, hát még egy külföldi esküvőt! A helyi anyakönyvi hivatallal való kommunikáció különösen fontos. Időben tájékozódni kell arról, hogy milyen okmányokra van szükség, és azokat milyen formában kell hitelesíttetni vagy lefordíttatni.

Szerencsére, a nemzetközi dokumentumokkal kapcsolatos bürokrácia mára nagymértékben leegyszerűsödött. Számos formanyomtatványt angol nyelven állítanak ki, ezért rengeteg országban elismerik azokat. Ha azonban az adott ország nyelvén is szükség van egy másolatra, akkor gondoskodni kell a hiteles fordításról.

Ezenkívül arról is érdemes érdeklődni, hogy van-e szükség vízumra vagy tartózkodási engedélyre. A legjobb, ha a helyi magyar nagykövetséghez vagy a Konzuli Szolgálathoz fordultok a felmerülő kérdésekkel.

Az utazást megelőzően tanácsos felkeresni a lakóhely szerinti anyakönyvi hivatalt is. Itt tájékoztatást adnak arról, hogy a külföldön kiállított dokumentumokhoz szükség van-e magyar fordításra, vagy a hatóságok elfogadják az angol nyelven kiállított dokumentumokat.

A jó üdülés 5 szabálya

Ez is érdekelhet:

A jó üdülés 5 szabálya

 

Vendégek

A nyaraláson rendezett esküvő arra is lehetőséget adhat, hogy lecsökkentsétek a meghívottak számát – vagy akár arra, hogy megszökjetek kettesben! Lehet, hogy alapjáraton is egy kis, meghitt esküvői szertartásban gondolkodtok, ebben az esetben a külföldi esküvő remek alternatíva lehet. A ceremónia után pedig rögtön következhet is a nászút! Miután friss házasokként hazatértek, esetleg tarthattok egy kisebb létszámú lagzit a hátramaradottak számára, hogy ők is osztozhassanak az örömötökben.

Ha azonban nem tudjátok elképzelni a nagy napot a közeli családtagok és barátok nélkül, akkor hamar tájékoztassátok őket a tervetekről. A meghívókat korán, ideális esetben egy évvel korábban küldjétek ki. Akkor a vendégeknek lesz idejük tervezni, szabadságot kivenni és esetleg összekapcsolhatják a saját nyaralásukat az esküvővel.

Tengerparti esküvő a szeretteitek körében

Tengerparti esküvő a szeretteitek körében

A teendők listája

Annak érdekében, hogy a régóta vágyott álomesküvő megvalósuljon, érdemes egy precíz listát készíteni a legfontosabb elintéznivalókkal. Mi is összeállítottunk egy szerintünk jól átgondolt tervezetet, ami iránymutatást adhat abban, hogy mit és mikor érdemes elintézni a nagy napot megelőzően!

Egy évvel az esküvő előtt

  • Az időpont kitűzése
  • A célország kiválasztása
  • A ceremónia pontos helyszínének meghatározása
  • A szükséges dokumentumok és követelmények ellenőrzése
  • Költségtervezet készítése
Opcionális:
  • Vendéglista összeállítása
  • Meghívók elküldése

Hat hónappal az esküvő előtt

  • Tanúk felkérése
  • Nászút lefoglalása
  • Fotós megbízása
  • Esküvői ruhák kiválasztása
  • Jegygyűrű vásárlás
Opcionális:

Számos utazásszervező kínál komplett csomagokat a külföldi esküvők lebonyolításához, amelyek jókora stressztől kímélik meg az ifjú párt, anélkül, hogy mélyen a zsebükbe kelljen nyúlniuk. Hivatásos esküvőszervezők gondoskodnak a helyszínről és a díszletről, valamint a menü megtervezését és a meghívottak elszállásolását is a kezükbe veszik.

A külföldi esküvő ára

Természetesen a határ a csillagos ég az esküvői költekezés szempontjából, mind itthon, mind külföldön. 2024-ben körülbelül 400 000 forinttól indulnak a teljes esküvői csomagok, ha a tengerparti ceremóniákat vesszük számításba. Azonban ezek általában nem tartalmazzák a repülőjegy és a szállás árát – ez a két költség pedig úti célhoz és az igényeitekhez mérten néhány százezer Ft-tól akár milliós összegig terjedhet. Azért érdemes szakemberek segítségét kérni, mert ők a legtöbb esetben elintézik az adminisztratív teendőket, tisztában vannak a helyi sajátosságokkal, illetve a fotózást is megszervezik.

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Ez is érdekelhet:

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

 

Ahhoz, hogy átlássátok és kordában tudjátok tartani a kiadásokat, már a kezdetektől fogva érdemes listát írni, illetve kidolgozni egy költségvetést. Ha reálisan becsülitek meg a költségeket, elkerülhetitek, hogy anyagilag túlvállaljátok magatokat. A pénzügyi tervezésnél ne feledkezzetek meg a menyasszonyi ruha és a jegygyűrűk áráról sem. Ha szívesen spórolnátok az esküvői ruhán, akkor országspecifikus viseletben is összeházasodhattok, még egyedibbé varázsolva a ceremóniátokat. Ezzel nemcsak pénzt, hanem helyet is spórolhattok a bőröndben!

Szükséges dokumentumok

A házasságkötéshez szükséges dokumentumok országonként eltérőek lehetnek, ezért fontos időben utánajárni az előfeltételeknek a zökkenőmentes folyamat érdekében! A körültekintő szervezés nemcsak az esküvő problémamentes lebonyolítását teszi lehetővé, hanem a házasság itthoni anyakönyveztetését is.

Általában a következő papírokról kell gondoskodni:

  • Személyi igazolvány
  • Útlevél
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • Igazolás arról, hogy nincs akadálya a házasságkötésnek
  • Házassági szerződés
  • Válási igazolás elváltak számára
  • Özvegyek halotti anyakönyvi kivonata
  • Szülői beleegyezés kiskorúak esetében

Az iszlám országokban gyakran egy kiegészítő házassági szerződésre is szükség van. A világ néhány pontján pedig a 21 év alatti személyek kiskorúnak számítanak, ezért a házasságkötés csak szülői beleegyező nyilatkozattal teljesülhet. Olaszországban viszonylag kevés dokumentumra van szükség, míg Dániába és Skóciába például anyakönyvi kivonat nélkül ne induljatok el! Máltán ragaszkodnak a családi állapotot igazoló nyilatkozathoz, amelyet a helyi közjegyzőjénél kell hitelesíttetni.

Házassági dokumentumok

Házassági dokumentumok

A házasság igazolása

A szertartás után külföldön is kiállítanak egy házassági anyakönyvi kivonatot. Azonban egyes országok, köztük az USA és Kanada csak egy tanúsítványt vagy egyszerűsített házassági bizonyítványt ad. A teljes házassági anyakönyvi kivonat kiállítása előtt az ideiglenes dokumentumot be kell jegyeztetni az illetékes hatóságnál.

Taj Mahal, a szeretet szimbóluma Indiában

Ez is érdekelhet:

Taj Mahal, a szeretet szimbóluma Indiában

 

Káprázatos esküvői helyszínek a nagyvilágból

Akinek nincsen határozott elképzelése, annak nem egyszerű kiválasztani a nagy nap helyszínét. Segítségképpen bemutatunk három nagyon kedvelt, és egyben fantasztikus úti célt, ahol semmi akadálya az álomesküvőnek!

Mauritius

Pálmafás tengerparti idill és egészen egyszerű eljárás vár a Mauritiust választó szerelmespárokra, ahol a luxusból sem fognak hiányt szenvedni! Számos all inclusive üdülőhelyen kínálnak komplett esküvői csomagokat, amelyekbe szinte minden szükséges szolgáltatás beletartozik. Míg a Maldív-szigeteken csak a muszlim vallásúak köthetnek törvényesen házasságot, addig Mauritiuson ezt bárki megteheti. A tanúk jelenléte kötelező, de a szálloda is biztosítani tudja őket. Ha azonban nagy vendégsereg körében szeretnétek ünnepelni, anyagilag igen megterhelő választásnak bizonyulna az Indiai-óceán apró szigetállama, ugyanis hiányoznak a kedvező árú szálláshelyek.

Karib-térség

A Karib-térség az egyik legkeresettebb úti cél. Akár nagyobb létszámú esküvőkhöz is ideális, hiszen bőven találni itt pénztárcabarát hoteleket a násznép számára. Mindegy, hogy Kuba, Jamaika vagy a Dominikai Köztársaság lesz a befutó, mindenhol fehér homokos tengerpart vár, mesés karibi hangulattal!

A Karib-térség legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

A Karib-térség legszebb strandjai

 

Las Vegas

Las Vegas-t nem véletlenül nevezik az esküvők globális fővárosának, hiszen évente csaknem 100 000 ceremóniát tartanak itt. A népszerűségét nemcsak a város pompájának köszönheti, hanem annak is, hogy viszonylag gyors és bürokráciamentes a házasságkötés. A jegyeseknek mindössze az útlevelükre és egy házassági engedélyre (Marriage License) van szükségük, amelyet a Marriage Bureau-ban igényelhetnek, körülbelül 100 dollárért (átszámítva kevesebb, mint 36 000 Ft-ért). Egy egyszerű szertarásért az ikonikus Little Church of the West kápolnában szintén 100 dollárt kell fizetni. Egy kis plusz vidámságért, és persze több pénzért, akár egy Elvis Presley hasonmás is összeadhatja a boldog párt. Ha ennél olcsóbb megoldást kerestek, akkor az anyakönyvi hivatalban csupán 50 dollárért egybekelhettek. Városnéző sétarepülés közben, a Grand Canyon felett kimondani az igen-t? Ez sem lehetetlen – így pedig nem csak az átvitt, hanem a szó-szoros értelmében is a felhők felett fogtok járni!

Wedding Chapel Las Vegasban

Wedding Chapel Las Vegasban

Nászút

Miután friss házasokként visszatértek a nászútról, még felmerül a házassági dokumentumok jogi elismerésének kérdése. A szabály alapján az elismerésre csak akkor kerülhet sor, ha mindkét fél teljesítette a hazája anyagi és jogi követelményeit. A magyar jog kimondja, hogy a külföldön házasságot kötött feleknek kötelességük kezdeményezni a házasságkötés honosítását.

Nászutasok figyelem! - 20 helyszín a gondtalan mézeshetekre

Ez is érdekelhet:

Nászutasok figyelem! - 20 helyszín a gondtalan mézeshetekre

 

Minimális tartózkodási idő

A legtöbb Európai Unión kívüli országban bizonyos minimális tartózkodási időtartamot írnak elő ahhoz, hogy a házasság jogilag érvényes legyen. Trinidad és Tobago három napos, Mauritius négy napos, Kenya vagy Szenegál pedig 15 napos tartózkodást igényel. A minimális tartózkodási idő azonban kevésbé releváns azok számára, akik külföldön szeretnének házasságot kötni, mivel általában egyébként is az adott célországban töltik a nászútjukat.

2024.05.22. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.