Kulináris élvezetek Thaiföldön
Thaiföld kétségtelenül az egyik legkedveltebb délkelet-ázsiai ország az utazók körében. Szinte minden érzékszervünkre felejthetetlen benyomással hat. Az álomszép környezet és a közérzetjavító thai masszázs mellett, egzotikus élményeket az ország gasztronómiájában is felfedezhetünk.
A thai konyhát az ízek harmóniája teszi egyedülállóvá, melyben a savanyú, édes, sós és keserű ízek kontrasztja keveredik az illatos fűszerekkel. A thaiföldiek rendkívül kreatív és ízletes módon állítják össze ételeiket, mely által jönnek létre az igazán izgalmas ízvilágú, színű és textúrájú fogások.
Mitől olyan egzotikus a thai gasztronómia?
A thaiföldi gasztronómiai összetettségét a különböző ázsiai országokból származó ételek keveréke adja. A dél-kínai tartományokból bevándorló emberek az ételkészítésnek egy teljesen új korszakát indították el, hiszen a főzés és párolás technikája mellett elterjesztették a keverve pirítás (stir fry) és olajban sütés (deep fry) fortélyát.
A buddhista szerzetesek Indiából a curryt hozták magukkal, majd a kereskedelemnek és bevándorlóknak köszönhetően francia, holland és japán impulzusok is érték a thai konyhát. Végül a 16. században a dél-amerikai portugáloknak köszönhetően a csípős chili paprika is megérkezett Thaiföldre.
A chili paprika szinte forradalmasította a thai konyhát, mely fűszer lényegében a zöldborsot váltotta fel. Ennek köszönhetően a thai emberek merészebben kezdtek el bánni az erősebben fűszerekkel, így az ételek is egyre inkább pikánsabbak, csípősebbek lettek.
Mivel régen az ételek hűtése nehézséget okozott, a tartósítás a húsok és zöldségek egy sor pácolási és erjesztési technikáját hozta magával. Ezek a technikák, eljárások lényegében a mai napig változatlanok maradtak.
A legjobb thaiföldi utazások
A legfontosabb, hogy a négy alapíz harmóniát alkosson az ételben
A thai specialitások középpontjában általában rizsek és szószok különböző fajtái állnak. Ezekhez kerülnek az apróra vágott húsok (marhahús, sertéshús, csirke, rák, garnélarák) és zöldségek. A zöldségek adják az ételek javát, ezek nélkül elképzelhetetlen a thai konyha. Rengeteg féleképpen elkészülhetnek: nyersen, kevergetve sütve, savanyítva vagy párolva.
A thai konyhában nagyon népszerű a curry, óriási kínálat van belőle, különösen a vörös és a zöld curry kedvelt. Az egyik legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető ételük a Kai Med Ma Muang, mely zamatos ízét a csirkehús és pirított kesudió kombinációja adja.
Felkapott ételnek számít továbbá a csípős, fűszeres és kissé savanykás ízű Tom Yum Goong, (garnélarákleves), a Kuay Tiew (tésztaleves), valamint a pad thai (wokban sült tészta). A thai gasztronómiában a saláták is a legcsípősebb ételek közé tartoznak. A Som Tam (fűszeres zöld papaya saláta) és Yam Nua (fűszeres marhahús saláta) a leghíresebb és legcsípősebb saláták. A thai ételekre egytől egyig jellemző, hogy rendkívül sok összetevőből állnak, mégis egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.
Friss gyümölcslevekkel hidratálhatjuk magunkat
Thaiföldön a csapvíz ivása kerülendő, helyette inkább a palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Könnyű azonban hozzáférni a friss gyümölcsökhöz, így a finom gyümölcslevek és gyümölcsturmixok is tökéletesek a szomjúság oldására. A helyi sörök közül a Singha, Tiger és Chiang Beer a legnépszerűbb. Thaiföld legelső főzött szeszes itala a Mekhong, mely a köztudattal ellentétben nem whisky, hanem egy hagyományosan cukornádból és rizsből desztillált párlat.
Még a desszertek is egészségesek
A thai desszertek többnyire rizsből, kókusztejből és cukorból készülnek. A legnépszerűbb édesség a Khao Niao Mamuang, mely ízélményét a ragadós rizs, kókusztej és mangó érdekes fúziója adja. Emellett desszertnek rengeteg gyümölcsből is lehet válogatni, pl. ananász, banán, görögdinnye, papaya, sárkánygyümölcs, jackfruit vagy mangó.
Ez is érdekelhet:
A helyi piacokon árusított kész ételek gazdagsága
Thaiföld étkezési kultúráját az utcai ételárusok szédítő sokasága teszi egyedülállóvá. A piacok hangulata még vonzóbb élményt nyújt a színükben, illatukban és állagukban is sokféle ételek felfedezésére.
A thai emberek imádják a harapnivalókat, és híresek arról, hogy naponta többször esznek kisebb adagokat. Bármely utcán végigsétálva, a legkülönfélébb ételek hatalmas választéka tárul elénk, a fűszeres levestől kezdve a sült szöcskékig bármit kipróbálhatunk, amihez van kedvünk és gyomrunk.
Az étel társadalmi jelentősége
Thaiföldön az étel körül forog szinte minden. Hatalmas szerepet játszik az olyan társadalmi eseményeken, mint az esküvők, temetések és fesztiválok.
Az étkezés szinte társasági esemény. A buddhista felfogásnak köszönhetően pedig az ételt jellemzően megosztják a közösség tagjaival. Általános szokás, hogy a cipőt leveszik az étterem előtt, vagy annak a háza előtt, akinél esznek. A nyugati szokásoktól eltérően az étkezés során a földön ülnek keresztbe tett lábakkal. Evőpálcikákat többnyire a tésztákhoz használnak, inkább kanállal és villával esznek. Az ételt a villával teszik a kanálra, de a villát sosem veszik a szájukba. Késeket nagyon ritkán használnak, hiszen az ételek alapból kisebb falatokra szelik fel.
Thaiföldre pusztán már a gasztronómiája miatt is megéri elutazni. Egy teljesen új kulináris világba csöppenünk, amely mindenképp felcsigázza a hagyományos nyugati ízekhez szokott szánkat.
Címke:
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.