Megnyitás | Vissza a főmenühöz

5 érdekesség Törökországról

Törökország mesés partjain túl gazdag történelme és kulturális sokszínűsége okán is érdekes és vonzó úticél: lélegzetelállító tájak, lenyűgöző műemlékek és gyönyörű strandok várják itt a turistákat.

Ha Törökországban tervezel nyaralni, és szeretnél felkészülni a Rád váró élményekre, talán segít az az 5 érdekes tény, amit összegyűjtöttünk Neked erről a mesés országról!

1. Két kontinens között

Törökország azon kevés ország egyike a világon, amely két kontinensen - területének 3 százaléka Európában, a többi Ázsiában - terül el, melyek között hidat, de esetenként akadályt is képes képezni. Ennek az elhelyezkedésnek köszönhetően régóta fontos kereskedelmi összekötő szerepet tölt be a Balkán, a Kaukázus, a Közel-Kelet és a Földközi-tenger között.

2. A kávé, mint hagyomány

Törökország nem véletlenül vált híressé kávéfogyasztási kultúrájáról, hiszen az első isztambuli kávéház 1554-ben nyílt meg, majd az ízletes fekete ital hamar a helyi társasági élet egyik fontos rituáléjává vált. Az itt a 16. század óta fogyasztott ital Törökország hozzájárulásának köszönhetően terjedt el Európában.

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Ez is érdekelhet:

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

A hagyományos török kávé - a "türk kahvesi" - elkészítése a kávébab finom őrlésétől a speciális, hosszú nyelű kis fémkannában, az úgynevezett "dżezve"-ben való elkészítéséig gondosan megtervezett. Az így elkészült kávét kis csészékben, vízzel és helyi édességgel kiegészítve szolgálják fel: ne hagyd ki ezt az élményt, ha Törökországban jársz!

3. A török szőnyeg

A török szőnyegeket világszerte ismertté tette kiváló minőségük és gazdag, egyedi formanyelvük: vizuális világuk kiemeli ezeket a munkákat a mezőnyből. A helyi kézművesek szövési tudása és tapasztalata nemzedékről nemzedékre öröklődve vált mesterivé és gazdagodik folyamatosan, a mai napig.

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

Ez is érdekelhet:

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

A török szőnyegeket kézzel szövik, elsősorban gyapjúból vagy selyemből, így a mindig jellegzetes (az adott régió hagyományait, kultúráját és történelmét tükröző) mintákból és motívumokból álló szőnyegek egyediek, ráadásul tartósak. A világ legértékesebb - négyzetcentiméterenként 144 csomót rejtő - selyemszőnyege a Mevlana Múzeumban található.

4. Egy nemzet virága: a tulipán

Bár a tulipánokról a többség először Hollandiára asszociál, az itt őshonos virág az oszmán térségből, a mai Törökország területéről indult hódító útjára. Első hajtásai a 16. században kerültek Európába, ahol hamar népszerűvé váltak, Törökországban viszont a tulipán komoly kulturális jelentőséggel is bír: amellett, hogy a népművészetben mindenhol megjelenik, 2004-ben hivatalosan is nemzeti virágként ismerték el, és itt is évente megrendezésre kerül a tulipánfesztivál.

5. A Proféta szeme

Törökország legismertebb szimbóluma a Próféta szeme: ez a szem formájú amulett a legtöbbször üvegből készül, kék és fehér színekben, néha a fekete egy kis árnyalatával. A hiedelem szerint amulettként védelmet nyújt a szemmel verés, vagyis a gonosz tekintetek ártó hatása ellen: elhárítja a rossz szerencsét és a negatív energiákat, így megóvja viselőjét a balszerencsétől és betegségektől. Gyakran viselik ékszerként, vagy helyezik el az emberek otthonaikban, autóikban és munkahelyeiken nyaklánc, karkötő vagy medál formájában.

Melyik törökországi üdülőhelyen vár álmaid nyaralása?

Ez is érdekelhet:

Melyik törökországi üdülőhelyen vár álmaid nyaralása?

2024.08.07. Travelplanet.pl

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.