Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Irány Törökország! - Nyaralás Európa és Ázsia határán

Keleti városok modern hangulattal fűszerezve, melyekhez ráadásul festői strandok és természet is társul: dióhéjban ez Törökország! Töltsétek a vakációt ebben a sokoldalú országban, ahol többek között nyüzsgő városi forgatagok, lenyűgöző muszlim vallási épületek, és természetes mészkőcsodák várnak Rátok!

ÁttekintésVárosokLátnivalókProgramlehetőségekUtazási információk

Áttekintés

Törökország egy rendkívül sokszínű nyaralóhely, ezáltal a programlehetőségek száma is közelít a végtelenhez. A hosszan elnyúló partszakaszok mellett gazdag növény- és állatvilággal is büszkélkedhet a részben Európához, részben Ázsiához tartozó ország. Városai nemcsak páratlan szépségűek, hanem gazdag történelmi múltról is mesélnek. Legyen szó klasszikus tengerparti üdülésről vagy városlátogatásról, Törökországban mindenki megtalálja, amit keres!

Alanya kikötője

Alanya kikötője

Ha tengerparti úti célban gondolkodtok, Törökország tökéletes alternatíva, hiszen három nagyobb tenger is határolja. Megmártózhattok az Égei-tengerben, a Fekete-tengerben, vagy a Földközi-tenger partjánál húzódó török Riviéra sekély vizű strandjainál. A mozgás és a természet szerelmesei számára minden lehetőség adott az aktív pihenéshez, amit az országban található több, mint 40 nemzeti park is alátámaszt. Az itt töltött vakáció izgalmas kulináris utazás is egyben, ugyanis lépten-nyomon megkóstolhatjátok a török konyha különleges finomságait!

Török városok

Hadd mutassuk be röviden és tömören néhány kedvencünket egy törökországi városlátogatáshoz! Természetesen a lista hiányos, de ez a rövid ízelítő segíthet kideríteni, hogy melyik az ideális úticél Számotokra! Mit gondoltok, felkelti majd az érdeklődéseteket valamelyik festői város?

Isztambul varázslatos látnivalói

Ez is érdekelhet:

Isztambul varázslatos látnivalói

Ankara

Szinte nyilvánvaló, hogy a török főváros nem hiányozhat erről a listáról. Ankarában érdemes megnézni például az Anitkabir Mauzóleumot, amelyet a köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek építettek, mára pedig az ország egyik leglátogatottabb látnivalója lett. A 600 éves Haci Bayram mecsetet sem érdemes kihagyni, ahogyan a gyönyörű panorámát kínáló erődítményt sem a város szívében. Fővárosi rangjának ellenére Ankara csak Törökország második legnagyobb városa, Isztambult követően.

Az ankarai vár

Az ankarai vár

Isztambul

Isztambul a Boszporuszon található, és közvetlen hozzáférést biztosít mind a Fekete-tengerhez, mind a Márvány-tengerhez. Minden bizonnyal Törökország leghíresebb városa, egyben a kereskedelmi és kulturális központja. A 15 milliós megaváros élénk atmoszférája sokakat elvarázsol – itt mindig zajlik az élet! A látványosságokban gazdag metropolisz két leghíresebb épülete a Hagia Sophia és a Kék mecset. A kihagyhatatlan vallási épületeken túl azonban érdemes meglátogatni a különféle portékákat kínáló török bazárokat is!

A monumentális Hagia Sophia

A monumentális Hagia Sophia

Side

Side városában a régi és a modern ötvözete jelenik meg. Sokoldalú nyaralás vár az idelátogatókra, hiszen a történelmi városközpont kincsei mellett rengeteg kiváló strand található a Földközi-tenger ezen partvidékén. Valójában ez az egyik legjelentősebb nyaralóhely a török Riviérán, ahol számos all inclusive üdülőhely gondoskodik az utazók teljes kényelméről. Side egy hihetetlenül nagy múlttal rendelkező város, ugyanis története egészen a Kr. e. 7. századig nyúlik vissza. Olyan ókori nevezetességekben gyönyörködhetünk, mint a római színház és az Apolló-templom. A városnézés fáradalmait pedig kellemes homokos strandokon lehet kipihenni!

Side óvárosa felülről

Side óvárosa felülről

Antalya

Maradunk a török Riviéránál – ezúttal Antalyába nyújtunk betekintést. A népszerű üdülőhely történelmi óvárosában, Kaleiciben számos látnivalót ajánlott felkeresni, többek között a 13. századi Yivli Minare mecsetet, a Hadrianus kaput, illetve a Hidirlik tornyot, majd irány tengerpart! A takaros kis óváros utcácskáin sétálni igazi mediterrán hangulatot idéz, amelyet a végtelen hosszú tengerpart csak fokozni tud. Semmi sem szabhat akadályt a napozásnak, fürdőzésnek, és a vízi sportokkal való aktív időtöltésnek!

Hosszú partszakasz Antalyában

Hosszú partszakasz Antalyában

Antalya - A török Riviéra ékköve

Ez is érdekelhet:

Antalya - A török Riviéra ékköve

Izmir

A milliós város különösen népszerű a városnézők körében. Érthető a rajongásuk, ugyanis Izmir története egészen a Kr. e. harmadik évezredig vezethető vissza. A városképet különböző korszakok értékes maradványai, például a Hisar mecset és az Óratorony teszik jellegzetessé. Festői elhelyezkedés a török Égei-tengeren szintén növeli au úti cél vonzerejét. Végtelennek tűnő álomstrandok és egy forgalmas kikötő teszi izgalmassá a várost, amely a fiatal és idősebb tengerparti nyaralóknak egyaránt ideális helyszín a feltöltődéshez.

Çeşme

Çeşme egy kikötőváros és egy félsziget neve egyszerre. Vitathatatlan, hogy paradicsomi hangulat uralkodik ebben a régióban, ami leginkább az Égei-tenger menti elhelyezkedésének köszönhető. Sokan úgy gondolják, hogy Çeşme városa különösen jótékony hatással van testre és lélekre egyaránt. Leginkább az itt eredő kénes források, másrészt pedig a friss levegő eredményez pozitív közérzetet. Tehát, aki békére és nyugalomra vágyik a vakáció alatt és előnyben részesíti a homokos strandokat, annak Çeşme biztosan elnyeri a tetszését.

Melyik törökországi üdülőhelyen vár álmaid nyaralása?

Ez is érdekelhet:

Melyik törökországi üdülőhelyen vár álmaid nyaralása?

Bodrum

Bodrum előkelő hangulata igazi luxust ígér a nyaralás során. Azonban a yachtkikötőket birtokba vevő gazdagok és hírességek mellett egyre több „átlagos“ nyaralót is vonz ez az álomcélpont. Nem véletlenül, hiszen itt található a világ valószínűleg legrégebbi amfiteátruma. Ráadásul, az ókori világ hét csodájának egyike, a Halikarnaszosszi mauzóleum is rengeteg kultúra iránt érdeklődő turistát csalogat Bodrumba. Ennek ellenére a város leginkább üdülőparadicsomként ismert, ahol kényelemből nincs hiány.

Napernyők Bodrum strandján

Napernyők Bodrum strandján

Kuşadası

Izmir és Bodrum között egy kis gyöngyszem rejlik: Kuşadası. A tengerparti kisváros számos homokos stranddal várja a pihenni vágyókat, ellenben viszonylag kevés nevezetességben gyönyörködhetnek. Inkább a klasszikus tengerparti tevékenyégeké, illetve a szórakozásé a főszerep. De nincs is másra igazán szükség a kikapcsolódáshoz!

Marmaris

Marmaris szintén az Égei-tenger partján fekszik, és festői strandokkal nyűgözi le a tengerparti nyaralókat. A környék természetes öblei, hegyvonulatai és sűrű erdői csendet és nyugalmat kínálnak. Legyen szó naphosszat tartó pihenésről a kristálytiszta vizű tengernél, vagy kalandos természetjárásról, Marmaris mindkét esetben nagyszerű választás!

Látnivalók

Nem csak a nagyvárosokban bukkanhatunk a Hagia Sophiához, a régi római színházakhoz és a világ csodáihoz hasonló kincsekre a törökországi kiruccanás alatt! A következő sorokban olyan további kihagyhatatlan látnivalókat osztunk meg, amelyek még érdemesebbé teszik Törökországot a látogatásra.

Pamukkale – a legérdekesebb török természeti csoda

Ez is érdekelhet:

Pamukkale – a legérdekesebb török természeti csoda

Pamukkale mészkőteraszai

Pamukkale egy Denizli közelében található település, melynek mészkőteraszai az UNESCO Világörökség részét képezik. A természetes medencék látványát az akár 200 méter magas sziklák teszik még lenyűgözőbbé, melyeken a termálforrások meszes vize csordogál. Régebben sokan fürödtek a mészkőteraszok hófehér, gyapot-szerű vizében, de ezt a Világörökség védelme érdekében már betiltották. Ennek dacára nagyon is érdemes megcsodálni ezt a különleges természeti képződményt!

Mészkőteraszok Pamukkaléban

Mészkőteraszok Pamukkaléban

Hierapolisz

A mészkőteraszokon kívül más érdekességeket is tartogat a pamukkale-i kirándulás! Hierapolisz egy antik városrész telis-tele kulturális kincsekkel, amelyeket szintén az UNESCO Világörökség részeként tartanak számon. Többek között templom romokat, egy nekropoliszt, valamint egy ókori színházat fedezhettek fel a Szent Város területén.

Trója

Egy másik kihagyhatatlan régészeti lelőhely a számos mítosszal és legendával övezett Trója. A pontos területe sokáig ismeretlen volt, de a kutatók mostanra megegyeztek abban, hogy az egykori városnak török földön kellett lennie. A Dardanellák anatóliai partján fekvő Çanakkale ad otthont Trója maradványainak. Természetesen az UNESCO Világörökség részeként érdemes meglátogatni a trójai csatát felidéző helyszínt, ha a környéken töltitek a vakációt!

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

Ez is érdekelhet:

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

Programlehetőségek

Ha a városnézésen kívül többet szeretnétek látni és tapasztalni a törökországi nyaralás alatt, a következő tennivalókat érdemes beiktatni a programok közé. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyekkel még emlékezetesebbé varázsolhatjátok a vakációt!

A 10 legszebb török tengerpart

Ez is érdekelhet:

A 10 legszebb török tengerpart

Úszás és fürdés

Egyértelmű, hogy Törökország a mesés partszakaszainak köszönhetően tengerparti nyaralásra van elrendelve. Egyes régiókban, például az Égei-tenger mentén olyan strandokra számíthat az ember, amelyek könnyedén versenybe szállhatnak akár távoli egzotikus úti célokkal is. Az imént bemutatott kikötővárosok és tengerparti üdülőhelyek ideálisak a fürdéshez, napozáshoz, és különböző vízi aktivitásokhoz, például a szörfözéshez. Különösen tiszta, sekély vizű strandok várnak például a Török Riviérán, ahol a kisgyermekes családok is nyugalomban nyaralhatnak.

Az Olympos Beach Kemertől délre

Az Olympos Beach Kemertől délre

Bulizás

Nem feltétlenül Törökország jut eszünkbe először, amikor klasszikus party nyaraláson gondolkozunk. Azonban az olyan modern, kozmopolita városokban, mint Isztambul, a vibráló éjszakai élet a mindennapok része. Néhány strandon éjt nappallá téve bulizhattok, vagy akár ellátogathattok az egyik szálloda saját szórakozóhelyére is. A kikötővárosok sétányai mentén, például Bodrumban is felpezsdül a hangulat a napnyugtát követően.

Túrázás

Festői természet ameddig a szem ellát…Törökországnak bizony ilyen arca is van. A békére és nyugalomra vágyó természetjárók számos nemzeti park és hegylánc környezetében töltődhetnek fel. A tájat általában éles kontrasztok jellemzik: hegyek és völgyek keresztezik a kirándulók útját, éppúgy, mint síkságok és széles öblök. Az egyik népszerű túraútvonal a Szent Pál ösvény, amely jellegzetes török falvakon vezet keresztül. Ha szívesen gyönyörködnél tengerre nyíló panorámában a kirándulás közben, a Lükiai út tökéletes választás!

Tündérkémények Kappadókiában

Tündérkémények Kappadókiában

Nemzeti parkokból sincs hiány Törökországban! A növény- és virágkedvelők előszeretettel látogatják például a Büyük Menderes Nemzeti Parkot, ahol a 27.000 hektáros terület dús növényzete és a környező öblök látványa könnyen ámulatba ejti a kirándulókat. Az Anatólia közepén, Kappadókiában található Göreme Nemzeti Parkban a hangsúly inkább a barlangvilágra és az olyan látnivalók látogatására összpontosul, mint a földalatti város és a régészeti lelőhelyek. A Bird Paradise Nemzeti Park viszont - ahogy a neve is sugallja - a madármegfigyelők legnépszerűbb célpontja. Más állatoknak is otthont ad, és felfedezésre invitál titeket – ha úgy tetszik, az egész családdal.

A mesés török Kappadókia

Ez is érdekelhet:

A mesés török Kappadókia

Utazási információk

Egyszerűvé tesszük az utazásszervezést! Mottónkhoz hűen íme néhány fontos tanács, ha Törökországba készültök nyaralni. Legyen szó a beutazást övező kérdésekről, a helyi közlekedésről, vagy az ország konyhájáról, mi adunk egy rövid, ámde annál hasznosabb útmutatót a törökországi utazásotok zökkenőmenetes megszervezéséhez.

Törökország gyerekekkel

Ez is érdekelhet:

Törökország gyerekekkel

Ideális időszak a látogatáshoz

Az, hogy az év mely időszakára érdemes lefoglalni az utazást természetesen a pontos úti céltól függ. Alapvetően május és szeptember között a legideálisabb az időjárás egy tengerparti nyaraláshoz Törökország-szerte. Ha az Égei-tengert tűzitek ki célul, július és augusztus hónapokra érdemes időzíteni az utazást. Ezzel szemben a török Riviérát inkább június vagy szeptember folyamán ajánlott látogatni, mert így elkerülhető a rekkenő hőség. Hasonlóképpen egy városlátogatásnál – májusban és októberben nem kell nagy melegtől tartani, ha Antalya, Side, Bodrum vagy Isztambul legszebb látnivalóit szeretnétek felfedezni.

Úti okmányok & fizetés

Törökországba érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet beutazni magyar állampolgárként. A vízummentes tartózkodás legfeljebb 90 napig engedélyezett 180 napon belül. Fontos, hogy az útlevélnek vagy a személyi igazolványnak még legalább 180 napig érvényesnek kell lennie a Törökországba történő beutazást követően.

Törökország fizetőeszköze a török líra. A turistás helyszíneken és a nagyobb városokban gond nélkül fizethettek bankkártyával is. Ez vonatkozik a nemzetközi üzletekre, éttermekre vagy szállodákra is.

Beutazás

A Liszt Ferenc Repülőtérről Isztambulba és Antalyába indulnak közvetlen járatok, átlagosan 2,5 órás menetidővel. A bécsi indulás jó alternatíva lehet azoknak, akik Izmirbe vagy Ankarába szeretnének eljutni. 

Helyi közlekedés

Az autóbérlés praktikus és kényelmes megoldás, ha szeretnétek bejárni Törökország egyes részeit. Gyakran olyan lehetőséget is kínálnak, hogy a járművet máshol adjátok le, mint ahol átvettétek. Ezáltal nagyon rugalmasan közlekedhettek az országban. Szerencsére a vasúthálózat viszonylag fejlett, főként a nagyvárosokat összekötő vonalakon. A buszok infrastruktúrája még ennél is jobb.

Vonatozás festői tájakon

Vonatozás festői tájakon

A török konyha

Úgy gondoljuk, hogy a hagyományos török ételek felteszik az i-re a pontot a nyaraláson. Tradicionális fogások garmadája szerepel az étlapokon, melyek között rengeteg kiadós finomság vár rátok. A húsimádók biztosan megtalálják itt a számításaikat – a török húsgombóc (köfte), a darált hússal töltött tésztabatyuk (manti), és a húsos rizsételek, például a pilavlar nem okoznak majd csalódást. Remek vegetáriánus vagy vegán opciókat is találni, például a patlican ezmesi-t, ami egy padlizsánból készült étel, de a fűszeres paradicsomsalátát (ezme) is érdemes kipróbálni. Az étkezés zárásaként nem maradhatnak el a klasszikus török desszertek, tehát a mézédes baklava, a szezámmagpasztából készült halva, a "sütlac" névre hallgató gyümölcsös tejberizs, valamint a citromos grízes sütemény, a revani sem. Attól függően, hogy Törökország mely régióit fedezitek fel, a hagyományos ételek különböző variációival találkozhattok, a helyre jellemző fűszerek hozzáadásával.

Egy bőséges török étkezés

Egy bőséges török étkezés

Török ételek a nyaralás alatt

Ez is érdekelhet:

Török ételek a nyaralás alatt

Hotelek & szálláshelyek

Az egyszerűtől a luxusig - minden kategóriában találni szállást Törökországban. A döntő tényezők itt a) a költségvetés, b) a nyaralás fókusza és c) a pontos úti cél. A költségvetés segít választani a hostelek, a panziók és a luxusszállodák között, míg a nyaralás fókusza határozza meg a helyszínt. Ha nyugalomra és pihenésre vágytok, akkor a belvárostól távolabb található szállodák között érdemes válogatni, míg egy városnéző kiránduláshoz előnyös a központi elhelyezkedés. És a bulizós nyaralók? Ők a bárral, diszkóval vagy szórakozási lehetőséggel rendelkező szállásokon érezhetik magukat otthon.

A legjobb ár-érték arányú törökországi szállodák

Ez is érdekelhet:

A legjobb ár-érték arányú törökországi szállodák


2024.07.18. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.