Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tunéziai kalandok: napfény, tenger és történelem

Tunézia ideális úti cél egy klasszikus tengerparti nyaraláshoz, ahol a városnézés és a keleti élmények ötvözete teszi felejthetetlenné a vakáció napjait. Az olyan tengerparti paradicsomok mellett, mint például Djerba, a rendkívül sokszínű, építészeti remekművekkel büszkélkedő városok is Tunéziába invitálnak. Ha nyitott szemmel jártok Tunisz óvárosában, amelyet medinának neveznek, rengeteg szépségben lehet részetek. Többek között csodálatos mecsetekre és nyüzsgő piacokra bukkanhattok. Kirándulni támad kedvetek? Akkor irány a sivatag teveháton, vagy látogassatok el a Csillagok háborúja című film forgatási helyszíneire!

ÁttekintésVárosokRégiókLátnivalókProgramokUtazási információk

Áttekintés

Mindenekelőtt vessünk egy pillantást a térképre, és elevenítsük fel, hol is található Tunézia! Észak-Afrikára kell összpontosítani, pontosabban a Magreb térségre, azon belül pedig a kontinens legészakibb országára. A Szicíliától délnyugatra fekvő Tunéziát keletről és északról is a Földközi-tenger határolja, így több, mint 1100 kilométer hosszú partszakasz tartozik hozzá – nem akármilyen strandokkal! Ha a lélegzetelállító tengerpart látványa még nem lenne elég, az 1000 kilométer hosszan húzódó Tell-Atlasz hegység vonulataiban is gyönyörködhettek Tunézia északnyugati részén.

Tunéziai álomstrand

Tunéziai álomstrand

Városok

Egyik tunéziai város szebb, mint a másik! Mindenhol fellelhető egy-egy UNESCO világörökségi helyszín, melyek egzotikus hangulattal fűszerezve hamar belopják magukat az ember szívébe. Ha már az egzotikumnál tartunk, nem is lehetne ezt máshol jobban megtapasztalni, mint a díszes városi piacok színes kavalkádjában. Legyen szó a fővárosról, Tuniszról vagy Monasztir tengerparti városáról: rengeteg gyöngyszemet, és persze kalandot tartogat a Szahara kapuja!

A legkedveltebb tunéziai üdülőhelyek

Ez is érdekelhet:

A legkedveltebb tunéziai üdülőhelyek

Tunisz

Tunézia fővárosában egy rendkívül gazdag történelmi és kulináris felfedezőút vár a látogatókra. Ha csak néhány fénypontot emelhetünk ki, akkor mindenképp érdemes ellátogatni az UNESCO Világörökséghez tartozó óvárosba, ahol a IX. században épült Djamaa es Zitouna Mecset (Nagymecset) az egyik fő attrakció, amely 15 hajós imaházzal rendelkezik. Ez a csodálatos egyházi komplexum részben egyetemi épületként szolgál napjainkban. Izgalmas élmény még az Avenue Habib Bourguiba sétány végigjárása, ahol XIII. századból fennmaradt bazárokból szerezhetitek be az utazásotok különleges tárgyi emlékeit.

Nabeul

A Hammamet-öbölben, a Cape Bon-félszigeten csodálhatjátok meg ezt a nagyszerű várost. Leginkább a fazekasságról és a kerámiaművészetéről ismert, melyek portékáival többek között a péntekenként rendezett piacon találkozhattok. Sétálgassatok az óváros szűk utcáin, majd látogassatok el a Nabeul Régészeti Múzeumba, amely Neapolis ősi városának leleteit mutatja be.

Fazekas tárgyak Nabeulban

Fazekas tárgyak Nabeulban

Monasztir

A filmrajongók különösen imádni fogják ezt a figyelemre méltó tengerparti várost a Hammamet-öböl déli részén, mivel egy keresett forgatási helyszínről van szó. Az 1980-as években Monasztirban forgatták a "Názáreti Jézus" bibliai adaptációt, valamint a "Brian élete" című filmet. A jól ismert tengerparti üdülőhely finomhomokos strandjával különféle szabadidős tevékenységeket kínál az aktív pihenéshez. A tengerparti lazítás mellett olyan izgalmas programokban lehet része a látogatóknak, mint például a katamarános vitorlázás, vagy a jet-ski bérlés. Biztos, hogy Monasztir partján mindenki talál kedvére való időtöltést!

Sousse

A Földközi-tenger kikötővárosában hamisítatlan tengeri hangulat uralkodik. Sousse óvárosát egy kőfal határolja, amely a bizánci korszak épületeinek maradványán nyugszik. Érdemes elsétálni a nyolcadik századból származó Ribathoz, vagyis a határerődítményéhez, ahonnan egykor a városra leselkedő veszélyeket próbálták megjósolni a tenger irányából. Bár ezt a funkcióját már szerencsére elvesztette, a kilátás még mindig mesés innen.

Kairouan

Kairouan városa nemcsak UNESCO világörökségi helyszín, hanem mindenekelőtt vallási központ. Muszlim templomai világszerte ismertek, különösen a város szívében magasodó Nagymecset. Valóban gigantikus méreteket ölt a sokak által látogatott zarándokhely, ugyanis nem kevesebb, mint 365 oszlop díszíti, illetve magába foglalja a világ legrégebbi minaretjét. Az épület fénypontjai közé tartozik az imaterem a sokszínű oszlopcsarnokkal, valamint a kilencedik századból származó szószék. Ha szeretnétek innen egy szuvenírrel hazatérni, a tiszta, élő gyapjúból készült szőnyeg jó választás.

A Nagymecset Kairouanban

A Nagymecset Kairouanban

Hammamet

Élénk tengerparti hangulatra vágysz, igazi Ezeregy éjszaka meséi hangulattal? Aligha választhatnál jobbat a paradicsomi Cap Bon-félszigeten található Hammamet városánál. Jázminillat lengi be a levegőt az óvárosban tett séta alatt, miközben a színes piacok keleti hangulata teljesen magával ragad. A történelem és az építészet kedvelői sem maradnak hoppon, mivel lenyűgöző mecsetek és ókori maradványok is gazdagítják a város kultúráját. Az álomszerű strandok pedig tovább fokozzák a hely vonzerejét!

Régiók

Tunéziában 24 kormányzóság (gouvernement) van. Így hívják az adminisztratív-területi közigazgatási egységeket. Most dióhéjban bemutatjuk azokat, amelyek különösen népszerűek a nyaralók körében. Reméljük, hogy a lista segítségével megtaláljátok a számotokra tökéletes tunéziai üdülőhelyet!

Tunézia nemzeti parkjai

Ez is érdekelhet:

Tunézia nemzeti parkjai

Tataouine

Kezdjük a legdélebbi és egyben legnagyobb, azaz a 38 000 négyzetkilométer területű Tataouine régióval. A viszonylag alacsony népsűrűségű, körülbelül 150 000 lakosú kormányzóság 250 és 800 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A megegyező nevet viselő főváros is kihagyhatatlan látnivalókat rejt, többek között a berberek ősi védelemi- és raktárerődeit, és természetesen római kori romokat.

Kebili

Kebili a második legjelentősebb méretű tunéziai kormányzóság, ugyanis 22 400 négyzetkilométernyi területet foglal magába, melyet többnyire a Szahara homoktengere borít. Ebben a régióban található a Jebil Nemzeti Park, amely kizárólag sivatagi vagy félsivatagi területekből áll. Ha Ti is a természet szerelmesei közé tartoztok, a Chott el Djerid sós vizű tavat is feltétlenül látnotok kell! A kormányzóság fővárosát is Kebilinek nevezik.

Chott el Djerid sóstó

Chott el Djerid sóstó

Sfax

Sfax kormányzóság a Földközi-tenger partján terül el. Ez a régió nagyjából 7 545 km2 kiterjedésű, 235 kilométer hosszú tengerparti szakasza pedig tökéletes vakációt ígér. Ráadásul, a szomszédos Mahdia kormányzóság az elsőosztályú merülőhelyeiről híres, ahová érdemes kitérőt tenni. Érdekesség, hogy Sfax főként az olívaolaj termelésből és a halászatból él. Tunéziában az olívaolaj mintegy 40%-át ebben a régióban állítják elő. Egy üveg belőle igazán autentikus és jól hasznosítható szuvenír, amellyel később fel is idézhetitek a nyaralás páratlan gasztronómiai élményeit!

Bizerte

Tunézia északi részén fedezhetitek fel ezt a kormányzóságot, amely körülbelül 3 750 négyzetkilométer nagy. Fővárosa (szintén Bizerte) nemcsak Tunézia, hanem Afrika egyik legészakabbra fekvő városa, ezenkívül fontos kikötője is. Ehhez a régióhoz tartoznak a kristálytiszta vizű, sziklás Galite-szigetek. A Serrat-foktól 38 kilométerrel északnyugatra a tengerben pihennek, és a Galite-csatorna választja el őket a tunéziai szárazföldtől.

Serrat-fok

Serrat-fok

Látnivalók

A Tunéziában tett különböző városnéző túrák leginkább a történelem köré összpontosulnak, hiszen megannyi egyházi épülettel és régészeti lelőhellyel büszkélkedhet ez a különleges afrikai ország. Merüljetek el a múltban, és figyeljétek meg a régi és a jelenkori keleti élet izgalmas kontrasztját!

Tunézia látnivalói

Ez is érdekelhet:

Tunézia látnivalói

Sousse medinája

Sousse óvárosának gyökerei a tizenegyedik századig nyúlnak vissza, néhány éve pedig az UNESCO Világörökség részeként csábítja a látogatókat. Az építészet kedvelői felfedezhetik az iszlám korai évszázadainak remekműveit és egy impozáns mecsetet 851-ből. Az ország kuriózumait - legyen szó fűszerekről vagy hagyományos viseletről - a medina bájos piacain vásárolhatjátok meg. Ezenkívül a város bepillantást enged a múlt rejtett kincseibe a Régészeti Múzeum gyűjteményein keresztül.

Kilátás Sousse óvárosára

Kilátás Sousse óvárosára

El Djem amfiteátruma

Ez a lenyűgöző szerkezet az UNESCO Világörökség részét képező ősi Thysdrus város romjaira épült Kr. u. 238-ban. Ez a legjobb állapotban megőrzött amfiteátrum Észak-Afrikában, és a római Colosseumra emlékeztet. Bepillantást nyerhettek a múltba, ha meglátogatjátok az oroszlánbarlangok és a börtöncellák romjait. Az ott rendezett koncertekről érdemes előre tájékozódni.

Thugga

Ezen az ásatási területen jól megőrzött ősi templomok és színházak nyűgöznek le. Thuggát a római kor előtti időkben alapították pun városként, ma pedig az UNESCO Világörökség részeként tartják számon. Kr. E. 46-tól 439-ig a város a Római Birodalomhoz tartozott. A hellenisztikus és keleti elemekkel díszített líbiai-pun mauzóleum lenyűgöző látványosság.

Ókori romok Thuggában

Ókori romok Thuggában

Páli Szent Vince Katedrális

A tuniszi Függetlenség téren trónol ez a csodálatos székesegyház, amelyet Páli Szent Vincének, a római katolikus Lazarista rend alapítójának szenteltek. A tuniszi érsekség székhelyének megalapítása a 19. századra nyúlik vissza, amely neoromán építészetével, neogótikus és neobizánci elemeivel kápráztatja el a turistákat. Szemet gyönyörködtető az 1921-es orgona, valamint a székesegyház belsejének keleti és neogótikus motívumai.

Karthágó romjai

Az ország legfontosabb régészeti lelőhelyei közé tartoznak Karthágó romjai. Az ókori karthágóiak egykori fővárosa a tengerparton helyezkedik el – a főváros, Tunisz kapujában. A maradványok közé tartozik egy gigantikus amfiteátrum, római leletek és a második századi Antoninus Pius fürdő. Ugyancsak figyelemreméltó a Quartier Magnon, ahol a szökőkutakkal és mozaikokkal díszített fényűző római villák könnyen ámulatba ejtenek. 

Programlehetőségek

Mindegy, hogy a változatos múzeumlátogatásokat és más kultúrprogramokat részesítitek előnyben, vagy inkább a tengerparton pihennétek ki az egész éves fáradtságot egy hűsítő itallal a kezetekben: Tunéziában mindkét forgatókönyv teljesülhet! Sőt, más aktív programokon is felejthetetlen élményekkel gazdagodhattok, legyen szó például egy sivatagi szafariról, felfedezve az oázisok világát!

Tunézia legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Tunézia legszebb strandjai

Bardo Nemzeti Múzeum

Ha szívesen körbejárnátok Tunézia legnagyobb régészeti múzeumát, akkor irány a tuniszi Bardo Múzeum! Az egykori Hafsid-palotában nyitották meg 15. századi háremével. A kiállítás az ország történelmét mutatja be az őskortól napjainkig. A megtekinthető tárgyak közül kiemelkednek a római mozaikok és a bizánci korszakból származó műalkotások. Itt őrzik azt az ókori Rómából származó mozaikgyűjteményt, amely az egyik legfontosabb a világon.

Mozaik a Bardo Múzeumban

Mozaik a Bardo Múzeumban

Strandolós nap sznorkelezéssel és búvártúrával

Tunézia igazi Kánaán azok számára, akik imádják felkutatni a csodálatos víz alatti világ rejtelmeit. A Földközi-tenger országában számos különleges halfajjal ismerkedhettek meg, de misztikus hajóroncsokra is bukkanhattok a tengerfenéken. A szenvedélyes sznorkelezők és búvárok értékelni fogják Monasztir környékét, és az onnan egy órára található Mahdia városát is. Ezenkívül Sousse és Tabarka közelében is bőven találni álomszép merülőhelyeket csakúgy, mint Bizerte partjainál. Ha csupán a gondtalan feltöltődés a cél, rengeteg úszásra és napozásra alkalmas strand közül válogathattok országszerte.

Búvárkodás a Földközi-tengerben

Búvárkodás a Földközi-tengerben

Kirándulás a Csillagok háborúja forgatási helyszíneire

Tunézia déli és délkeleti részén holdszerű táj vár Rátok, amelyet mesés filmforgatásokra predesztináltak. Ezt a Star Wars rendezője, George Lucas is megneszelte, aki ebben a régióban alkotta meg sivatagi bolygóját, a Tatooine-t. Többek között a következő forgatási helyszíneket lehet meglátogatni:

Régi magtárak Medenine-ben

Régi magtárak Medenine-ben

  • Ksar Hadada: Mos Espa a Star Wars I-ben
  • Ong Jmal: Mos Espa űrkikötő
  • Chott el Djerid sóstó: a Lars-farm díszlete
  • Djerba, Ajim: Obi-Wan Kenobi háza
  • Medenine: Anakin Skywalker háza

Djerba szigetének felfedezése

Djerba szigetén olyan, mintha az Ezeregy éjszaka meséibe csöppentünk volna! Ezen a tunéziai szigeten a fehér homoksivatag a zöld oázisokkal és a türkizkék tengerrel egyesül. Itt aztán habzsolhatjátok az életet, mivel a sziget bővelkedik a kényeztető wellness ajánlatokban és a kulináris élvezetekben. A régió történelmébe a Lalla Hadria Múzeumban nyerhettek betekintést, míg a kultúrához Midoun város hagyományos piacain kerülhettek közelebb.

Sivatagi szafari

Nem is lehetne teljes a tunéziai nyaralás sivatagi túra nélkül! Douz városából – a Szahara kapujából - például rengeteg vezetett kirándulás indul a sivatag belsejébe. Akár terepjáróval, akár teveháton vágnátok neki a hatalmas dűnéknek, biztosan felejthetetlen élményekben lesz részetek. Az egynapos kirándulások alkalmával megismerhetitek Matmata berber falut vagy Gabes városát, ahol romantikus pálmaligetek teszik változatossá a tájat. Tunézia délnyugati részén, Tozeurben idilli oáziskerteket is láthattok.

Tevegelés a Szaharában

Tevegelés a Szaharában

Utazási információk

Egy tunéziai utazás alapos szervezést igényel, hiszen egy másik kontinens felfedezése rengeteg újdonságot, de egyben akadályt is gördíthet elénk. Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót és hasznos tanácsot, annak érdekében, hogy megalapozzuk az álomnyaralásotok felé vezető utat.

Ideális időszak az utazáshoz

Általánosságban júniustól október közepéig érdemes Tunéziába repülni. A túlnyomórészt száraz nyári hónapokban, júliusban és augusztusban sok napsütéses órára és kellemes hőmérsékletre számíthatunk. A tenger ekkor körülbelül 25 Celsius fok meleg, és tökéletes úszáshoz. Érdemes észben tartani, hogy minél nagyobb a tengertől való távolság, annál melegebb és szárazabb idő uralkodik.

A nyaralás időtartama

Érdemes viszonylag hosszú időt szánni a tunéziai nyaralásra. Úgy gondoljuk, hogy két hét ideális a kikapcsolódásra és az ország megismerésére. Persze akkor is megéri Tunéziát választani, ha ennél egy kicsivel kevesebb idő áll rendelkezésre, hiszen a tengerparti régiókban rendkívül pihentető napokat tölthettek el.

Beutazási feltételek

Magyarországról csak útlevéllel lehet Tunéziába utazni, melynek még három hónapig érvényesnek kell lennie az odaút napjától számítva. A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Tunéziában.

Nyelv és kommunikáció

Tunézia hivatalos nyelve az arab, de annak is egy egyéni dialektusát beszélik. Djerbában néhány lakos berber nyelven is kommunikál. A francia gyarmati uralom idején bevezették a francia nyelvet, de ez mára eltűnt a hétköznapi életből. Ennek ellenére még országszerte széles körben használják a franciát a kereskedelem és az oktatás nyelveként. Nyaralóként angolul tökéletesen megértetjük magunkat az országban – de a turisztikai régiókban akár németül is választ kaphatunk.

Érkezés és a helyi közlekedés

Tunézia harminc repülőtere közül több is nemzetközi státusszal rendelkezik. Sajnos Budapestről nincs közvetlen összeköttetés az ország egyetlen repülőterével sem, egy átszállást mindenképpen meg kell ejtenünk. Légitársaságtól és útvonaltól függően, átlagosan 6-7 óra alatt juthatunk el Tuniszba, Monasztirba pedig egy-két órával tovább tart az út.

Tunéziában tömegközlekedni főleg buszokkal lehetséges. Ennél kényelmesebb opció egy megosztott taxit hívni, amelyet a helyiek "louage" -nak neveznek. Ez rugalmasságot biztosít, és lehetővé teszi, hogy spontán módon eljussatok a legszebb helyekre. Talán még értékes tippeket is kaphattok a taxisofőrtől!

Gasztronómia

A tunéziai ételkülönlegességekben nagyrészt a karakteres, csípős fűszerek dominálnak. A klasszikus fogások közé soroljuk a hummuszt, a kuszkuszt és a falafelt. Lepénykenyér és olívabogyó is rengetegszer kerül az asztalokra. Előételként gyakran mezzét fogyasztanak, a koshari felszolgálása előtt. Ez egy olyan egytálétel, amibe rizs, tészta, csicseriborsó és bab kerül. A vegetáriánusoknak előszeretettel ajánljuk a tabbouleh-t, vagyis a bulgurból és káposztasalátából készült finomságot. A gyakran tüzes főételeket lágy desszertek ellensúlyozzák, leginkább tejtermékek felhasználásával, valamint datolya, mandula és pisztácia hozzáadásával.

Tunéziai finomságok

Tunéziai finomságok

Szálláshelyek

Ha teljesen el akartok merülni az ország kultúrájában, szálljatok meg egy autentikus tunéziai szállodában, keleti dekorációval. A keresett tengerparti régiókban egy tengerre néző szobában biztosan nem fogtok csalódni. Ugyanakkor az ország belső területén található szállásoknak is megvan a maguk varázsa. Egy biztos: bárhol is üdültök, meg fogtok lepődni a tunéziaiak vendégszeretetén!

2024.08.09. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.