Dominikai Köztársaság
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
A dominikai konyha nem igazán felel meg az ínyencek elképzeléseinek Egyszerűségével az ottani lakosok mindennapjait tükrözi. Az egyik leggyakoribb étel a platano banán, amelyet köretként készítenek el. Egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit mi a banán kifejezés alatt értünk. Az ebéd hosszadalmas, 2 óráig is tart, mert a lakosok rögtön egybekötik a sziesztával.. Leggyakrabban csirkehús és babbal gazdagított rizs kerül az asztalra. A halak és a tenger gyümölcsei a nagyon drága ételek közé tartoznak. A helyi lakosok körében népszerű a comida criolla- a kreol konyha, amely egyesíti az indián konyha elemeit az afrikai, spanyol és dél-amerikai konyhával.
A legtipikusabb étel a sancocho- amely három féle húsból készül, amit előre marinálnak, fűszerezett páclében forgatnak, majd ehhez adják hozzá a párolt zöldséget ( paradicsomot, hagymát, fokhagymát). Mindezt egy serpenyőben, babos rizzsel kínálják. További specialitás a rántott csirke-chicarrones de pollo. Halételek elkíszítésénél.a kókuszos hal viszi el a pálmát- a pescado de coco. Az itteni lakosok nem fektetnek nagy hangsúlyt az édességre, főként sziruppal leöntött gyümölcsöt., vagy bizcocho-t , azaz rizspudingot fogyasztanak. A szállodákban természetesen a nemzetközi konyha ételeit is megtaláljuk, ezért nem kell attól tartanunk, hogy éhen maradunk, ha az itteni konyha mégsem lenne ínyünkre. Ami az italt illeti, a lakosok főként sört és rumot fogyasztanak.A sör meglepően jó, a rumból pedig ízletes italok készülnek, ilyen a Pina Colada és a Cuba Libre koktél.