Görögország
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
A görög konyha viszonylag sokszínű, nagyon egészséges és ízletes. A görög ételek alapja az olivaolaj, paradicsom, cukkini, hagyma, fokhagyma, articsóka, oliva, juhsajt és kecskesajt. A húsfélékből Görögországban leggyakrabban a birka- bárány- és szárnyashúst fogyasztják, természetesen friss halakat is. Az étlapon többségében különféle saláták és hüvelyesek szerepelnek (borsó, lencse, bab), a görögök körében szintén közkedvelt a leveles zöldség dresszinggel leöntve.
A tipikus görög ételek közé tartozik a gyros, tzatziki és a tipikus kitűnő görög joghurt. Érdemes megkóstolni a pitát, ami egy kenyérszerűség. Szintén kitűnőek a görög péksütemények, vagy sós kalácsok rétestésztából, sajttal és spenóttal töltve, és nagyon közkedveltek ezen a vidéken a szárított gyümölcsök és a dió.
A görögöknek egy kicsit más az időbeosztásuk, ami az ebéd időpontját illeti. A reggeli után, amit egy csésze kávé és főként valamilyen péksütemény alkot, az ebédre csak három- négy óra körül kerül sor. A vacsora legkorábban fél tíz körül kezdődik, és gyakran késő éjszakáig elhúzódik.
A főételt az előétel alkotja, mint pl.töltött grillezett paprika, rizzsel töltött szőlőlevél, vagy cukkinipüré.A görögök hosszan elidőznek az előétel fölött, némikor több időt töltenek el vele, mint magával a főétellel.
Görög specialitások
Akik meg szeretnének kóstolni valamilyen tipikus görög ételt, azok számára ajánljuk az alábbiakat:
Gyros-vékony hússzeletek, amelyek függőleges nyársra húzott grillezett húsból vannak levagdosva
Moussaka-rakott padlizsán burgonyával és darált hússal
Souvlaki(spíz)-nyársra húzott grillezett hús
Chalva-lisztes péksütemény, tahini (szezámmagpüré) olaj,méz és dió
Choriatiki-görög saláta paradicsomból, uborkából, hagymából, olivabogyóból és juhsajtból
Kalamaria-szeletelt panírozott sült szépia
Baklava-édes rétessütemény mézzel és dióval
Dolmades-szőlőlevél rizzsel, hússal, tojásos citrmos mártással töltve
Barbuna-roston sült hal
Gemistes-sült paradicsom,vagy zöldpaprika darált húsos rizzsel töltve
Gopes-apró rántott halacskák
Keftedes-húsgolyók darált marhahúsból
Melitsanosalata-padlizsánpüré
Ochtapodi-polip, szépia
Piperies a tomates gemistes-darált húsos rizzsel töltött paprika és paradicsom
Tzatziki-reszelt uborkával és fokhagymával ízesített joghurt
Tipikus görög italok
Ami a görögök kedvelt italát illeti, tipikus aperitívnek számít étkezés előtt az ouzo, azaz ánizspálinka, ezt ízlés szerint lehet vízzel keverni. Az étkezés alatt Görögországban bort fogyasztanak. A sör nem annyira elterjedt, de viszonylag jó márkájú kapható belőle Amstel, illetve Mythos név alatt. Görögországot említve, szinte mindenkinek eszébe jut a Metaxa, ami a brandy és a likőr egyedülálló kombinációja .Az étkezés után görög kávét fogyasztanak-a nálunk jól ismert török kávét. Itt már édesítve szolgálják fel és kapunk hozzá egy pohár vizet is. Biztosan ismeretes a frappé is-a hideg kávé.