Görögország Görögország

  • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

    A görög konyha viszonylag sokszínű, nagyon egészséges és ízletes. A görög ételek alapja az olivaolaj, paradicsom, cukkini, hagyma, fokhagyma, articsóka, oliva, juhsajt és kecskesajt. A húsfélékből Görögországban leggyakrabban a birka- bárány- és szárnyashúst fogyasztják, természetesen friss halakat is. Az étlapon többségében különféle saláták és hüvelyesek szerepelnek (borsó, lencse, bab), a görögök körében szintén közkedvelt a leveles zöldség dresszinggel leöntve.

    A tipikus görög ételek közé tartozik a gyros, tzatziki és a tipikus kitűnő görög joghurt. Érdemes megkóstolni a pitát, ami egy kenyérszerűség. Szintén kitűnőek a görög péksütemények, vagy sós kalácsok rétestésztából, sajttal és spenóttal töltve, és nagyon közkedveltek ezen a vidéken a szárított gyümölcsök és a dió.

    A görögöknek egy kicsit más az időbeosztásuk, ami az ebéd időpontját illeti. A reggeli után, amit egy csésze kávé és főként valamilyen péksütemény alkot, az ebédre csak három- négy óra körül kerül sor. A vacsora legkorábban fél tíz körül kezdődik, és gyakran késő éjszakáig elhúzódik.

    A főételt az előétel alkotja, mint pl.töltött grillezett paprika, rizzsel töltött szőlőlevél, vagy cukkinipüré.A görögök hosszan elidőznek az előétel fölött, némikor több időt töltenek el vele, mint magával a főétellel.

    Görög specialitások

    Akik meg szeretnének kóstolni valamilyen tipikus görög ételt, azok számára ajánljuk az alábbiakat:

    Gyros-vékony hússzeletek, amelyek függőleges nyársra húzott grillezett húsból vannak levagdosva
    Moussaka-rakott padlizsán burgonyával és darált hússal
    Souvlaki(spíz)-nyársra húzott grillezett hús
    Chalva-lisztes péksütemény, tahini (szezámmagpüré) olaj,méz és dió
    Choriatiki-görög saláta paradicsomból, uborkából, hagymából, olivabogyóból és juhsajtból
    Kalamaria-szeletelt panírozott sült szépia
    Baklava-édes rétessütemény mézzel és dióval
    Dolmades-szőlőlevél rizzsel, hússal, tojásos citrmos mártással töltve
    Barbuna-roston sült hal
    Gemistes-sült paradicsom,vagy zöldpaprika darált húsos rizzsel töltve
    Gopes-apró rántott halacskák
    Keftedes-húsgolyók darált marhahúsból
    Melitsanosalata-padlizsánpüré
    Ochtapodi-polip, szépia
    Piperies a tomates gemistes-darált húsos rizzsel töltött paprika és paradicsom
    Tzatziki-reszelt uborkával és fokhagymával ízesített joghurt

    Tipikus görög italok

    Ami a görögök kedvelt italát illeti, tipikus aperitívnek számít étkezés előtt az ouzo, azaz ánizspálinka, ezt ízlés szerint lehet vízzel keverni. Az étkezés alatt Görögországban bort fogyasztanak. A sör nem annyira elterjedt, de viszonylag jó márkájú kapható belőle Amstel, illetve Mythos név alatt. Görögországot említve, szinte mindenkinek eszébe jut a Metaxa, ami a brandy és a likőr egyedülálló kombinációja .Az étkezés után görög kávét fogyasztanak-a nálunk jól ismert török kávét. Itt már édesítve szolgálják fel és kapunk hozzá egy pohár vizet is. Biztosan ismeretes a frappé is-a hideg kávé.