Lengyelország
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
A lengyel konyha hasonlít a cseh konyhához. Kellemesen meg tudja lepni az embert. Mindennek az alapja a burgonya, amelyet sokféleképpen készítenek elő. A lengyelek sok húst, halat, zöldséget és sűrű zöldségleveseket esznek. Nemzeti ételük a bigos. Ez káposztából, hagymából és húsból készül. További nemzeti eledek a przekaski. A kulebiak gomba tésztában. Lengyelországban általánosságban sok gombás ételt esznek. Tipikus élelmiszer a kolbász. Nagyon vékonyak és nagyon hosszúak, sokszor nagyon csípősek is. Gyakran használt alapanyagok a fent említett gombák, kapor vagy a különféle szószok. A zrazy zawijane egy gombával töltött biftek, amelyhez hajdinát esznek. Közkedveltek a különféle halak, sokszor édes - savanyú mártásban elrakva. A lengyelek nagy hangsúlyt fektetnek a kiadós levesekre, mint a borscs vagy a hideg borscs. Nálunk szokatlan a kovászos zsurek leves.
Az italok közül nem szabad kihagynia a Zubrowkát, mely egy tipikus lengyel vodka. Kedvelik a mézpálinkát, legismertebb típus a poltorak.