Mexikó
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
A mexikói konyha nagyrészben exotikus és nagyon pikáns. Azték, maja és spanyol kulináris hagyományok keveredéséből jött létre. Mexikó mindegyik területén más és más hagyományok maradtak meg, természetesen a főzés alapja mindenhol a kukorica, bab és a chilli paprikák. Ízesítőszerként és fűszerként koriandert, köménymagot, fokhagymát, keserű csokoládét, limetkát és avokádót használnak. A babok (frijoles) mindenféle nagyságban és színben kaphatóak, leggyakrabban fekete és piros babok. Általában mint „refritos“ – t tálalják, tehát megfőzve, szétmixelve és utána hagymával, fokhagymával és chillivel meleg sütőn megsütve.
Tipikus ételek
Mexikóban a hagyományos ételek közé tartozik a csirke, pulyka és a disznóhús, levesekből pedig nagyon közkedveltek a „sopa de lima“ levesek, amely egy erős csirkeleves citrommal ízesítve. Ünnepi nemzeti étel a „mole poblano“ – főtt pulyka sűrű chilliből, fűszerekből, mogyoróból és keserű csokoládéból készült mártással.
A tortilla egy vékony kukorica (néha búzából) lisztből készült, szárazon megsütött forró sütőn megsütött lepény. A tortilla általában helyettesíti a kenyeret. Specialitások a csípős mártások, mint a salsa mexicana, amelyeket a tortillákhoz tálalnak. Ezen mártás variánsa a salsa cruda, amelyet egy apró darabokra vágott zöldség alkot, vagy a salsa de tomate, amely paradicsomot, koriandert és chillit tartalmaz. Továbbá közkedvelt a salsa de jitomate (paradicsom és chilli melegen) és a salsa de chipotle (jalapeňo paprikák paradicsom szószban).
Mexikó közkedvelt süteménye a flan, amely a puding egyik formája, és a dióból és mézből készült torta. A Piloncillo egy barna nyers nádcukor fajta. Yucatáni specialitás a „achiote“ keverék, amely az annatto fa összemorzsolt magjait tartalmazza, köménymaggal, fokhagymával, feketeborssal és savanyú narancsok levével összekeverve. A mexikói egyszerűen szeretik az édességeket és süteményféléket, amelyeket az étkezés után fogyasztanak.
Tenger gyümölcsei
A tengerparti területeken közkedveltek a friss halból és más tengeri gyümölcsökből készült ételek. A leggyakoribb élelmek közé tartozik a krevett, kagylók, languszták vagy homár. Leginkább fokhagymával vagy grillezve tálalják.
Az összes lehetséges halételből nevezzük meg a pescado a la Verancruzana - t, ami egy aromatikus paradicsomos, hagymás, kaparibogyó és olivabogyóból készült mártással tálalt hal. Próbálja ki a pescado al mojo de ajo ételt – alapja a halfilé, fehér fokhagymás mártással kiegészítve.
Ha már a halaknál tartunk, megemlíthetnénk az édesvízi halakat is – az édesvízi tavakból származnak legfőképpen a csukák, harcsafélék vagy naphalak.
Mexikói specialitások
Aki szeretné megkóstolni a mexikói specialitások egyikét, ezeket az eledeleket ajánljuk:
arroz a la mexicana - rizs paradicsommal, répával és borsóval megfőzve, piros színe van
chilli con carne – színes babok keveréke, néhány húsfajtával, csípős paprikával, zöldséggel és fűszerekkel
crepas de cuitlacoche – sós palacsinta gombával töltve (speciális gombafajta, amely a kukoricakalászokon nő)
atún de la parrilla - steak grillezett tonhalból, piros és zöld salsával
chilaquiles – tortilla pelyhek paradicsomos mártásban, hagymával és sajttal beszórva
chiles rellenos - chilli paprikák sajttal vagy darált hússal töltve, tésztába csomagolva, megsütve és paradicsomos mártással leöntve
chalupas – besütött tortillák hússal és babkásával töltve
cochinita pibil - disznóhús pikáns paradicsomos mártásban, sülten
huevos motuleňos - tortilla sonkával, lágytojással és sajtból, borsóból és paradicsomból készült mártással
huevos rancheros – lágytojás sült tortillában paradicsomos mártással
enfrijoladas – sült kettéhajtott tortilla babkásával leöntve
enchiladas – sült becsomagolt vagy kettéhajtott tortilla különböző töltelékekkel, mint pl. „a la suiza“ (savanyútejföllel), „entomatadas“ (paradicsommal) vagy „enfrijoladas“ (babkásával)
gorditas – nagy tortilla sajttal töltve
chiles en nogada – zöld csípős paprika darált hússal és mandulával töltve, dióból készült mártással leöntve és gránátalma fekete magjaival díszítve (a mexikói zászló színes kombinációja – zöld, fehér, piros, úgy nevezik, mint a „függetlenség étele“)
Pallo al pibil – yucatáni specialitás, párolt vagy sült csirke achiota mártásban és narancsszószban
Quesadillas – sült vagy grillezett tortilla sajttal vagy zöldséggel töltve, le hetenek öntve még sajtszósszal vagy lehetnek sült babbal, gombával tálalva
Tostadas – ropogós sült tortilla hússal vagy hallal és különféle mártásokkal, babkásával, hagymával és reszelt sajttal kiegészítve
Tostaditas – felnégyelt sült tortilla, salsával és guacamole – vel tálalva
Tipikus mexikói italok
A mexikóiak is szeretik a sört. Tipikus mexikói sör a Corona, amelyet a mexikóiak limetkával isznak. A limonádék és a kóla a „refrescos“ – olyan italok, amelyek a felfrissülést szolgálják.
A tequila és a mezcal alkoholos italok az agávéból gyártják. A mexikóiak kedvenc koktéljai közé tartozik a „margarita“ (tequila, narancslikőr és citromlé) vagy a „piňa colada“ (kókusztej, ananászlé, rum). Sok édesített csokoládét is isznak, sokszor fahéjjal és vaníliával ízesítve, és a „café de olla“ kávét fahéjjal és barnacukorral.