Románia
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
Románia földművelő ország, termesztenek itt paradicsomot, uborkát, padlizsánt, paprikát. Kiadós ételeket főznek, túlságos rafináltság nélkül és túlsúlyban vannak a falusi ételek.
Romániai specialitások:
Ardei copti – sült paprikadarabok szőlő ecetből készült szósszal
Cascaval pané – kirántott sajt sült burgonyával
Ciorba de Burta – pacalleves tejszínhabbal és feferónpaprikával
Clatite – lekvárral vagy csokoládéval töltött palacsinta
Cozonac – kelt kalács mazsolával
Musaca – sült felfújt padlizsánból és darált húsból
Pastrama – szárított birka vagy marhasonka
Tochitura moldoveneasca – kirántott disznóhús borsos mártásban
Papanasi – túrós és tejszínhabos fánk
A románoknak szintén jó boruk (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) és gyümölcspárlatuk is van, amely szilvából, árpából, körtéből vagy almából készül