Thaiföld
-
Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek
A thai konyha a világ legelismertebb és legszínesebb konyhái közé tartozik. Alapja a rizs, amelyet főként hallal, a tenger gyümölcseivel kínálnak, erősen fűszerezve, fűszernövényekkel gazdagítva. Nagy közkedveltségnek örvendenek a csípős ételek. A lakosok kanalat és villát használnak, pálcával csupán a levest fogyasztják. A helyi specialitások közé tartozik a rántott nudli szójával, a rákfalatkák földimogyoróval (Pad thar), vagy a rákleves citromlikőrrel (Tom yum kung). Mindenképp kóstoljuk meg az ízletes gyümölcsöket, de ne feledjük, hogy biztonságosabb a héjas gyümölcsök fogyasztása, amelyeket meg lehet hámozni. Ezen kívül vigyázzunk az utcán vásárolt élelmiszerrel, habár az itteni ételek kiadósak és olcsók. Vizet palackozva vásároljunk. Az éttermekben a pincérek nem várnak borravalót. Tartsuk tiszteletben a dohányzási tilalmat.