Ezeket az ételeket mindenképp meg kell kóstolni a tengerparti nyaraláson
Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. A piacvezető hazai online utazási ügynökség, az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.
Sok hús, csak úgy görögösen
A görög konyha igen egészséges, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha és birkahúsból készülnek és legtöbbször grillezett formában (gyros), vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalukra görög salátával, hivatalos nevén a horiatiki-vel.
Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.
Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatóak a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.
Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha
Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.
Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró ízletes előétel falatkákat az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel, és kolbásszal (chorizo).
Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel, vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik.
A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olivaoljaos, ecetes zöldségleves a gazpacho. Bátran ajánlhatóak a bab ételeik is és a sültjeikben sem fog senki csalódni.
Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, apró cseréptálkában felszolgált karamellizált cukros vaníliás pudding, valamint fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.
Az olasz dolce vita
Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű. Az olaszok mottója a a dolce vita, azaz együnk igyunk szeressünk, élvezzük az életet.
Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mndenkinek a finom friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége hanem a milyensége a lényeg.
A pizza mellett rengeteg féle hal és tengeri gyümölcs közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oreganot, olivaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.
Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest a minestronét, illetve az antipastikkal, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka, ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.
Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.
Megjelent: 2015.07.10.